Keşan FM’de 15 günde bir yayınlanan “Mahallem Konuşuyor” programının 18 Mayıs Perşembe günü yayınlanan 10. bölümünde “İstasyon Mahallesi” konuşuldu.

Program öncesi mahalle sakinleriyle yapılan ve program sırasında yayınlanan röportajlarda; İmar konusu – kat artırımı, mahallenin göç veriyor olması, askeriyeden boşalan ve gayrimenkul olarak şahıs eline geçen arazinin nasıl değerlendirileceği, mahalle ile ilgili proje üretilememesi ve mahallenin yatırım alamaması konularının öne çıktığı gözlendi.

Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır’ın moderatörlüğünde saat 14.10’da başlayan programın stüdyo konuğu, İstasyon Mahallesi Muhtarı Levent Bağcı oldu.

Keşan’ın kuruluşundan bu yana var olan İstasyon Mahallesi’nde muhtarlık görevini 4 dönemdir sürdürdüğünü ifade eden Bağcı, son referanduma göre seçmen sayısının 125 kişi, toplam nüfusun ise 88’i kadın 85’i erkek olmak üzere 173 olduğunu kaydetti.

MAHALLEDE EKONOMİK VE SOSYAL HAYAT

Mahalle sakinlerinin çoğunun emekli olduğunu ifade eden Bağcı, birkaç kişinin sanayi esnafı olduğunu, birkaç ailenin çiftçilikle uğraştığını, birkaç kişinin de kendi işini yaparak geçimini temin ettiğini vurguladı.

Keşan geneline bakıldığında da fazla iş sahası olmaması nedeniyle gençlerin mahallede kalamadığını, yakın il ve ilçelere göç ettiğini dile getirdi.

İMAR KONUSU – KAT ARTIRIMI

Mahalle sakinleriyle gerçekleştirilen röportajlarda, öncelikli sorunun “imar” olarak dile getirilmesi üzerine Bağcı, şunları söyledi: “1999 yılında ilk kez muhtar seçildiğimde, imar konusunda, askeri bölgeyi engel görüyorduk. Yaklaşık 8 yıldır bu alan boşaltılmış durumda ancak hala imar sorununu aşamadık. Başkanımızla defalarca görüştük. Mahallemizdeki arsalarda temiz tapu yoktur. Hissedar olarak torunlar işin içine dahil olmuş. Sayı giderek artmış. Burasının yüzünün gülmesi noktasında Başkanımıza görev düşüyor. Dağılan aileleri toparlamak gerekiyor. Başkanımızın mahalle halkına şifaen verilmiş sözü de var. Bu konuyla ilgili girişimlerini bekliyoruz.”

Levent Bağcı, imarda kat verilmediği için müteahhitlerin de bölgeye gelmediğini sözlerine ekledi.  

“BEBEK KOKUSUNA HASRET KALDIK”

Genç nüfusun, yeterli iş alanları olmaması nedeniyle göç ederek Keşan dışında yaşamaya başladığını kaydeden Bağcı, “Büyüklerimizin dediği gibi, mahallede sevecek torun bulamıyoruz, bebek kokusuna hasret kaldık.” sözleriyle bu duruma manidar bir gönderme yaptı.  

Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesinin tüm Keşan için büyük önem arz ettiğini dolayısıyla kendi mahallesi açısından da bu durumun nüfusa olumlu yansıyacağını dile getiren Levent Bağcı, göç vermenin de duracağını vurguladı.

MEHMET GEMİCİ’NİN “AŞIKLAR MAHALLESİ” HAYALİ

“Arsalarımızdan belli oranlarda feragat eder, buralara yeni işletmeler açılmasına imkan tanırsak, mahallemizde büyük ölçüde değişim ve gelişim olacaktır. Turizm açısından önemli bir girdi elde edebiliriz.” diyen Bağcı, Keşan’ın eski Belediye Başkanlarından merhum Mehmet Gemici’nin mahalle ile ilgili hayalini de şu sözlerle anlattı: “Rahmetli Gemici mahallemizi çok seviyordu ve zamanında bizim büyüklerimize, ‘Gelin, arsanızdan fedakarlık yapın, ben bu mahalleyi ‘Aşıklar Mahallesi’ yapayım. İnsanlar sırf görmek için gelsinler, gezsinler.’ diyordu. Ama büyüklerimiz o fırsatı kaçırmışlar. İnşallah Sayın Başkanımız Mehmet Özcan’da öyle bir fırsatı bize yaratırsa, öyle bir projeyle bize gelirse, boş verin kat vermeyi, kat vermesin biz halimizden de memnun oluruz.”

“ASKERİYEDEN BOŞALAN ARSAYLA İLGİLİ YANLIŞ HESAPLAR YAPILDI”

Askeriyeden boşalan arsa ile ilgili olarak beklentileri olduğunu da dile getiren Bağcı, “Boşaltıldıktan sonra bu alan önce TOKİ’ye, ardından Keşan Ticaret Borsamıza geçti. Her seferinde biz mahalle olarak ümitlendik, hayaller kurduk, heyecanlandık. Ancak daha sonra burası yine el değiştirerek şahsa geçti. Satın alan kişi burayı yatırım amaçlı aldığını söylüyor. Geleceğimiz olarak gördüğümüz bu yerle ilgili, bu dakikadan sonra bizim de yapabileceğimiz bir şey kalmadı. O zaman basında yer alan demeçlerimde de söylemiştim. İstasyon Mahallesi’nin kaderiyle düzgün eller oynasın demiştim. Maalesef bizim kaderimizdi orası ve yanlış oynandı, yanlış hesaplar yapıldı. Ne yazık ki cezasını biz çekiyoruz.” şeklinde konuştu.

Muhtar Levent Bağcı, 100 dönümlük arsa üzerinde güzel projelerin hayata geçebilmesi için Keşan Belediyesi, satın alan kişi ve STK’ların iş birliği içinde olmalarının olumlu sonuçlar doğurabileceğini kaydetti. Mahalle ile ilgili olarak, 155 polis kayıtlarına bakıldığında neredeyse hiçbir olayın yansımamış olduğunun görüleceğini ifade eden Bağcı, “Cennetten bir köşe olan mahallemiz, huzurlu, güvenli, sakin olaysız bir mahalledir. Tüm sorunlarının çözüleceğine, hak ettiği değeri göreceğine inanıyor ve bekliyoruz.” dedi.

“Mahallem Konuşuyor” programı 1 Haziran Perşembe günü, Paşayiğit Mahallesi ile devam edecek.

Program kayıtları aynı zamanda, www.kesan.fm adresinden de dinlenebiliyor.