Keşan Ticaret Borsası eski Yönetim Kurulu Başkanı Ender Mağden, mevcut başkan Yusuf Yörük’ün önceki gün Turkmall’a satılan arsanın geri alındığına ilişkin açıklamasına yanıt verdi.

Mağden, Borsa’ya 5.7 milyon liraya malolan arsanın, Yörük’ün yaptırdığı araştırmaya göre 14 milyon lira ettiğini hatırlatarak, Keşan Ticaret Borsası’nın kazanımı değil midir bu? Ender Mağden ve Meclisi bu riske girmiş ve bu arazileri kurumuna kazandırmıştır. İstediğiniz kadar uğraşın bu gerçeği silmenize imkan yok. Bu kazanımların tamamı bizim dönemimizde ve muhaliflere rağmen alınan kararlarla kazanılmıştır.” dedi.

Görevi devrettiğinde, Keşan Ticaret Borsası’nın, sözkonusu arsalarla ilgili olarak hiçbir kurum ve kuruluşa 1 TL dahi borcu bulunmadığını, ayrıca hakkında açılmış bir dava bulunmadığını da vurgulayan Mağden’in, “SORU-YORUM” başlığıyla yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Keşan’a ait olan araziyi Keşan’a kazandırdık demişsiniz. İlginç.

Acaba bu yeri Keşan’a Ender Mağden’in meclisi mi kazandırdı, Yusuf Yörük’ün mü?

Bu araziye TOKİ isterse kar ortaklığı yolu ile katlı konutlar yapabilir miydi yapamaz mıydı?

Biz bu araziyi tespit ettik o dönemki milletvekilimiz Necdet Budak’ın yoğun uğraşları sayesinde de Keşan’a kazandırdık.  Borsa’ya demiyorum Keşan’a diyorum. Neden? Bu yeri çıplak olarak değerlendirmek ile projelendirerek değerlendirmek arasında Borsamız ve şehrimizin çıkarları açısından fark olacağını biliyorduk. Bir sivil toplum kuruluşu olarak bizler de yaşayacağımız kenti daha modern ve daha çağdaş bir görünüme kavuşturmak için üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Bu alana yapılacak fuar merkezi, kültür merkezi ve sosyal etkinlikler kentimizi bir adım öne çıkarır, istihdam sağlayarak işsiz gençlerimizin çalışmasını sağlayabilirdik.

Biz bu yeri değerlendirirken olmazsa olmazlarımızdı bu saydıklarımız. Bu projeyi yapabileceğimiz en mantıklı yollardan ilki başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da bilgisi dahilinde ortağı olduğumuz UMAT A.Ş. ile yapmaktı. Araziyi UMAT’a devredip projeye isteklerimizi sunabilirdik. UMAT Yönetim Kurulunda Edirne T.B. ve İpsala T.B.’nin bulunması bizi daha da heyecanlandırmış fakat istediğimiz sonuca ulaşamamıştık. UMAT Yönetim Kurulunda kimlerin bu projeye karşı çıktığını bilememek de bizleri üzmüştür.

Ben bu düşüncelerimizi Ankara’da Sayın Hisarcıklıoğlu’na aktarırken senin yeni meclis üyelerin V. Ceylan, Y.Güven, H. Güner de vardı yanımızda.

Gelelim Ticaret Borsası basın açıklamasındaki saçmalıklara. Diyorsun ki, İnan bu sonuca nasıl vardığını, nasıl hesap yaptığını çok merak ediyorum. Oku bak şimdi, K.T. Borsası muhasebe memuru Hüseyin Alpu’dan 16.01.2013 tarihinde 2013/14.41 sayı ile borsamıza alınan arsaların TOKİ’ye, bankalara ve mezbahaya ait yapılan ödemelerin faizleri ile birlikte tarafıma verilmesini istemişim. (Belge 1)

Verilen resmi cevabi yazıda iki adet arsa için (72.741,28 ve 26.017 m2) TOKİ’ye ödenen tüm bedellerin toplamı 5.422.020 TL’dir. Bu bedeli ödemek için borç alınan Mezbaha işletmesine ve bankalara ödenen faizler ise; Mezbaha işletmesine 58.030,99 TL, İş Bankası’na 206.092,24 TL, Vakıfbank’a ise 111.774,44 TL olmak üzere toplam 375.897,67 TLdir.

Bu anlatılanlar ışığında iki adet arsanın Borsa’ya toplam maliyeti tüm faizler ile birlikte 5.422.029,20 TL +  375.897,67 TL = 5.797.926,87 TL olmuştur. Bu bedelden TURKMALL’ın gecikmesine ilişkin ödediği 99.062,87 TL’lik faizi de düşersek, maliyetin 5.698.926,87 TL olduğu görülecektir. Tüm bunlarla beraber bu maliyet hesabı iki arsa için yapılmaktadır. Oysa TURKMALL’a yalnızca bir arsa satılmıştır.   

         

1 ADET ARSANIN (72.741 m2) SATIŞ RAKAMI: 8.500.000,00 TL

2 ADET ARSANIN (72.741 m2 + 26.017 m2) TOPLAM MALİYETİ : 5.698.926,87 TL.

KEŞAN TİCARET BORSASININ NET KARI: 2.801.073,13 TL.

           

26.017 m2 arsamızı da 27.10.2011 tarihli ihalede gerçekleşen fiyat üzerinden hesaplarsak 3.040 milyon TL yapar. 27.10.2011 tarihinde 2 adet arsamızın değeri zaten (8.500 + 3.040 milyon TL) 11.540 milyon TL imiş. Şunu demek istiyorum: Yeni yönetim olarak sizler o tarihte oluşan bu değerlemenin altında bir fiyata bu yeri hiç kimseye satamazsınız. Satarsanız eğer senin de dediğin gibi güzide bir kurum olan Keşan Ticaret Borsası’nı zarara uğratmış olursunuz. Bizler yönetimi devrederken Keşan Ticaret Borsası’nın 2 adet arsamızla ilgili hiçbir kurum ve kuruluşa 1 TL dahi borcu yoktu. TURKMALL’dan gelecek olan son taksit (3.250 milyon TL) ve 26.017 m2 Migros’un bitişiğindeki arazi Borsa’nın himayesinde kalmıştır.

Şu anda senin meclisinde bulunan, bizden transfer ettiğin 3 meclis üyesinin o tarihteki görüşleri, yeri 5 parçaya bölerek yavaş yavaş satmaktı. Hatta çizdirdikleri planı (Belge 2) da basına veriyorum ki sana yardımcı olayım diye. TURKMALL paranın tamamını ödemediği halde, vergi dairesine imzasız dilekçe yazarak deyip bu güzide kurumu batırmaya çalışanlar kimlerdi acaba? Araştır, bulacağından eminim.

Demişsin ki eski yönetimin yaptığı yanlış şuydu: Sormazlar mı adama, bu kadar değerli bir miras bırakan eski yönetime teşekkür etmen gerekmez mi? diye. 5.700 milyon TL’ye malolan 2 adet arsa senin değerleme kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre 14.000 milyon TL ediyormuş. Keşan Ticaret Borsası’nın kazanımı değil midir bu? Ender Mağden ve Meclisi bu riske girmiş ve bu arazileri kurumuna kazandırmıştır. İstediğiniz kadar uğraşın bu gerçeği silmenize imkan yok. Bu kazanımların tamamı bizim dönemimizde ve muhaliflere rağmen alınan kararlarla kazanılmıştır.

söylemişsin. Her şeyi de çok bilirsin, ne şahsımın adına ne de arkadaşlarım adına açılmış ve devam eden bir dava yoktur. Meclis üyen Yaşar Güven benim hakkımda daha önce iddialarda bulunduysa da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.  Buna rağmen aynı Yaşar Güven ben ve eski 7 meclis üyemi savcılığa şikayet etmiş, savcılık dava açıp açmamaya henüz karar vermemiştir. İlginç olan bunları söylerken yanında avukatın da var.

TURKMALL firması son taksiti ödememekle yüzde yüz haksız duruma düşmüştür. Savunulacak bir durumu yoktur. Ödeme için noterden ihtarlarımızı da çekmiştik zaten. Sözleşmeyi feshetmek meclisin kararıdır, saygı da duyarım. diyorsun, şunları merak ediyorum:

-Firma bu görüşmede son taksiti Borsa’daki huzursuzluklardan dolayı ödemediğini ve 15 iş günü içinde parayı ödeyeceğini, tapuyu almak istediğini size söyledi mi? Siz firmaya, dediniz mi? Yazı elinize geçtiği gibi acele ile sözleşmeyi noterden iptal etmenizin nedeni nedir? Son taksiti faizleri ile birlikte tahsil edip (3.500 milyon TL’den fazla) bu yeri TURKMALL’a devredip, kazanılan bu para ile de 26.017 m2 arsamız üzerinde Borsa’mıza sosyal tesis ve yeşil alanlar kazandıramaz mıydınız? TURKMALL’ın kuracağı alışveriş merkezi bölgemizi bir çekim merkezi haline getirip, sosyal ve kültürel hayatımıza katkısı olur muydu? Kurulacak olan AVM’de yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edilemeyecek olması sizleri üzmüş müdür?

Dilerim ki iptal nedeniniz şu olsun: diye düşünmenizi canı gönülden arzu etmekteyim. Bu güzide kurumumuzu daha da yüceltmeniz dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.”