Keşan TB (Ticaret Borsası) Mezbaha İşletmesi Sorumlusu Veteriner Hekim Hüseyin Kadri Gültekin, işletmenin bölgeye hizmet etmeye devam ettiğini belirterek, ilk 4 aylık istatistikleri açıkladı.

Mezbahanın tam kapasiteyle çalışmasını sürdürdüğünü ifade eden Gültekin, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimimiz, geçen yılın ilk 4 ayına oranla bu sene ciddi bir artış gösterdi. Tam kapasiteyle çalışıyoruz. 2014 yılının ilk 4 ayında 3 bin 434 büyükbaş, 13 bin 842 küçükbaş hayvan kesilirken, bu yılın ilk 4 ayında 4 bin 269 büyükbaş, 25 bin 844 ise küçükbaş hayvan kesildi. Küçükbaşta neredeyse % 100’e yakın bir artış var. Bu arada mezbahamıza ait arıtma belediye tarafından ihale edilerek yapıldı. Şu anda arıtmamızda gerekli tadilat yapılarak devreye girmiş bulunuyor. Yeni arıtmayla birlikte kanı da arıtıyoruz. Tüm atıklar ayrı arıtılıyor.” dedi.

İSTANBUL FİRMASI KESİMLERİNİ KEŞAN’DA YAPTIRIYOR

Hüseyin Kadri Gültekin, mezbahanın Trakya Bölgesi olduğu kadar İstanbul’a da hizmet verdiğini dile getirerek, şunları söyledi: “İstanbul esnafına % 80 oranında kesim yapıyoruz. Hem orta ölçekli hem de büyük ölçekli bir firmanın kesimlerini yapıyoruz. Borsamıza üye büyük bir firma kesimini Balıkesir’den alarak bize yaptırmaya başladı. Özellikle son 2 ayda ciddi anlamda küçükbaş hayvan kesimi gerçekleşti.”

RAY SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Mezbahanın ihtiyaç duyduğu yenilikleri de aktaran Gültekin, “Mezbahanın yaklaşık 15-20 yıla yakın bir geçmişi var. Küçükbaş hayvan kesim bölümündeki ray sistemi eskimiş bir sistem. Dolayısıyla iş gücünden yararlanmayı biraz daha zor kılıyor. Bunun yeniden tadil edilmesi ve yapılması gerekiyor. Tabi bu ciddi bir yatırım gerektiriyor. Bunun dışında mezbahanın ciddi bir eksikliği yok. Ama mezbahanın daha uzun ömürlü olması düşünülüyorsa ray sistemini mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Bizdeki ray sistemi akıcı değil. Daha çok insan gücüne bağlı. Akan bir ray olması durumunda daha hızlı kesim yapılacaktır.” şeklinde konuştu.