AYŞİN SEÇİL GEZER

Dün, saat 13.00 sıralarında Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda başlayan toplantıya; Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak ve Keşan’da bulunan oda başkanları katıldı. Çakmak, Bulgaristan ve Türkiye arasında gerçekleşecek olan projenin tanıtımını yapmak için toplandıklarını belirterek “Projemiz, Bulgaristan’ın Burgas Kasabası, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odaları ile Bulgaristan’ın Pomoriye kentinde faaliyet gösteren Bionetwor Derneği ile ortaklaşa gerçekleştiriliyor. Projemizin ismi ‘Komşuların Lezzet Ağı’. Bulgaristan’daki yemeklerle Türkiye’deki yemeklerin ve oradaki esnafımızla buradaki esnafımızın kaynaşması, yemek kültürlerinin tanıtılması amacıyla AB Birliği desteğiyle oluşturulan bu projeyi uygulayacağız. Şimdiden teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

HEM BULGARİSTAN HEM TÜRKİYE İÇİN YARARLI BİR PROJE

Proje için Bulgaristan adına konuşan Kristiana Kazandzlieva ise şunları dile getirdi: “Çok kısa olarak projeden bahsetmek istiyorum. İlk önce derneğimizle ilgili bilgi vereceğim. Genel olarak biz bütün üreticilere sağlıklı yemek, sağlıklı yaşamla ilgili faaliyet gösteren bir derneğiz. Bizim için sağlıklı yemek kültürü ve aktif hayat çok önemli. Biz, proje ortağımız Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odaları ile ilk görüşmemizi yaptığımızda projeyi tamamen yeme içme kültürü üzerine ve bunu yaparken sağlıklı yemek nasıl yapılırın üzerinde durmak istedik. Hem Bulgaristan’ın hem Türkiye’nin yemek kültürü açısından gösterilmesi gereken değerleri olduğunu düşünüyoruz. Bizi bir lokantada misafir ettiler. Orada servis edilen yemeklerden sonra ne kadar doğru bir yolda olduğumuz görmüş olduk. Proje kapsamında gördüğümüz bu lokanta tarzı yerlerini işaretleyerek hem Bulgaristan hem Türkiye ayağında bunu bir haritada göstereceğiz. Buraya gelecek olan turistleri çekmek ve bu bölgeleri işaretleyerek turizm paketleri oluşturmak istiyoruz. Bu paketler üzerinden turistlere ‘şu bölgede şu lokantada şunu yiyebilirsiniz’. ‘Şu otelde kalabilirsiniz’ gibi yol göstermiş olacağız.  Unutulmaya yüz tutmuş yemekler hikayeleri ile birlikte anlatılacak. Yemeğin nasıl ortaya çıktığına ilişkin hem Bulgaristan’da hem Türkiye’de kitap haline getirilecek. Bunun yanında yemek sektöründe faaliyet gösteren esnafa ve turizmcilere eğitimler her iki bölgede de eğitimler verilecek.”