Sonay CAN

 

“Küba’da Eğitim” konulu panel, geçen cumartesi günü yapıldı.

Keşan Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel saat 16.15 sıralarında başladı. Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzáles Casals, Jose Marti Küba Dostluk Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülzerin Kızıler ve Öğretmen Şirin Öztürkler’in konuşmacı olarak yer aldığı panele; Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Keşan Belediye Meclisi üyeleri Nilüfer Erk Oğuz ve Cengizhan Aktan, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Küba ile Türkiye’deki eğitim sisteminin ele alındığı etkinlik, Eğitimde Sınıf Tavrı’ndan Mahmut Can’ın açış konuşmasıyla başladı. Konukları tanıtan ve AK Parti Hükümeti’nin eğitim sisteminde yapmaya çalıştıklarını eleştirerek, 4+4+4 uygulamasının yol açtığı sorunlara dikkat çeken Can, tam da bugünlerde bu panelin gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu vurguladı. Mahmut Can, panelistlere ve panelin gerçekleşmesini sağlayan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile diğer ilgililere teşekkür etti.




Panelde ilk olarak Büyükelçi Casals bir konuşma yaptı. Daha sonra Kızıler ve Öztürkler panelin eğitimle ilgili bölümünde söz aldı. “Devrime Övgü” (Oda a la Revolucion) adlı slayt gösterisinin ardından panel, soru-cevap şeklinde devam etti.




CASALS: BURASI DA EN AZ KÜBA KADAR SICAK

Alberto Gonzáles Casals, Keşan’daki ortamın Küba’ya benzediğine dikkat çekerek, şöyle dedi: “Bu cumartesi gününüzü Küba’ya ayırarak değerlendirdiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Ceketimi çıkardığım için hepinizden özür diliyorum. Ama inanıyorum ki dostlar arasında protokolün gereği yok. Burada kendimi, evimdeymiş gibi hissediyorum. Kısa süre önce Belediye başkanının yanındaydım. Orada da, buradaki havanın Küba’ya çok benzediğini söyledim. Burası da en az Küba kadar sıcak. Ancak Ankara için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çünkü Ankara’dan geliyorum ve Ankara çok soğuk. Ayrıca orada yeşili göremiyoruz. Bugünü organize eden herkese çok teşekkür ediyorum.”

“AMERİKA KÜBA’YI TERÖRİST ÜLKELER ARASINA DAHİL ETTİ

ABD Hükümeti’nin yıllardan beri Küba’ya uyguladığı ekonomik ambargonun sürdürülebilmesi için çeşitli oyunlar peşinde olduğunu dile getiren Casals, Küba Devrim Lideri ve Devlet Başkanı Fidel Castro’ya 600’e yakın suikast girişiminin planlandığını ifade etti. Alberto Gonzáles Casals, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küba, bildiğiniz gibi dünyada partileriyle ünlü. Dansımız, purolarımız, sağlık sektöründeki başarılarımızla ve eğitimdeki gelişmelerimizle ünlüyüz. Bu faktörler, devrim hükümetini hayatta tutuyor. Çok yakın bir zamanda, ABD Hükümeti, Küba’yı terörist ülkeler listesine yerleştirdi. Bu inanılmaz bir şey. Dünyadaki herkes aynı soruyu soruyor: neden? Bu uygulama, Küba’ya uygulanan ambargoyu geçerli kılmanın tek yoluydu.”

“KÜBA’DA EĞİTİM ÜCRETSİZ VE HERKESİN ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALMAYA HAKKI VAR”   

Konuşmasının ilerleyen bölümünü eğitim ve sağlık konularındaki örneklerle sürdüren Casals, Küba’da üniversite eğitiminin ücretsiz olduğunu ve her gencin üniversite eğitimi almaya hakkı olduğunu söyledi. Alberto Gonzáles Casals, şunları söyledi: “Küba’da vatandaşlar, eğitimli insan olmak için çalışıyor. Kimse çiftçi ya da marangoz olmak istemiyor. Herkes doktor ya da mühendis olmak istiyor. Bu yüzden eğitimin önemi çok büyük. Biz de burada size Küba’daki eğitim olanaklarından söz edeceğiz.”

“KÜBALI KADINLAR ÇOCUK DOĞURMAK İSTEMİYOR”

Casals, son olarak Küba’da nüfus sorununa değindi. Ülkede kadınların çocuk doğurmak istemediklerini kaydeden Alberto Gonzáles Casals, kadınların bu yüzden özgür ve mutlu olduğunu söyledi. Casals, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Birçok ailenin sadece bir çocuğu var. Kadınlarımız sadece bir çocuk yapmak istiyor. Bu nedenle ülkemiz yaşlanıyor. 40 yaş üstü nüfusumuz genç nüfusun üç misli. 2050 yılında gerçekten çok ciddi problemle karşı karşıya kalacağız. 2050’de bir çalışana karşı üç emeklimiz olacak. Biz geniş aileleri özlemle izliyoruz. Biz üçüncü dünyaya mensup, küçük bir ada ülkesiyiz. Cennet değiliz. Ancak ABD’nin dediği gibi terörist ya da şeytan da değiliz. Devrim Hükümetimiz, eğitim ve sağlık konularını en üst düzeyde tutmaya çalışıyor. Bunlar en temel insan haklarıdır.”

Casals’ın konuşmasının ardından, panelin eğitim ayağına geçildi ve Gülzerin Kızıler ile Şirin Öztürkler, bu konuda sunum yaptı. Türkiye ve Küba arasındaki eğitim sistemi farklılıklarını, örnekler ve rakamlarla ortaya koyan konuşmacılar, Türk eğitim sisteminin, kapitalist öğrenci yetiştirme üzerine kurulduğunu; sosyalist Küba’da ise nitelikli ve iyi insan yetiştirildiğini kaydedettiler. Panelde ayrıca, ülkemizde milyonlarca okuma yazma bilmeyen bulunduğu, oysa Küba’da okuma yazma oranının yüzde 100 olduğu vurgulandı.

“Devrime Övgü” (Oda a la Revolucion) başlıklı kısa film gösterimiyle devam eden panel, soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Panelin ardından, Keşan Belediye Meclisi ve Encümen Üyesi Av. Nilüferk Erk Oğuz konuklara çiçek vererek teşekkür ederken, izleyicilerin, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzáles Casals’a büyük sevgi gösterisinde bulunduğu ve hatıra fotoğrafları çektirdiği gözlendi.