Keşan Müteahhitler Birliği Derneği (KEMÜDER) Başkanı Aydın İstek, geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada, inşaat sektöründe kaçak ekonominin engellenmesi ve belgeli ustaların çalıştırılması konusunda ilgili kurumların biraraya gelmesi ve ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

BİZ DE ÇALIŞAN USTALARIMIZIN BELGELİ OLMASINDAN YANAYIZ

Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkarları ve Elektrik Tesisatçıları Odası Başkanı Bülent Gezer’in geçen hafta içinde yerel basına, belgesiz usta çalıştırılması ile ilgili bir demeç verdiğini kaydeden İstek, bu açıklamanın yerinde ve önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bizler de müteahhitler olarak inşaatlarımızda çalışan ustalarımızın belgeli kişiler olmasından yanayız ve buna gerekli özeni gösteriyoruz. Gezer’in bu açıklamasına kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve inşaatların kalitesinin arttırılması adına herkesin katkı vermesi gerekiyor. Oda başkanımız bu konunun üzerine ciddiyetle gidiyor. Ancak, biz bir dayanışma derneğiyiz. Biz çalışmalarımızda devlet nazarında yetkili değiliz. Fakat müteahhitlerimizin çalışmış olduğu ustaların %95’i odaya kayıtlıdır. Kaçak var mıdır? Bunu tam olarak bilemeyiz. Ben bugüne kadar Keşan’da Oda’ya kayıtlı olmayan ustaların çalıştırılması ile karşılaşmadım. Konuya dışarıdan baktığımızda müteahhitler odaya kayıtlı olmayan üyeleri çalıştırıyor gibi bir izlenim doğabilir. Derneğimize üye olmayan arkadaşlara bir yaptırım uygulama şansımız yok. Ayrıca Keşan’daki tüm müteahhitler derneğimize üye olmak zorunda da değiller, biz sadece bir sivil toplum kuruluşu olan derneğiz.”

BU KONUNUN ÜSTÜNE GİTMEMİZDE FAYDA VAR

İnşaat sektöründe kaçak ekonominin engellenmesi ve inşaatlarda belgeli ustaların çalıştırılmasıyla ile ilgili girişimlerde bulunulabileceğini ve bunun için konuyla ilgili kurum ve kuruluşların koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini de söyleyen İstek, “Bu konuyu odanın, yapı denetim firmaları veya birilerinin üzerine yüklemek istersek karşımıza birçok kurum çıkacaktır. Örneğin belediye çıkar. Kurumların üzerine suçu atmak ile bir çözüm bulacağımızı zannetmiyorum. Bu konuda bir toplantı yapılabilir. Bu sorunları iyi niyetle çalışarak ve ortak hareket ederek çözmeliyiz. Belediyemiz, ilgili odamız ve müteahhitler ile yapı denetim firmaları biraraya gelebilir. Belediye başkanımızın da bu konu hakkında olumlu düşünceleri var. Koordineli bir şekilde çözüme ulaşmalıyız. Örneğin iş güvenliği konusunda müteahhitler olarak toplantılar yaptık ve var olan sıkıntıları çözdük. Keşan için faydalı bir çalışma yapabiliriz. Kayıtlı arkadaşlarımız bu işleri yapsın. Öncelikle sorunları ortaya dökelim. Daha sonra müteahhitler olarak inşaatımızda çalışmak isteyen ustaların odaya üye olup olmadığı yönünde belgeleri isteyelim. Bu konunun üstüne gitmemizde fayda var. Açık davette bulunuyorum, bu konuda biraraya gelelim. Eksikliklerimizi tartışalım.” dedi.