Keşan Seydiköy Muhtarı Hayati Ökten, dün yaptığı açıklamada, bölgede etkili olduğu söylenen kuraklığın kendi bölgelerindeki sebze ekimini olumsuz bir şekilde etkilemeyeceğini söyledi.

 

SEBZE EKİLİŞİNDE TEK GÜVENCEMİZ KADIKÖY BARAJI DEĞİL

Son günlerde meydana gelen yağışlara rağmen Kadıköy Barajı’ndaki ve bölgeye yakın göletlerdeki su seviyesinin üreticileri düşündürdüğünü belirten Ökten, yazlık mahsül için kuraklık tehlikesinin hâlâ devam ettiğini ifade ederek, Kadıköy Baraj’ındaki su seviyesini geçtiğimiz yıl ile kıyasladığımızda çok düşük ve barajda çok az su var. Bu nedenle bu yıl köyümüzde çeltik eken üretici yok. Geçtiğimiz yıl ekim yapılmıştı ancak barajımızda su seviyesi bu yıl çeltik ekilmemesinde etkili oldu. Çeltik ekilişi için yeteri kadar su yok. Sebze ekimleri ise devam ediyor. Üreticimiz şu günlerde ekimlerine başladı. Köylümüz de ekim yaparken artezyen kuyulardan sulama yapmayı planlıyor. Kadıköy Barajı’ndan köyümüze gelen sulama kanallarından bu yıl sulama yapılabileceğini pek sanmıyoruz. Artezyen kuyular olmasıydı vatandaşımız sebze ekimiyle ilgili sıkıntı yaşayabilirdi.” dedi.

500 DÖNÜM SEBZE EKİLDİ

Geçen yıllara göre köylerindeki sebze ekim alanlarında herhangi bir daralmanın söz konusu olmadığını da ifade eden Hayati Ökten, şunları söyledi: 1990’lı yılarda da bölgemizde büyük bir kuraklık yaşanmıştı. O yıllarda vatandaşlarımız artezyen vurarak bu sorunu çözdü. Vatandaşımız her yıl sebze ekimini yaparken bu durumu gözönüne alarak ekiyor. Sebze konusunda bölgemizde bir sıkıntı olmayacaktır. Şu anda barajdaki su durumuna bakarak ekim yapan yok. Sebze yetiştiriciliği konusunda bir sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum. Bu yıl köyümüzde yaklaşık 500 dönüm ekim yapılacak.”

ÇELTİK EKEMEYEN DOMATESİ DÜŞÜNÜYOR

Bu yıl domates ekiminde bir atış beklediklerinin altını çizen Ökten, Vatandaşlarımız çeltik ekmediği yerleri domates ekimi için hazırladı. Bunun nedeni ise daha önce çeltik ekimi yapılmış alanlarda domatesin veriminin yüksek olması. Toprak çeltik ekiminde yıkandığından verime olumlu yönde etki ediyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sebze ihtiyacını karşılamak için hazırlanan proje kapsamında ekim yapan vatandaşlarımız açısından da herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Ekimlerini yapacaklar. Bahçeköy Muhtarımız Ali Ceylan da konuyla yakından ilgileniyor.” dedi.