İl Sağlık Müdürü Dr. A. Muhsin Kişioğlu, dün Keşan’a gelerek incelemelerde ve hasta ziyaretlerinde bulundu.

Saat 11.00 sıralarında, beraberinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar ile beraber Keşan Verem Savaş Dispanseri’ne gelen Kişioğlu, burada devam eden çalışmalar ile yeni kazandırılan mamografi cihazı hakkında bilgi verdi.

A. Muhsin Kişioğlu, Keşan Verem Savaş Dispanseri’ne mamografi cihazı kazandırıldığını ifade ederek, “Edirne’nin en büyük ilçesi olan Keşan’da İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar’ın çabaları ve bilgi, birikimiyle ikinci kanser erken tarama merkezi kuruldu. Kurulduğu dönemde de mamografi cihazına da ihtiyaç vardı. KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’de meme kanseri, rahim ağzı kanseri ile ilgili erken tanı konulması için görüntüleme ve tenkitlerin yapılması gerekir. Daha önceki cihaz dijital değildi. Bu cihaz bakanlığımız tarafından alınarak, Keşan’a tahsis edildi. Burada ayrılan alan pembeye boyanacak. Gergin siyah ortamdan bayanlar strese girmesin diye pembeye boyamayı düşünmüşler.” dedi.

KURTAR: BÖLGE İÇİN KURULAN BİR BİRİM

Ergün Kurtar ise bu yıl hizmete açılan KETEM’de yenileme çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi: “Eski bir cihaz gelmişti ve görüntü kalitesi net değildi. Yaklaşık 15 gün önce yeni mamografi cihazımız montaj edildi. Arkadaşlarımıza eğitim verilecek ve en kısa zamanda faaliyete geçecek. Bölgemiz için kurduğumuz bir birim. 2012 yılında 5 bin 700 bayana yönelik bir tarama çalışması yapmıştık. Bundan sonra daha iyi hizmet vereceğimize inanıyoruz. Ayrıca verem savaş birimimizde bulunan röntgen cihazımız var. Eski bir cihazımız ve yenilenmesi gerekiyor. En kısa zamanda yenilenmesini bekliyoruz.”

3 BOYUTLU MAMOGRAFİ 1 DAKİKADA ÇEKİLECEK

Mamografi cihazıyla ilgili bilgi aktaran Radyoloji Teknikeri Hacer Bulut ise “Yeni mamografi cihazı 3-D (3 boyutlu). Görüntüler yüksek çözünürlükte olacak. Hastanın acı hissetini azaltan çekimler olacak. Günde 50 çekim yapacağız. Çekim süresinden 1 dakika sonra görüntü ekrana yansıyacak. Değerlendirme aşaması kısa olacak. Diğer merkezlere de burada çekilen görüntüleri aktaracağız. Banyo olayı ortadan kalktı. Çekilen film CD’ye aktarılacak.” Kişioğlu ve Kurtar, daha sonra Keşan’da evde sağlık hizmeti alan bazı hastalara ziyarette bulundu.