Keşan Kent Konseyi’nin, Keşan Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’na yaptırılması düşünülen Kent Meydan Projesi ile ilgili toplantısı dün gerçekleştirildi.

Keşan Belediyesi Köşk Düğün Salonu’nda düzenlenen, saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Meydan Projesi’nin taslaklarını hazırlayan Metropol Kentsel Tasarım Ltd. Şti. yetkilisi Şehir Plancısı Hüseyin Koç, Belediye Meclisi üyeleri, Kent Konseyi’nin bileşenleri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantı, Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

KARAGÖZ: “KEŞAN’IN SAKİNİ OLARAK YAŞADIK AMA

SAHİBİ OLARAK YAŞAMAMIZ GEREKİYOR”

Keşan Kent Konseyi olarak gündemlerine Kent Meydanı Projesi’ni aldıklarını belirten Karagöz, “Belediye tarafından yaptırılması planlanan Meydan Projesi ile ilgili görseller billboardlarda yer alıyor. Meydan, vatandaşın görüş ve düşüncelerine açıldı. Konu hakkında detaylı bir tartışma yapılması için önce projelerin detaylarının öğrenilmesi düşüncesinden hareketle bu toplantı organize edildi. Belediyeye toplantı düzenlenmesi için başvuruda bulunduk ve Başkanımız düşüncemizi haklı buldu. Gönlümüz toplantıya katılımın biraz daha fazla olmasını isterdi ama olmadı. Bizler bugüne kadar Keşan’ın sakini olarak yaşadık ama sahibi olarak yaşamamız gerekiyor.” dedi.

Hasan Karagöz’ün ardından Keşan Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baygül söz aldı.

BAYGÜL: “EĞER ALANDA AVM OLACAKSA YERİN ALTINDA OLSUN”

Keşan halkını çok yakından ilgilendiren bir konuyu daha ele aldıklarının altını çizen Baygül, şunları söyledi: “Birinci proje haricindeki projelerin AVM tarzında dizayn edildiği yaptığımız toplantılarda bileşenlerimiz tarafından bizlere iletildi. Eğer alanda AVM olacaksa bunun yerin altında olması görüşleri bizlere iletildi. Onun da altına 2 kat otopark yapılması istendi. Hali hazırdaki meydanda bulunan ağaçların da korunması gerektiği ortak bir görüş. Toplantıya katılımlarınız için teşekkür ederim.”

ÖZCAN: “ÇOĞUNLUĞUN BEĞENİSİNE HİTAP EDEN PROJE ÜSTÜNDE DURACAĞIZ”

Toplantıda daha sonra kürsüye Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan geldi.

Meydan Projesi’nin 3. dönem seçim vaatleri arasında olduğunu aktararak konuşmasına başlayan Özcan, şunları söyledi: “Ülke olarak, yarattığımız şehirlerde, Batılılar’ın kent meydanı düşüncesi konseptine ulaşamadık. Keşan’da da ciddi anlamda kent meydanı ihtiyacı var. Bu zamana kadar Keşan Belediyesi olarak 2. El Oto Galericileri ve Çok Amaçlı Pazaryeri projelerinde olduğu gibi kendi düşüncemizin kesin düşünce olarak uygulanması amacı gütmedik. Yapacağımız işlerle ilgili olarak hep sektör temsilcilerinin düşüncelerini ön planda tuttuk. Bizden sonraki nesillerin en azından birkaç yüzyıl boyunca kullanacağı bir alan inşa edilecek. Bu anlamda herkesin görüşüne saygı duyuyoruz. Hazırlanan 3 taslak projeyi sizlerin görüşlerine açtık. Bunlardan hiçbirini de beğenmeyebilirsiniz, değiştirilmesini istediğiniz, geliştirilmesini istediğiniz alanlar olabilir, hepsi dikkate alınacak. Kentimin insanının görüşlerine saygı duyuyorum. Sonuç itibarıyla burası benim kendi arsam değil, Keşan’da yaşayan herkesin arsası. Umarım güzel görüşler ortaya çıkacak. Çoğunluğun beğenisine hitap eden proje üstünde duracağız.”

Tek özlem ve beklentilerinin Keşan’ın güzel bir meydana kavuşması olduğunun altını çizerek konuşmasını sürdüren Mehmet Özcan“Proje üzerinde ince eleyip sık dokumak gerekli. Biraz daha geç olsun ama beğeni oranı yüksek olsun. Keşan Kent Konseyi’nin önemini ilk başkan olduğum dönemden beri bilmeye çalıştım. Geçen dönem konsey, itiraf etmek gerekirse pek aktif olamadı. Yeni Kent Konseyi yönetimi bu konuda daha bilinçli. Üzerine gittikleri konular hakkında olumlu gelişmeler yaşandı Keşan için. Katılımcı demokrasi bu olsa gerek, daha da yaygınlaşması gerekli. Seçimlerde 5 yıllık yetki alıyoruz ama yetmez, o süre içinde kentin sesine idarecilerin kulak vermek mecburiyeti var. Toplantıya katıldığınız için herkese teşekkür ediyorum.”  

KOÇ: “PROJENİN KONUMLANDIRILACAĞI ALAN KEŞAN’IN KALBİ DENEN NOKTADA”

Özcan’ın konuşmasından sonra Metropol Kentsel Tasarım Ltd. Şti. yetkilisi Şehir Plancısı Hüseyin Koç, firmaları tarafından hazırlanan 3 projeyi detaylı bir şekilde anlattı.

Bölgenin ve belediyenin ihtiyaçlarını karşılayacak 3 farklı proje hazırladıklarını belirten Koç, “Keşan’ın bir değer olarak ortaya çıkaracağı projelere ihtiyacı var.  Hâlihazırda mevcut alanın verimli kullanılmadığını düşünüyoruz. Kontrolsüz bir ilerleme içerisinde alan. Kent Meydanı Projesi’nin yapımı devam eden Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi ile bağlantı kurmasını da hesaba katarak projeler hazırladık. Konu hakkında bölgede çok ciddi analizler yaptık. Keşan’a meydan ile kimlik kazandırmayı amaçlıyoruz. Keşan ile ilgili incelemelerimizde, kentte bütüncül bir yapılaşmanın olmadığını gördük. Meydan projesiyle bütüncül bir yapılaşmanın adımlarının atılmasını hedefliyoruz. Keşan’da ciddi bir araç parkı ve trafik sorunu var. Projenin konumlandırılacağı alan Keşan’ın kalbi denen noktada. Bu bölgeye sahip çıkılmalı, korunmalı ve iyileştirilmeli. Bölgede taşıt öncelikli değil yaya öncelikli bir düzenleme yapılmalı.” dedi.

Birinci projenin 15700 m2 alan içinde 2000 m2’lik bir yapılaşmayı, ikinci projenin yine 15700 m2 alan içinde 2500 m2’lik yapılaşmayı içine aldığını, bu projede, alanda bulunan akaryakıt istasyonunun da dikkate alınarak bir çalışma yapıldığını anlatan Hüseyin Koç, projelerde 2’şer katlı yaklaşık 600 araçlık otoparklar yer aldığını ifade etti.

Üçüncü projenin 15700 m2’lik alan içinde 3000 m2’lik bir yapılaşmayı öngördüğünü dile getiren Koç, Keşan’ın Trakya’daki önemli konumunu daha da artırmak için fikirler ürettiklerini aktardı.

Hüseyin Koç’un sunumunun ardından Keşan Kent Konseyi bileşenleri tarafından projeler hakkında görüş ve eleştiriler dile getirildi.

KATILIMCILAR AVM’YE BENZETTİLER

Katılımcılar genelde, 1. projeyi yeşil alanlarının çokluğu nedeniyle beğendiklerini dile getirirken, 2 ve 3. projeleri inşaat alanlarının çokluğu nedeniyle AVM’ye benzetti. Katılımcılar ayrıca alanda bulunan akaryakıt istasyonunun başka bir yere konuşlandırılması görüşünde birleşti.

Katılımcılar, Keşan’ın gelecek nesillerinin yaşamını yakından ilgilendiren meydan projesi hakkında çok ciddi planlamalar ve düşünceler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Öneri ve eleştirileri tek tek yanıtlayan Şehir Plancısı Hüseyin Koç, hazırladıkları 3 farklı projenin de AVM niteliği taşımadığını, alandaki mevcut işyerlerinin toplam alanının gözünde bulundurarak alternatifler ürettiklerini, alan üzerine yapılacak sosyal donatıların belediyenin inisiyatifinde olduğunu bildirdi.

Toplantıyı kapatan Hasan Karagöz;  Keşan Kent Konseyi’nin herhangi bir kurum ya da siyasi partinin ön ya da arka bahçesi olmadığının herkes tarafından bilinmesini istedi.

Toplantıyla ilgili hazırlanacak ve bir anlamda vatandaş görüşünü temsil edecek raporun belediyeye iletileceğini ve düşüncelerin mevcut projelerde ya da yeniden hazırlanacak yeni projelerde yer alıp-almadığının kontrol edileceğini söyledi.