Son haftalarda etkili olan yağmur yağışları nedeniyle Keşan Şehir Çöplüğü’nden sürüklenen tonlarca çöp Kocadere Göleti’ne aktı.

Keşan’a en yakın gölet olan ve çevresinde birçok tesis bulunan Kocadere Göleti, yağmurların şehir çöplüğünden sürüklediği atıklar nedeniyle tehlike altında. Öte yandan çöplükten sızan suların deredeki canlıları tehdit ettiği ve toplu balık ölümlerine yol açabileceği öğrenildi. Çöplerin göletin büyük bir bölümünü kaplarken, tehlikeli olmasına karşın bazı vatandaşların balık tutmaya çalışması şaşkınlık yarattı. Gölet çevresindeki vatandaşlar ise gördükleri manzara karşısında şaşkın olduklarını belirterek, göletin adeta çöplüğe döndüğünü ve yetkililerin çöplerin toplatılması için çalışma yapması gerektiğini söyledi.  Göletin kirliliği ile çevreyi tehdit ettiğini ifade eden vatandaşlar, göletten tutulan balığın yenilmemesi gerektiğini vurguladı.


BAĞCIOĞLU: ÇÖPLER TOPLANMALI, SIZAN SU ENGELLENMELİ

Çevre Mühendisi Murat Bağcıoğlu ise atıkların gölü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Göllere atılan veya taşınan çöpler gölleri inanılmaz derecede kirletmekte. Çöplerle kirlenen bir gölde gerek gölün çevresinde gerekse içinde yaşam imkânsız hale gelir. İlk olarak gölde yaşayan balıklar ölürken, sonrasında çevredeki bitkiler ve daha sonrasında gölün etrafında yaşayan ve gölden yıkanmak veya su içmek için yararlanan diğer hayvanlar zehirlenerek ölürler. Kirletilen bir gölün suyu insanlar için de kullanılmaz hale gelir ki göl suyu içme suyunun yanında tarımda sulama için de çok önemli bir kaynaktır. Göl suyu kirlendikten sonra aynı zamanda yeraltı suları da kirlenir ve tarım yine bundan nasibini alır. Köklerinin altında zehirli sular olan tarım bitkileri gerektiği gibi yetişemez ve bu büyük oranda olduğunda toprak verimliliğini bozduğu gibi ülke ekonomisine de tarım açısından çok büyük bir zarar verir. Gölet ve çevresinin bir an önce çöplerden arındırılması ayrıca çöplükten sızan suların gölete karışmasının engellenmesi gerekmektedir.” dedi.