Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Necmettin Baygül, dün yaptığı açıklamada, bazı köylerde, üretilen ve yol kenarlarında, sahillerde, Keşan merkezinde bir çok yerde satılan ekmeklerin yasaklanmasıyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Köy ekmeği üretiminin köy kadınlarının evinin ihtiyacını karşılamak veya çocuğunun okul harçlığını karşılama amacını aştığını söyleyen Baygül, “Köy ekmeği son günlerde günde 5 bin adet üretilerek satılmaya başlanmıştı. Bu işi yapacaklarsa ekmek yapmanın yasal prosedürleri belli, bunu yerine getirsinler istedikleri kadar satsınlar” dedi.

CİDDİ ORANDA ARTMAYA BAŞLADI

Baygül, Şabanmera, Karahisar, Erikli köyleri gibi bazı köylerde, “Köy ekmeği” adı ile ekmek üretilerek satıldığını dile getirerek, bu ekmeklerin geçmiş yıllarda, köylerden hediye olarak akrabalara götürülmek için yapılıp verildiğini kaydetti. Saros Körfezi’ndeki sahil kesimlerine gelen nüfus yoğunluğunda artış yaşandıkça, ekmek üretiminde de artış yaşandığına dikkat çeken Necmettin Baygül, “Sahillere gidip-gelen insanlar bu ekmeklerden alıyordu. Keşan’da ekmek üreten fırıncılar bu durumdan şikayetçi değildi. Fakat ekmek üretim sayısı, özellikle 3-4 yıldan beri ciddi oranda artmaya başladı. Fırıncılar da, dernek kurulmadan önce bireysel olarak başvurularını yapsa da gereken takibi yapamıyorlardı. Fırıncılar Derneği kurulduktan sonra, bizler dernek olarak Keşan Kaymakamımıza bir dilekçe verdik. Kendisinden bu konunun direkt muhatabının Keşan Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü olduğu cevabını aldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü’nün, konuyla ilgili olarak yaptığı araştırma sonucunda, köylerde üretilen bu ekmeklerin, izinsiz üretildiği ortaya çıkmaya başladı.” dedi.

KİMSENİN TİCARETİNE ENGEL OLMAYIZ

Köylerin içerisinde kurulan küçük tezgahlarda, ev ekonomisine katkı sağlayacak derecede yapılan ekmek satışlarına asla sözlerinin olmadığını vurgulayan Baygül, “Fakat bazı üreticiler bu işi ticarete dökmeye başladı. Bazıları, arabalara koyup, köylerdeki, sahillerdeki bakkallara, hatta denizlerdeki sitelere bile satmaya başladılar. Keşan merkezde ise manavlarda, kasaplarda, şarküterilerde satılmaya başlandı. Ekmek üretiminde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yönetmeliği var. Sadece bu yönetmeliğe uygun olarak ekmek üretilebilir. Biz fırıncılar olarak, kendi ev ekonomilerine, çocuklarının harçlıklarına katkıda bulunacak derece yapmalarına karşı değiliz. Üretimin ve ticaretin nasıl yapılacağı, kanunlar kapsamında açıkça ortadadır. Aldığımız bazı duyumlara göre, bu işi yapanlar Vergi Dairesi’ne kaydını yaptırmışlar. Fakat iş sadece Vergi Dairesi’ne kayıt yaptırmakla bitmiyor. Üretim noktasındaki fiziki ve yasal şartları da, tıpkı bizim gibi yerine getirmeniz gerekiyor. Biz, hiç kimsenin ticaretine engel olmuyoruz.” diye konuştu.

DOĞRULAR KONUŞULMALI

Gerekli mercilere yaptıkları başvurular sonrasında, ortalıkta asılsız söylentilerin dolaşmaya başladığına da değinen Necmettin Baygül, şunları söyledi: “Bir şey konuşulacaksa doğrular konuşulmalıdır. Köylerde üretilen ve satılan ekmekler şuanda 5 binin üzerinde. Yaz mevsiminde bu sayı daha da artabiliyor. Herkes ‘Garibanın ekmeği ile oynuyorsunuz’ şeklindeki gariban politikasını bir kenara bırakacak. Bizler, üretici köylülerimiz ile birlikte et ve tırnak gibiyiz. Fakat bunlar yapılıyorsa, gereken şartlar da yerine getirilecek. Bizler bu konunun takipçisiyiz. Ekmeğin satılacağı yerler Keşan merkezinde de bellidir. Ekmek; manavda, kahvede, hatta pazaryerinde dahi satılamaz.”