AB Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği (DOÇEK) ve Bulgaristan’ın Sozopol kentinden bir sivil toplum kuruluşu iş birliği ile bölgenin tanıtımı amacıyla proje ile ilgili dün bir dizi ziyaret gerçekleşti.

Projenin ortakları; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nu ziyaret etti.  

Ziyaretlerde DOÇEK Başkanı Hakan Eşme, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı ve Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırma Derneği Başkanı Hasan Arslan ve Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali İçbay Proje Sorumlusu Fırat Dost, Sofya Kliment Ohridski Üniversitesi’nde görevli Prof. Kosyo Stochev ve Dr. Veselina Griviech proje hakkında bilgilendirmede bulundu.  

KAYMAKAMLIK ZİYARETİ

Heyet ilk olarak saat 11.00 sıralarında Keşan Kaymakamı Nuri Özder’i ziyaret etti. Eşme, Arslan, İçbay, Dost, Stochev ve Griviech uygulanacak olan projenin detayları hakkında Özder’e bilgi verdi.  Nuri Özder ise ziyaret nedeniyle heyete teşekkür etti.

BELEDİYE ZİYARETİ

Heyet daha sonra Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ı makamında ziyaret etti. Saat 11.30 sıralarında Keşan Belediyesi’ne gelen; Hasan ArslanMehmet Ali İçbay, Kosyo Stoychev ve Veselina Griviech, Fırat Dost ve Hakan Eşme; Başkan Özcan tarafından makam odasında ağırlandı. 18 ay süreli ve 150 000 Euroluk bütçeli projenin; festivallerde yerel değerleri tanıtma ve yerel firmaların bunları pazarlaması, doğa sporları faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve karşılıklı tanıtılması konularını ele aldığı belirtildi.  Başkan Özcan ziyaret nedeniyle proje ekibine teşekkür etti.  Heyet daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaret etti.  

İLÇE MİLLİ EĞİTİM ZİYARETİ

Saat 12.00 sırlarında Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelen heyet İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan ile görüştü. Ziyarette Erarslan’a proje hakkında bilgi verildi.  Proje heyeti daha sonra Keşan TSO’yu ziyaret etti.  

KEŞAN TSO ZİYARETİ

HAKAN EŞME: “KEŞAN TSO ÇATISI ALTINDA TOPLANDIK”

Saat 13.30 sıralarında Keşan TSO hizmet binasına gelen heyet Helvacıoğlu tarafından karşılandı. DOÇEK olarak uzun zamandır faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olduklarını aktaran Eşme, “Bugüne kadar ulusal alanda çalışmalarda bulunuyorduk. Keşan’ın tanıtılmasını sağlamaya uğraşıyorduk. Bölgede gerekli olan alt yapıların hazırlanması anlamında çalışmalarımız vardı. Şimdi bu ulusal çalışmalarımızı uluslararası alana taşımak istiyoruz. Sınır ötesi işbirliği amacıyla 18 Mart Üniversitesi’yle ilgi bir proje hazırladık. Keşan’ın tanıtımı ve gerekli alt yapının hazırlanması olarak dernek olarak bu çalışmaya destek veriyoruz. Keşan TSO çatısı altında toplandık. Kendilerine bu tür geleceğe yönelik projelerin desteklenmesi anlamında teşekkür ediyoruz.”  dedi.

HASAN ARSLAN: “BAŞLANGIÇ PROJESİ OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”

Sonrasında söz alan Hasan Arslan, “Bu projenin amacı Bulgaristan ve Türkiye ayağında sürdürülebilir bir turizmin gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu projeyi ortaklarla beraber bir başlangıç projesi olarak düşünüyoruz. İş ve turizm olarak her iki tarafın da bu projeden fayda sağlayacağına inanıyoruz.”  şeklinde konuştu.

FIRAT DOST: “BU PROJE SAYESİNDE KOMŞULAR BİRBİRİNİ TANIYACAK”

Fırat Dost ise yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Gittikçe büyüyen ama bir o kadar da küçülen bir dünyada yaşayan insanlar olarak her gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Sınır komşusu olan iki devletin birbirini ne kadar az tanıdığı. Bu proje sayesinde komşular birbirini tanıyacak. Proje sadece Keşan’a değil tüm bölgemize katkı sağlayacak. Bu bir başlangıç projesidir. Uzun vadede daha çok projeye imza atmak istiyoruz. Bu tür projeler geliştikçe Keşan ve bölgemiz gelişecektir.”  

KOSYO STOCHEV: “BU PROJE BÖLGENİN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAKTIR”

Ziyaret Sofya Üniversitesi Prof. Kosyo Stochev’in konuşmasıyla devam etti.

Stochev, şu şekilde konuştu: “Projenin amacı iki ülke arasındaki sürdürülebilir turizmi arttırmaktır. Diğer önemli bir konu ise yerel ürünlerin pazarlanmasıdır. Burayı iki ülke olarak değil de bir bölge olarak düşünmemiz gerekir. Bölge arasında kolay geçişler olmalıdır. Bu proje bölgenin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır.” 

MUSTAFA HELVACIOĞLU: “BU PROJE KAZANILIR İSE 2017’DE UYGULAMAYA GİRECEK”

Ziyarette son olarak söz alan Mustafa Helvacıoğlu, ziyaretin Bulgaristan ve Türkiye arasında sınır ötesi işbirliği IPA adı altında bir proje için gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Bu proje üç ayaklı bir projedir. İlk ayağı turizmin geliştirilmesidir. İkinci ayağı yerel ürünlerin pazarlanmasıdır. Son ayağı ise iki ülkeyi bir bölge olarak düşünüp gidiş gelişleri kolaylaştırmaktır. Bu üç başlık altında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi önemli partnerlerden biridir. Keşan DOÇEK ve Sofya Üniversitesi de destek veriyor. Bulgaristan’da da destek veren bir STK var. 4 paydaşlı bir proje geliştiriliyor. Biz daha önce KTSO olarak bu tarz projelerin içinde var olduk. Bölgenin fotoğrafını biliyoruz. 150 bin Avro’luk bir proje olacağını belirtiyorlar. Proje karşılıklı yürüyecek. Konu SAROS ve bölgenin turizmi. Yürütmesi bir yıl sürecek. Bu proje kazanılır ise 2017’de uygulamaya girecek.” dedi.

Ziyaret basına kapalı olarak sürdü.