Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Keşan Belediyesi’nce hazırlanan Kurtuluş Balosu, 19 Kasım 2014 Çarşamba akşamı gerçekleştirildi.

Saat 19.00 sıralarında başlayan ve Keşan Belediyesi Köşk Düğün Salonu’nda düzenlenen gecede, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve eşi Şengül Özcan, davetlileri düğün salonunun girişinde karşıladı.

Geceye; CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Kıdemli Albay Talip Falay, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Mahir Sağlık, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız,  19. Dönem SHP Milletvekili Mehmet Kerimoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Oktay Bozkurt, Belediye Başkan yardımcıları Cengizhan Aktan ve Salim Şevik, İl Genel ve Belediye Meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü personeli Ayşen Gamze Özkan’ın sunumunda gerçekleştirilen ve fasıl dinletisiyle başlayan baloda daha sonra Keşan Belediyesi Tiyatro Grubu ile Halk Oyunları Ekibi sahne aldı.

Bu gösterinin hemen ardından tüm salondaki misafirler, Türk bayraklarıyla birlikte hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı ve Memleketim şarkılarını söyledi.

Balo, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın konuşması ile sürdü.

Belediye Başkanı olarak 11. kez Kurtuluş Balosu’nu beraber kutladıklarını belirten Özcan, 92 yıl önce Keşan’ın Yunan işgalinden kurtulduğunu kaydederek şunları söyledi: “Bu anlamlı gecede burada olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Bugünlerin geçmişten gelen ve geleceğe giden bir ruhu olması lazım ki nereden gelip nerede olduğumuzu ve nereye gideceğimizi iyi anlayalım. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarımız başta olmak üzere Keşan’ın kurtuluşunda büyük rol oynayan; Raşit Efendi’ye, Hayri Beylere, Murat Ağalara herkes adına teşekkür ediyorum, ruhları şad olsun. Onların emekleri sayesinde düşman korkusundan uzak, bağımsız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız bir coğrafyada yaşıyoruz. Aradan 92 yıl geçti, bazı şeyleri unutmuş olabiliriz . Bugüne baktığımızda geçmişi hatırlamazsak geleceği doğru planlayamayız. Biz ulus olarak Anadolu coğrafyasına ilk kez 1071 yılında girdik. 1299 Osmanlı’nın kuruluşuna kadar olan süreçte Anadolu, Anadolu Selçukluları tarafından yönetildi. İlk kez 1354 yılında Trakya topraklarına ayak bastık. 1359’da Keşan hakimiyetimize girdi. 1286’larda Kosova’da olduk, ardından Edirne başkent oldu. Ve sonra İstanbul aldı. Kanuni Sultan Süleyman ile Mohaç Meydan Savaşı sonrası Viyana önlerine gittik. Daha sonra o güçlü imparatorluk Duraklama ve Gerileme devirlerine girdi. Bölgemiz 2 kez Ruslar tarafından işgal edildi. Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerini yaşadık. 1919’da Keşan 3 yıl süren Yunan işgaline maruz kaldı. Bölgemizdeki direniş Anadolu’da mücadeleye çok ciddi bir destek verdi. Trakya için derler, bu kesinlikle yanlıştır. 2 kez Yunan askerinin Anadolu’ya geçişi bu bölge sayesinde engellenmiştir, bu da tarihi değiştiren bir durumdur. 19 Kasım 1922’de Yüzbaşı Mehmet Bey komutasındaki bir birlikle Keşan Yunan işgalinden teslim alınıp, ay yıldızlı bayrağımızla, Yeni Türkiye Cumhuriyeti ile buluşmuştur.”

Ülkenin demokrasi açısından bazı eksikleri olabileceğini belirterek konuşmasına devam eden Başkan Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanca yaşamak ve Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için Büyük Türkiye Medeniyeti’ni dünya çapında geliştirmek için eksiklerimizi hep birlikte giderip çağdaşlığa ulaşmalıyız. 92. kurtuluş yıldönümümüz kutlu olsun, nice 92. kurtuluş yıldönümlerini yine birlikte kutlamak dileğiyle. Allah bize bir daha düşman çizmesi göstermesin. Özgür, bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti içinde ulusumuz, milletimiz, halkımız yaşasın.”

Özcan’ın konuşmasının ardından baloya katılamayan, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere siyasi parti temsilcileri ile belediye başkanlarının telgrafları okundu.

Baloda daha sonra Grup Dörtyol sahne aldı ve açılış şarkısında Mehmet Özcan ve eşi Şengül Özcan dans etti.

Havai fişek gösterisinin ardından Keşan Belediyesi THM Korosu, baloda izleyenlere türkü ziyafeti çekti.

THM Korosu’ndan sonra Keşan’ın yetiştirdiği önemli ses sanatçılarından Ayşe Engin Aslanca ile Rumeli Müziği’nin tanınmış ismi Cüneyt Şentürk sahne aldı.

Baloda sahneye son olarak Oya Pınar çıktı ve birbirinden güzel ve hareketli parçaları ile davetlileri coşturdu.

KURTULUŞ KONSERİ YAĞIŞA RAĞMEN İLGİ GÖRDÜ

Aynı gece Keşan Belediyesi tarafından organize edilen ve Atatürk Parkı yanında gerçekleştirilen Kurtuluş Konseri etkinliği düzenlendi.

Yağışlı havaya rağmen çok sayıda dinleyiciye ulaşan Kurtuluş Konseri’nde Aheste Grubu sahne aldı ve konser büyük ilgi gördü.