11 Şubat 2015 Çarşamba akşamı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan ‘Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ üzerine kurulda söz alan Değirmendereli, Genel Kurul görüşmelerine damga vurdu.

Sözlerine başlarken özellikle iktidar partisi milletvekillerinin keyfini kaçıracağını, bunun da milletvekili sorumluluğunun gereği olduğunu ifade eden Değirmendereli, konuşmasına şöyle devam etti:

Bu maddeyle, 10'uncu maddeyle, askerî hâkimlerin disiplin cezalarına ilişkin hükümler getiriliyor ama benden önce konuşan değerli hatiplerin de altını çizdiği bir konu var, bu yasa tasarısının özünde Askerî Hâkimler Kurulu’nun esas itibarıyla siyasi iradeye bağlanması söz konusu. Bunu hukukçu olan arkadaşlarımız gayet net olarak ortaya koydular.

Bu yasaları çıkarıyoruz ama yasaları ne kadar uyguluyoruz, bu çok önemli. Şimdi, hukuk alanında, demokrasi alanında, özellikle de ekonomi alanında son günlerde çok büyük sorunlarımız var. Ne kadar yeni yasalar da yapsak artık AKP Hükûmeti Türkiye'yi yönetememektedir. Son on günde doların ve dövizin yükselişinin farkında mısınız? Sayın Cumhurbaşkanı uçağa binerken konuşuyor, dolar yükseliyor; uçakta konuşuyor, dolar coşuyor.

HANİ EKONOMİMİZ İYİ GİDİYORDU?

Özel sektörün borcu bir ayda ne kadar arttı, biliyor musunuz? Birçoğunuz biliyorsunuzdur, iş adamı olan arkadaşlar iyi biliyordur. Özel sektörün borcu son bir ayda 36 milyar TL arttı arkadaşlar. Bu ne demek? 15 milyar dolar demek. Bakın, seviniyorduk cari açık azalıyor diye. Niye? Petrol fiyatları düşüyor, cari açığımız azalıyor; evet, güzel. Petrol fiyatları 10 dolar düştüğünde cari açığımız 4-5 milyar dolar düşüyordu. Güzel, bu hepimiz için mutluluk verici bir şeydi. Şimdi ne oldu? Son bir ayda 15 milyar doları kaybettik. Niye kaybettik? Hani iyi yönetiyorduk, hani ekonomimiz iyi gidiyordu?

BU GİDİŞ, GİDİŞ DEĞİL

Bakın Merkez Bankası Başkanı lojmanını topluyor, gidiyor. Sonra bu ülkenin finans dünyasına dünyanın hangi finans çevreleri güven duyarlar? Sayın Cumhurbaşkanı diyor: ‘Faizler düşsün.’ Ama ekonominin başındaki Sayın Bakan da Merkez Bankası Başkanı’na sahip çıkıyor ve doğru politikalar izlediğini söylüyor.

Bu gidiş, gidiş değil. Sayın Cumhurbaşkanı hep eleştirdiğimiz gibi tek adam olacak, Merkez Bankası Başkanı da o olacak, Danıştay Başkanı da, Sayıştay Başkanı da, Yargıtay Başkanı da, Anayasa Mahkemesi Başkanı da. Olmaz arkadaşlar, olmaz, olmaz yani bu. Askerî Yargıtay’ın da Askerî Hâkimler Kurulu’nun da Başkanı olacak neredeyse.Ne diyordu Sayın Cumhurbaşkanı? ‘Hukuk devletinde olması gereken en önemli konu, kuvvetler ayrılığı prensibi, bize ayak bağı oluyor.’ diyordu.

Hepimiz biliyoruz ki kaliteli demokrasinin ve kaliteli bir hukuk sisteminin olmadığı ülkelerden sermaye kaçar ve bu tehlike kapımızdadır. Bunları buradan paylaşmak ve sizlerin de, iktidar partisi milletvekillerinin de, hepimizin, bütün Meclisteki milletvekillerinin, hukuku hiçe sayan, demokrasiyi hiçe sayan, tek adamcı yönetim anlayışına itiraz etmek kendilerinin sorumluluğudur.”