Keşan Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Veteriner Hekim Mahmut Yıldırır, dün yaptığı açıklamada, kara ve sivrisinek ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  

UÇKUN İLE İLGİLİ BİR SIKINTI YOK

Müdürlük olarak kış mevsiminin soğuk ve yağışlı geçmemesi nedeniyle çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini belirten Yıldırır, “Su alanlarında sivrisineğin ürememesi ve uçkun ile mücadele yapıldı. Larva çalışması devam ediyor. Şu anda uçkun ile ilgili bir sıkıntı yok. Karasinek ile ilgili mücadelemiz de sürüyor. Karasineklerin üreme alanları; çöpler, hayvan ağılları, besi yerleri gibi alanlar. Bu konuda haftalık olarak kent çöplüğünde ilaçlamalar yapıyoruz. Bunun haricinde şikayet ve karasineğin çoğaldığı dönemlerde bazı mahallelerde pompa ile ilaçlama yapıyoruz. Çalışmalarımıza rutin olarak devam ediyoruz.” dedi.

FARE NÜFUSUNDA DENGEYİ YAKALADIK

Müdürlük olarak çalışma yaptıkları alanın büyüklüğüne dikkat çeken Mahmut Yıldırır, şunları söyledi: “Cevizilik Deresi, Kocadere Göleti, yeni itfaiye binasının arkası, Enez Mezarlığı’nın bulunduğu alan ve İpsala Yolu üzerinden toplu konut alanına kadar olan alan. Tüm dere yataklarını ilaçlıyoruz. Suyun cep yaptığı alanlarda ilaçlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Çünkü sivrisinek larvası akan suda durmuyor. Bunun ötesinde bizim de göremediğimiz alanlar oluyor. Örneğin bir kanalizasyon patlağı. Böyle bir durumdan haberdar olmadığımızdan görevimizi yapamıyoruz. Biz vatandaşlarımızdan böyle durumlarda belediyeye haber vermelerini istiyoruz. Öte yandan fare konusunda artık bir şikayet kalmadı. Bu konuda yaptığımız yoğun çalışmaların karşılığını aldık. Farelerin çıkış alanlarında gerekli önemleri alarak fare nüfusunda dengeyi yakaladık.” 

HALKIMIZA ZARAR VERECEK İLAÇLARI KULLANMIYORUZ

Önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırır, “ Karasineğin oluşacağı alanlarda gerekli mücadelemizi yapacağız. Bu konuda vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Özellikle çöp poşetlerinin ağızlarını kapayarak atsınlar. Açık olması karasinek için bir üreme kaynağıdır. Biz gerekli olan çalışmalarımızı yapıyoruz ancak vatandaşın bize destek olması durumunda daha başarılı sonuçlar alırız. Kullandığımız ilaçlar da belirli oranda zehirli olan bir madde. Halkımıza en az zarar verecek ilaçları tercih ediyoruz.”

ÇELTİK ARAZİLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Bu yıl da çeltik sahalarında sivrisineğe karşı mücadelede bulunacaklarının altını çizen Mahmut Yıldırır, “Çeltik sahaları bizim açımızdan çok önemli yerler. Bir sivrisinek 5 km uçabiliyor. Bunu göze alarak yaptığımız ilaçlamalarda 5 km’lik bir daire çiziyoruz. Keşan’ın etrafında çok yakın mesafelerde çeltik alanları mevcut. Bu bizim için bir tehlike. Araziye ekim yapıldıktan sonra su sürekli yenileniyor. Biz suya ilacı attıktan sonra araziye su basılması mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Su devamlı yenilendiğinden böyle bir sıkıntımız var. Su değişimi nedeniyle çeltik alanlarındaki mücadeleyi daha fazla önemsiyoruz. Sezon başladığı zaman sadece çeltik bölgelerine hitap eden ULV araçları ile ilaçlama yapıyoruz. Bölgede bir set kurarak çeltik alanlarında uçan sivrisineği etkisiz hale getiriyoruz. Bugün çeltik alanları ve kent çöplüğü bu konuda tehlike arz ediyor.” dedi.