HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 10.00'da, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayan törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, Keşan Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, daire amirleri, oda ve borsa başkanları, siyasi parti temsilcileri, askeri erken, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Programda daha sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Edirne Milletvekilleri Rafet Sezen, Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan’ın kutlama mesajları okundu.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “Neredeyse 1 asır, 94 yıl önce Keşan bugün, Kurtuluş Caddesi’nden gelen Yüzbaşı Mehmet Bey komutasındaki birlik tarafından sonsuza kadar teslim alınmıştır. Sizlere bu soğuk havada kısa bir tarih turu yaptıracağım, özellikle de gençlerimiz için.  Yaklaşık 1000 sene önce Orta Asya’dan Anadolu’ya doğru atalarımız bir yolculuk başlatır.1071’de Alparslan’la Anadolu’ya gireriz. Doğu Roma İmparatorluğu’ndan Anadolu yavaş yavaş işgal edilmeye başlar. Büyük Selçuklu ve akabinde Orta Asya’dan birçok akın başlar Anadolu’ya. Büyük Selçuklu zayıflar, Anadolu Selçukluları kalır. Bundan sonra Osmanoğulları, 1299 yılında Söğüt İlçesi’nde Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerini atar.  55 sene sonra Rumeli’ye geçeriz. Hemen yanı başımızda Çimpe Kalesi bulunur. 1359’da Keşan alınır. 1361’de Gelibolu alınır. Bir koldan İstanbul’a doğru diğer koldan Anadolu’da genişleme başlar. Bir koldan da Balkanlar’a doğru bir seyahat başlar. 32 sene sonra 1. Murat’la Kosova’dayız. Hemen akabinde Bursa’dan sonra Edirne başkent olur ve Balkanlar’da Osmanlı’nın ciddi bir yerleşimi başlar. Balkanlar’da güçleniriz. 1402’de bir kaza olur Ankara Meydan Savaşı’nda Timur’a yeniliriz. Balkanlardaki güçlülüğümüz nedeniyle 51 yıl sonra da İstanbul’u alır Osmanlı. 1516-1517’de imparatorluk doğu ve Afrika’yla bütünleşir ve tam bir cihan imparatorluğu olur. Bu yükseliş Muhteşem Süleyman’a kadar devam eder. En son galibiyetimiz Mohaç Meydan Savaşı’dır. Sonrasında Viyana kuşatmaları ve 17. Yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı gerilemeye başlar. Yavaş yavaş Avrupa’daki topraklarımız kaybolur, Balkanlar’da karışıklıklar başlar. 200 yılı aşkın karışıklık süresince Balkan coğrafyasındaki insanlar çok acılar çeker. Balkan Harbi’nin akabinde 1. Dünya Savaşı’nın içine gireriz. Çanakkale’de kahramanlıklarımız olsa da Mondros’la beraber resmen silah bırakmaya ve teslim olmaya kadar gelinir. 1918-1919 yılları arasında Anadolu,  Batı’dan başlamak üzere Yunan ve başka devletlerin işgaline sahne olur. 1922 yılına kadar 4 yıl burası Yunan işgalinde kalır. Trakya’da ciddi bir sivil direniş olur. Bu arada Atatürk Samsun’a çıkar, Kurtuluş Savaşı’nın organizasyonuna başlar. Bu bölgedeki direniş, Yunanlıların Anadolu’ya daha fazla birlik göndermesine engel olur. Eğer buradaki sivil direniş olmasaydı o kolordu Ege’de olup belki de Yunan askerlerinin Polatlı’dan öteye geçip Ankara’yı almalarına sebep olabilirdi. Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılır anlaşmalar gereği ordumuz 19 Kasım 1922 sabahı Malkara üzerinden gelen Yüzbaşı Mehmet Bey komutasındaki birlikler Keşan’ı teslim aldı.” dedi.

Tarihin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Özcan, şunları söyledi: “Tarih hem bilinmeli hem de öğretilmeli. Allah bir daha bize Kurtuluş günü göstermesin. Hepimizin Kurtuluş günü kutlu olsun. Emeği geçen, buradaki direnişte önderlik eden başta Raşit Efendi olmak üzere, Hayri Ağa, Hasan Ağa, Kadir Ağalar’ı minnetle yad ediyoruz. Nur içinde yatsınlar. Cumhuriyetimizin kurucusu başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı şehitlerini, şu ana kadar verdiğimiz tüm şehitleri minnetle anıyoruz, ruhları şad olsun. İlelebet Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ilelebet özgürlük. Kurtuluş günümüz kutlu olsun.”

Tören, ortaokullar arasında düzenlenen şiir yarışmasında 1'inci seçilen Ahmet Yenice Ortaokulu öğrencisi Delfin Balcı'nın '19 Kasım' adlı eserini okuması, ardından Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ve Folklor ekibi gösterisini sundu. Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan da ekiple birlikte oynadı. Tören belediye bandosunun konseri ile son buldu. Etkinliğin ardından Keşan Belediyesi tarafından halka pilav ve ayran ikram edildi.