Keşan TSO, Trakya Teknopark ve TÜTAGEM bilimsel altyapı sağlama konusunda güç birliği yapacak

 

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (Keşan TSO), Trakya Teknopark ve Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TÜTAGEM), bölgede bilimsel altyapıyı geliştirmek amacıyla güç birliği yapacak.

Dün, saat 10.30’da Keşan TSO Yöneticileri ile biraraya gelen Trakya Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oğuzhan Erdem ve TÜTAGEM Kalite Yöneticisi Doç. Dr. Oğuzhan Doğanlar, bölgede yapılabilecek bilimsel altyapı çalışmaları ve projeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Doğanlar ve Erdem’i; Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda, Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Şapçı, Kadın Girişimciler Komitesi Yönetim Kurulu üyeleri Oya Vatan Yazıcı ve Derya Aktan karşıladı.

Oğuzhan Erdem toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de toplamda 52 tane teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğunu ve bunlardan bir tanesinin de bölgemizde Trakya Üniversitesi ile işbirliği yapan Trakya Teknopark olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

KURULACAK OLAN TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ İLE BİLGİLER, TİCARİ ÜRÜNE DÖNÜŞECEK

“Trakya Teknopark, firmalarımız ve hocalarımız ile işbirliği içerisinde çalışarak daha teknolojik ürünler ortaya koymayı hedefliyor. Bu kapsamda, teknoloji geliştirme bölgesinin içerisinde Teknoloji Transfer Ofisi kurma girişimimiz mevcut, bunun için TÜBİTAK’ın projesine başvurduk. Kurulacak olan bu ofisin içerisinde; Patent, Girişimcilik, Proje Destek ve Farkındalık bölümlerimiz olacak. Akademisyenlerin bilgileri verilere dönüşecek. Dolayısıyla bölgedeki sanayicimiz ile biraraya gelip hocalarımızın akıllarındaki veriler ticari ürüne dönüşecek.  Bölgemiz için, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi önemli bir adımdır.

GİRİŞİMCİ ADAYLARI KULUÇKA MERKEZLERİNDE BİR YIL EĞİTİM GÖRECEK

Aynı zamanda bir Kuluçka Merkezi kuruyoruz. Bu merkezde, genç girişimciler ve öğrencilerimize ticarete atılmadan önce bir yıl süre ile proje döngüsü ve şirket risk yönetimi gibi eğitimler verilecek. Girişimci adayları bu merkezde alacakları eğitimlerin ardından iş hayatına adım atacaklar. Bu yıl bu bölümümüz faaliyete geçti ve şu anda 50 girişimci adayımız mevcut.”

MUSTAFA HELVACIOĞLU, “FARKINDALIK YARATMAK AMACIYLA TANITIM TOPLANTISI DÜZENLEYECEĞİZ”

Mustafa Helvacıoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, Teknopark ve TÜTAGEM ile işbirliği içerisinde bölge adına yapılacak tüm bilimsel çalışmalar ve projeler konusunda destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, Trakya Teknopark ve TÜTAGEM’in bölgemizde daha etkin ve faydalı çalışmalar yapması konusunda farkındalık yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Helvacıoğlu, konuşmasının devamında, “Bölgenin kalkınması konusunda son derece önemli olan bu çalışmalar için ortam yaratmak amacıyla, bölge oda borsaları olarak Kasım ayı içerisinde ortak bir tanıtım çalışması düzenlemeyi düşünüyoruz.  Bu kapsamda, Teknopark ve TÜTAGEM’den bölge olarak en iyi şekilde yararlanılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Toplantıda son olarak konuşan Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TÜTAGEM) Kalite Yöneticisi Doç. Dr. Oğuzhan Doğanlar ise, Teknopark ile doğal bir bağlantıyla çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:

11,5 MİLYON TL BÜTÇELİ PROJE İLE SON TEKNOLOJİ DEV LABORATUVAR KURULDU

“Kalkınma Bakanlığı’mızın son 4 yıldaki çalışmaları sonucunda, çok büyük bilimsel verilerle altyapı oluşturarak Dünya çapında ARGE çalışmaları var. Biz de Trakya Üniversitesi olarak bu kapsamda proje hazırlayarak sunduk. 8,5 Milyon TL bütçelik projemiz kabul oldu. Daha sonra bu bütçeye ilaveler yaparak yaklaşık 11,5 Milyon TL bir bütçe ile dev bir laboratuvar kurduk. Bu laboratuvar şu anda ARGE kapsamında dünyada var olan en son teknolojiye sahip. Teknoparklar ile firmaların ortak yaptığı ARGE çalışmalarında en çok ihtiyaç duyulan şey böyle bir laboratuvarın varlığıydı. Biz bu laboratuvarda bilimsel altyapıyı sağlamada firmalarımızın yanındayız. Şu anda Türkiye genelinde 52 tane bu tip laboratuvar mevcut ve bunlardan biz dahil sadece 12 tanesi aktif.”

Toplantının devamında, üniversitedeki akademisyenlerin piyasaya ulaşabilmeleri, bulundukları projelerde bilimsel altyapıyı sağlamak ve bölgesel kalkınma hedefleri konusunda yapılabilecek ortak projeler konuşuldu.