Keşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu bir süre önce Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’nden gelen Keşan’a “Engelsiz Yaşam Merkezi ve Huzur Evi” kazandırılması için girişimlerde bulunulsun talebini görüşmek üzere dün toplandı. Konseyin,  Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü binasında bulunan bürosunda saat 14.30’da başlayan toplantıya, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, yürütme kurulu üyeleri, Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açış konmasını yapan Baygül, Keşan Kent Konseyi olarak kendilerine Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’nden ilçemize  “Engelsiz Yaşam Merkezi ve Huzur Evi” kazandırılması için girişimlerde bulunulması yönünde bir talep geldiğini ve yaptıkları toplantıda Keşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun olumlu görüş belirttiğini kaydetti.

Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez de burada yaptığı konuşmada Keşan Kent Konseyi’ne gönderdikleri talep yazısının içeriğinden söz etti.

Sönmez, şunları söyledi:

KEŞAN’A “ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ VE HUZUREVİ” KAZANDIRMAK İNSANLIK GÖREVİ OLMALI

“Çok değil, daha birkaç sene önce zihinsel engelliler evlerinde aileleri tarafından gizlenmekte ve toplum içine çıkarılmamaktaydılar. Geçen süre içerisinde, engellilere yönelik iyileştirmeler sonucunda, gerek maaş ve bakım ücreti alabilmek için gerekse özel ‘Özel Eğitim Kurumları’nın bire bir evlerinden alarak, rehabilitasyon merkezlerine götürmeleri sayesinde, aileler zihinsel engelli çocuklarını dışarıya çıkarmış ve engelli sosyalleşme sürecine girmiştir. Bizim sıkıntımız, bundan sonra başlamaktadır. Sosyal yaşama alışan engelliyi tekrar evlere kapatmak çok zordur ve eğitim sürelerini yaşları dolayısıyla ya da herhangi bir gelişme gösteremedikleri için tamamlayan engelliler, ailelerine çok büyük sıkıntı yaşatmaktadırlar. En kötüsü sosyalleşen zihinsel engelliyi, anne-babasını kaybettikten sonra kontrol altında tutabilmektir. Zihinsel engel, diğer engellere benzemez ve bu engelli grubuna sahip çıkmak zordur. İlçemizde en az 250 zihinsel engelli olduğunu düşünürsek ki Keşan bölgesel anlamda merkezi bir konumdadır. Keşan’a bir ‘ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’ ve aynı anda ‘HUZUREVİ’ kazandırmak insanlık görevi olmalıdır. Bu sosyal projeye başta Devlet olmak üzere, siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm siyasi partiler, iş adamları ve Keşan halkı duyarlılık gösterip sahip çıkmalıdır. Aksi takdirde, anne-babasını kaybeden ve sosyal ortamlara alışan zihinsel engelli toplum içinde her türlü tehlikeye, tacize açık bir şekilde yaşamak zorunda kalacaktır. Anne ve babanın dışında 3. Kişilere bu sorumluluk yüklenmemeli ve bu merkez hayata geçirilmelidir. Bu duygularla talebimizi gündeminize alıp değerlendirmeniz dileğimizdir. Bu taleplere insanım diyen hiç kimsenin karşı çıkması mümkün değildir. Keşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak bu günden yarına ‘Engelliler Meclisi’nin aktif hale getirilmesi ile ‘Engelsiz Yaşam Merkezi ve Huzurevi’ Kompleksinin kurulması için girişimde bulunacak emek harcayacak bir komisyon oluşturulması kararımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Duyarlı yurttaşlarımızı görev almaya davet ediyoruz.”