KTB (Keşan Ticaret Borası) tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında, İstasyon Mahallesi’nde Borsa’ya ait olan arsanın Keşanlı ve bölge işadamları tarafından değerlendirilmesi konusunda “bölgesel birlik” çağrısında bulunuldu. Bu çağrının uzun soluklu  olmadığının da kaydedildiği açıklamada, en geç 6 Haziran 2014 Cuma gününe kadar 53 işadamı veya girişimcinin kurulan anonim şirketten hisse almasının gerektiğine dikkat çekildi.

Saat 11.00 sıralarında Meclis Salonu’nda başlayan basın toplantısına Belediye Başkanı Mehmet Özcan, KTB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ve yönetim kurulu üyeleri, KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu katıldı.

YÖRÜK: TARİHİ BİR KAVŞAKTAYIZ”

Toplantının açış konuşmasını yapan Yusuf Yörük, bölgede birlikte iş yapabilme anlayışı oluşturabilmek adına tarihi bir fırsatın kavşağında olduklarını belirterek, şöyle konuştu:“Bugünlerde hep birlikte vereceğimiz karar bölgemizin kaynakları ile örtüşmeyen geri kalmışlığı kaldırmak için çok önemli bir başlangıç adımı olabilecektir. Bugünlerde kalıcı ekonomik büyümemize engel olan kötü tecrübelerden yeteri kadar ders çıkararak onları mazinin çöplüğüne terk etmeliyiz. 40 yıl önce yaşanmış kötü bir tecrübe olan buzhane örneğinin önümüzdeki 40 yıla da ipotek koymasına dur demeliyiz. Aksi halde bugün kazanıyor gibi görünenlerimiz dahi yarınları kaybetmektedirler. Merkez Mahallesi hudutları dahilindeki 100 ada 79-80 parsel sayılı eski Destek Kıtalarının mukim olduğu 91.115 metrekarelik arsa 2010 yılından bu yana Keşan kamuoyunun gündemini işgal etmektedir. Bu arsa TOKİ tarafından borsamıza 5 milyon 422 bin TL’ye satılmış, borsamız tartışmalara sebep olan bir ihale usulü ile bu arsayı 8 milyon 500 bin TL’ye İstanbul merkezli bir firmaya satmıştır.”   

TAŞINMAZIN DEĞERİ 14 MİLYON LİRA

Satış sonrasında borsada yönetim değişikliğinin olduğunu ve yeni meclisin göreve geldiğini ifade eden Yörük, Yeni meclisimiz göreve başlar başlamaz öncelikle bu satış işlemini masaya yatırmış, geciken taksitlerin ek yükümlülükleri ile birlikte ödenmesini firma yetkililerinden talep etmiştir. Yapılan görüşmelerde sonuç alınamamış ve bu sözleşme feshedilerek firmanın ödediği miktar firmaya bazı meclis üyelerimizin şahsi kefaleti ile kredi kullanılmak suretiyle iade edilmiş, firma ile mutabakat ve ibralaşma sağlanarak yerin tekrar borsamız uhdesinde kalması temin edilmiştir. Aynı dönemde meclisimiz yerin kıymet takdiri ile ilgili çalışmalara başlamış ve bu konuda Türkiye’de uluslar arası yeterliliğe sahip tek kuruluş olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Değerleme Şirketi’nden yerin değerlemesi istenilmiştir. Taşınmazın 14 milyon 60 bin TL değerinde olduğu tespit edilmiştirdedi.

ÇAĞRIMIZ, BÖLGEMİZİN GELECEĞİNİ YENİDEN İNŞAA ETMEK İÇİN

Arsanın bölge insanının faydalanmasına açılabilmesi için anonim şirket kuruluş izni aldıklarını dile getiren Yörük, konuşmasını şöyle tamamladı: Öncelikle bağlı bulunduğumuz mevzuat gereği borsamız üyeleri ticari teşebbüse çağırılmış ancak arzu edilen asgari 127 hissedar oluşturma işlemi ne yazık ki tamamlanamamıştır. Bunun üzerine bakanlığımızla tekrar görüşülerek bu teşebbüse KTSO üyelerinin de katılabilmeleri için yetki istenmiş ve bu yetki de alınmıştır. Tüm bu gayretler sonucunda halihazırda 74 hisseye tekabül edecek 42 üye ile ticari protokol tanzim edilmiştir. Halen asgari 53 hisse veya hissedara ihtiyaç duyulmakta olup bir hisse karşılığı 53 bin 515,62 TL’dir. Meclisimiz daha önce borsa üyelerimiz ve ticaret odası üyeleri nezdinde bulunacağımız teşebbüsler ile ilgili 30 Mayıs 2014 tarihinde tarafımıza yetki vermiş olup, çoğunluğun sağlanmaması nedeni ile tüm halkımıza yönelik çağrı amacıyla 6 Haziran 2014 Cuma günü saat 17.30’a kadar KTB Merkezi’ne başvuru yapmak üzere tarafımıza yetki vermiştir. Bu kapsamda bölgemizin geleceğini yeniden inşa etmek için bir başlangıç olarak gördüğümüz bu tarihi çağrıyı yapıyoruz. Geliniz topraklarımızın ve evlatlarımızın müşterek geleceğini birlikte koruyalım. Bu araziyi bölgemize kazandırabilmek için aylık yaklaşık 50 bin TL faiz ödüyoruz. Bu durum sürdürülebilir değil.  Bu çağrımız dikkate alınmadığı takdirde alternatif çözüm yollarını gündeme almak zorunda kalacağız.”