Keşan’da faaliyet gösteren berber Okan Bulgur, Ramazan’ın gelmesi ile birlikte oruç tutanların ev ve iş yerlerinden dışarı çıkmadığını ve insanların bayram öncesi, temel ihtiyaçları üzerine yoğunlaştığını, bu nedenle de vakit bulamayarak tıraş olamadıklarını söyledi.

Bulgur, berber esnafının bayram öncesi hareketlilik yaşayacağını fakat Ramazan boyunca duraklama dönemi yaşadıklarını belirtti.

“KUAFÖRLÜKTE HİZMET KALİTESİ ÖNEMLİDİR”

Ramazan Bayramı öncesi berberlerin, belirlenen fiyat tarifesine uyması gerektiğini vurgulayarak, berberlik mesleğinde hizmet kalitesine bakılması gerektiğinin altını çizen Okan Bulgur, şunları söyledi: “Bu durumun bir nedeni de berber ve kuaförlerin fiyat belirleyememe sorunudur. Fiyat tarifelerinin azami ve asgari fiyatları göstermesi piyasada oluşan aşırı fiyat farkını önleyecektir. Verilen tarifelere uyulmaması, mesleğimize hizmet kalitesine ve meslektaşlarımıza büyük zararlar vermektedir. Ucuza çalışan berber ve kuaförlerimiz zanaatkâr kimliğimizi zedelemektedir. İşyerlerinin dış cephelerine asılan tabelalardaki tarife dışı ücretler yasal değildir. Meslektaşlarımız yasalara uymalıdır. Fiyat tarifelerindeki ciddi farklar ve tabelalara yazılan fiyat reklâmları müşterilerimiz tarafından meslektaşlarımıza karşı güvensizlik oluşturmaktadır. Bunu yapan meslektaşlarımızın bu yaptıklarının ahlaki olmadığını bilmeleri gerekir. Bu anlamda müşterilerimiz daha duyarlı olmalı ve ucuza aldanmamalıdır. Bu konu verilen hizmet kalitesi açısında önemli bir konudur.”

“PERSONEL SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Bulgur, ülkede işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen berber ve kuaförlerin personel sıkıntısı çektiğine vurgu yaptı ve açıklamasını şöyle tamamladı: “Ayrıca 3 -4 ay gibi kısa bir sürede meslek edindirme başlığı adı altında verilen kurslar iş yeri açmak için yeterli değil ,sadece mesleğe başlangıç için bir adım oluşturmaktadır. Kalifiye olmayan meslektaşlarımız standartlarını ve hizmet kalitesini ciddi oranda zedeleyebilir. Bu işe yıllarını vermiş meslektaşlarımızla kısa bir eğitim alıp hizmet veren arkadaşlarımızın aynı kefeye konması büyük bir yanılgıdır.”