Belediyeleri, sulama kooperatiflerini ve elektrik tüketimi yüksek olan tarım işletmeleri ile fabrikaları yakından ilgilendiren lisanssız elektrik üretiminin yasal prosedürlerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı dün yapıldı.

Saat 11.30’da KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Konferans Salonu'nda başlayan toplantıya konuşmacı olarak CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ve özel bir şirketin temsilcisi Kutluhan Kaynakçıoğlu katıldı. Yaklaşık 1 saat kadar süren toplantıya, Kaymakam Bekir Dınkırcı, İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı öncesi konuyla ilgili olarak basına bilgi veren Değirmendereli, sulama kooperatiflerinin en büyük sorunu olan elektrik faturalarını düşürmek maksadıyla lisanssız elektrik üretimi konusunda teknik bilgi verileceğini, toplulaştırma, meralar, patent kanununda tohumla ilgili konuların el alınacağını ve katılımcıların varsa sorularının cevaplandırılacağını kaydetti.

BİZİM DOĞAL KAYNAĞIMIZ DA RÜZGAR

Toplantıda, belediyelerin, sulama kooperatiflerinin ve elektrik tüketimi fazla olan sanayicilerin talepleri doğrultusunda lisanssız elektrik üretimi konusunda konunun bir uzmanı olarak teknik bilgi verileceğini kaydeden Değirmendereli, “Türkiye'de rüzgar açısından bölgemiz en verimli yerlerden biri. Gerek sanayici, gerek çiftçiler, gerek belediyeler olsun bundan yararlanmalılar. Nasıl Arap coğrafyasında petrol enerji kaynağı ise, rüzgar da bizim coğrafyamızın doğal bir kaynağı. Bunu sonuna kadar kullanmasını bilmeliyiz.” dedi.

LİSANSIZ ÜRETİM İÇİN MEVZUAT KOLAYLAŞTIRILDI

Daha önceki mevzuatlar gereği Enez'deki rüzgar santrallerinin kurulması çalışmasının çok uzun bir zaman aldığını ve ilk girişimlerinin 2000’li yıllarda başladığını vurgulayan Değirmendereli, şöyle devam etti:Bizim bugünkü esas konumuz lisanssız elektrik üretimi.  Lisanslı üretim için 25 yerden izin alınması gerekiyor ama lisanssız üretim için sadece 10 yerden izin alınması yeterli. Lisanssız üretim kapasitesi geçen seneye kadar 0,5 megavattı. Yeni kanunda bu 1 megavata çıktı. Bu rakamın yükseltilmesinde, yani 1 megavata çıkmasında benim de çok katkım olduğunu düşünüyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu yöndeki önergeyi ben vermiştim.”

KAYNAKÇIOĞLU: BÖLGENİN ÇOK YÜKSEK BİR RÜZGAR POTANSİYELİ VAR

Türkiye'deki ilk rüzgar enerjisi projelerinin yapıldığı bir firmanın yöneticisi olan Kutluhan Kaynakçıoğlu da yapacakları sunum hakkında bilgi vererek: Bugün burada Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği kapsamında üretilebilecek rüzgar projeleriyle ilgili bilgi vereceğiz. Özellikle sulama kooperatifleri ve yüksek miktarda enerji tüketen sanayi tesisleri yetkililerine bilgi vereceğiz. Bölgenin çok yüksek bir rüzgar enerji potansiyeli var. Bunları konuşacağız.” dedi.

Toplantı, önce Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği hakkında bilgi verilmesinin ardından, soru - cevap şeklinde devam etti ve bir saat kadar sürdü.