HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Tanju Şapçı, Keşan'da 2 bin 100 konutta doğalgazın kullanılmaya başlandığını ve geçen yıla oranla hava kirliğinin yüzde 20 azaldığını söyledi.

Keşan’da, GAZDAŞ tarafından 15 Haziran 2016 tarihinde başlatılan altyapı çalışmaları sürerken, tesisatları tamamlanan konutlara doğalgaz verilmeye başlandı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Tanju Şapçı, geçen yıllara oranla hava kirliliğinin azaldığını belirterek, "Gerek doğalgazın yaygın bir şekilde kullanılmaya başlaması, gerek hava şartları, gerekse insanların bilinçlenmesi nedeniyle hava kirliliği hissedilir derecede azaldı. Keşan'da şu an 2 bin 100 konut ısınma amaçlı doğalgaz kullanmaya başladı. Bu hava kirliliğinin yüze 15-20 oranında azalmasını sağladı. Kazanlar ilk kez yandığında hissedilir derecede bir kirlilik vardı. Fakat daha sonra bu kirlilik olmadı. Bunu halkın bilinçlenmesi ve doğalgaz kullanımının artmasına bağlıyoruz" dedi.

EKONOMİK PROBLEMLER DOĞALGAZ SEKTÖRÜNÜ DE VURDU

Doğalgaz altyapı çalışmalarında da sona yaklaşıldığını ifade eden Şapçı, şunları söyledi: "Bu yıl sonuna kadar doğalgaz kullanan konut sayısının 2 bin 800'e ulaşmasını bekliyoruz. Halk doğalgaz bağlatmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama ekonomik problemler doğalgaz sektörünü de vurdu. Bir eve doğalgaz bağlatmak için 5-6 bin lira para harcamak gerekiyor. Bu da tabi ki ertelemelere sebep oluyor. Önümüzdeki yıl Keşan'ın yüzde 50'sinin doğalgaz kullanacağını düşünüyorum"

ATEŞÇİ VE YÖNETİCİLERE EĞİTİM VERİLİYOR

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce de kent genelinde hava kirliliğin önlenmesi amacıyla denetim ve eğitim çalışmaları sürülüyor. Keşan'da soba ve kaloriferler hava sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu zamanlarda yakılmasına izin veriliyor. Belediye görevlileri, yakılan kömürlerin kalitesi ve kazanları sık sık kontrol ederken, uymayan binalara ceza kesiyor.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan hava kirliliği raporuna göre Keşan'da 2016 yılında kükürt dioksit oranı 1'inci seviye uyarı eşik sınır değerlerine göre 166, Partikül Madde 10 sınır değeri ise 197 gün aşıldı. Kazanların yakılmasına izin verildiği günlerden 22 Kasım 2017 tarihine kadar ise kükürt dioksit oranı 1'inci seviye uyarı eşik sınır değerlerine göre 6, Partikül Madde 10 sınır değeri ise 28 gün aşıldı.