Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada,  Meclis’te Torba Yasa olarak bilinen iş kanunları ve borçların yapılandırılmasını da düzenleyen yasanın kabul edilmesinden sonra yapılacak ilk işin esnafın kredi sicillerinin temizlenmesi olduğunu kaydetti. Erkan,  “Piyasada kredi olmasına rağmen kara listeler nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı. Etkin bir şekilde uygulanacak sicil affına ihtiyaç var. Bankaların sorumluluk alarak ellerini taşın altına koyması gerekir. Ticaretin devam etmesi için esnafın acil krediye ihtiyacı var.” dedi.

ESNAFIN DEFTER KAYITLARINI ODA’LAR YAPACAKTI BU YÖNDE BİR GELİŞME OLMADI

Açıklamasının devamında odalara, esnafın defter tasdikini yapabilmesi için geçmiş dönemde bazı girişimler olduğuna değinen Erkan, “Yılbaşı yaklaşıyor ama buna rağmen bu yasa niye çıkmadı? Milletvekillerimiz bu yasayla ilgili hiçbir bilgilendirme ve açıklama yapmıyorlar. Sayın vekillerimizden iktidarı ile muhalefeti ile ele ele vererek bu yasayı biran önce gündeme getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İÇİN KREDİYE İHTİYAÇ VAR

Esnaf ve sanatkarların son zamanlarda piyasalardaki talep daralmasından olumsuz etkilenerek, vergi, sosyal güvenlik (BAĞ-KUR), sosyal güvenlik destek primi ve elektrik borçlarını ödeyemediklerini belirten Erkan, şöyle konuştu:  “Torba Yasa’nın çıkmasını olumlu buluyoruz. Ancak altyapının da hazır olması gerekir. Çünkü bu kadar verilen emeğin yok olmaması için bunun yapılması şart. Bir önceki yapılandırmada devlet 26 milyar lira alacağını tahsil etti. Yeniden Meclis’te çıkarılan Torba Yasa ile borçların yapılandırabilmesi için krediye ihtiyaç var. Esnaf ve sanatkarımızın işlerinin yürümesi, borçlarını ödeyerek tezgahının çalışması için krediye ihtiyaç duymaktadır. Şimdi kredi talep ettiğinde eskiden kalma bankaların kara listesine girerek sicili bozulmuşsa krediye erişememektedir. Borç yapılandırmasından sonra sicillerin temizlenerek, esnafın krediye erişmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır”  
SİCİLLERİN TEMİZLENMESİ ŞART

Erkan,  2003 ve 2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan iki ayrı kanunun da bankalarca uygulanmasından ısrarla kaçınılmasının esnafı mağdur ettiğini de belirterek, “Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde kurulan Risk Merkezi'ne devredilen kara liste silinmedi. Borcumuz bitse de listede gözüküyoruz. Sicil affı uygulanmadığı için ticaret yapılamıyor. Bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve sicilleri temizleyecek etkin bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi şart” şeklinde konuştu.