Mahmutköy’de 2 Ağustos Cumartesi günü meydana gelen sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri, sel felaketinde zarar gören ekili alanlarda zarar tespit çalışması yaparken, İl Özel İdaresi Keşan Bakımevi araçları tarafından da köy içi yolları onarılmaya devam ediyor.

Sel felaketi nedeniyle dün, siyasiler de Mahmutköy halkına geçmiş olsun ziyareti yaptı.

Mahmutköy’e gelen CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ile AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan, AK Partili İl Genel Meclisi üyeleri Hüseyin Boyalık ve Adnan Vural, Köy Muhtarı Erkan Eker ve köy halkı tarafından karşılandı.

Önce köy kahvehanesinde birlikte oturan siyasiler, daha sonra ayrı kahvehanelere geçerek, Mahmutköy’deki sel felaketi ile ilgili açıklamada bulundu.

DEĞİRMENDERELİ: “EDİRNE SON DÖNEMDE BÜYÜK SEL FELAKETLERİNE MARUZ KALDI”

Edirne’nin son dönemde büyük sel felaketlerine maruz kaldığına işaret eden Değirmendereli, “16 Temmuz’da yaşanan yağış bölgede 150 bin dönüm kadar araziyi su altında bıraktı. Sular çekildikten sonra 70-80 bin dönüm tamamen ekili arazinin zarar gördüğünü biliyoruz. Şu an tespitler devam ediyor. Belki zarar daha fazla olacak. Selin zararlarının net olarak tespitiyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedim. Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlar da ‘Kemal bey doğru söylüyor. Edirne bölgesinde sıkıntı fazla. Komisyon kurmayalım. Torba kanun içerisinde koyacağımız ek maddeyle bu sorunu çözelim.’ dediler. Ben 15 gün önce TBMM’de konuşurken, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden arkadaşlar, ‘Şu anda Bakanlar Kurulu toplantı halinde. Bakanlar Kurulu’nda da bu konuyu Müezzinoğlu gündeme getirecek. Bu konuda müjdeli haber bekleyin.’ dediler. Mesele siyasi değil, vatandaşın sıkıntısının bir an önce çözülmesi. Bu tip problemler Sayın Bakanımızın parmağını oynatarak çözebileceği problemler. Burada 2 bin dönüm arazi zarar görmüş bir şey değil. Edirne genelinde 150 bin dönüm arazi zarar gördü.” şeklinde konuştu.

Edirne genelinde 100 milyon TL’ye yakın zarar olduğunu kaydeden Kemal Değirmendereli, şöyle devam etti:

“Konu Meclis’in gündeminde adalet ve Kalkınma Partililerden de söz aldık. Şu anda Meclis’te torba kanun görülüyor. Bu kanuna ek maddeyle afetten etkilenenlerin borçları faizsiz ertelensin. Zarar gören vatandaşlarımızın Ziraat Bankası’ndan 0 faizli kredi imkanı ve tohum imkanı tanınsın. Hiç olmazsa böyle yardımlarla bu acıyı hafifletip mağduriyeti giderelim talebinde bulunduk. Bakanlar Kurulu’nu takip etmemizi söylediler ama bir sonuç çıkmadı oradan.”

Mahmutköy’ü de söz konusu yardımdan yararlandırılması için gayret serf edeceğini belirten Değirmendereli, şunları söyledi:

“Daha büyük sel felaketlerinin olduğu yerde iktidar partisinden kimseyi göremiyorduk ama burada İlçe yöneticileri konuyla ilgileniyor. Bu da çok sevindirici. Dün Sultanköy’de 7-8 bin dönüm arazi su altında kalmış. Meriç’te 22 bin dönüm.”

Borçların ertelenmesinin bir çözüm olmadığının söylendiğine işaret eden Kemal Değirmendereli, CHP’nin iktidara gelmesi halinde mazottan KDV ve ÖTV almayacağının altını çizdi.

Meclis’te önümüzdeki günlerde konunun takipçisi olacağını dile getiren Değirmendereli, sözlerinin devamında orta Anadolu’da cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı çalışmaları değerlendirdi.

MERCAN: “YAŞANAN SIKINTIYI AN İTİBARİYLE TAKİP ETTİK”

AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan da sel felaketi nedeniyle yaşanan sıkıntıyı Kaymakam Bekir Dınkırcı’yla birlikte an itibarıyla takip ettiğine dikkati çekerek, “Geçmiş olsun.” dileğinde bulundu.

Mustafa Mercan şunları söyledi:

“İl Genel Meclisi üyelerimiz de olayın içindeydiler ve yerinde yaşadılar durumu. Sadece o gün değil bundan sonra da yapılabileceklerle ilgili köylümüzün ve çiftçimizin yanında olacağız. Üzücü bir durum ama bundan sonra aynı bölgede böyle bir olayın yaşanmaması için DSİ’nin planlanmış çalışmaları var. O çalışmaların hızlanması için çalışacağız ve takipçisi olacağız. Gerekli yatırımları da hızlandıracağız. Tekrar geçmiş olsun.”

İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Boyalık da yollara mıcır çekilmesini sağladıklarını, sudan zarar gören bölgelere bunların döküldüğünü dile getirerek, “Evlerin önlerine, bahçelere mıcır döktürdük. AK Parti İlçe Yönetim Kurulu arkadaşımız Özgür İnceoğlu’ndan mıcırı temin ettik. Allah ondan da razı olsun. Şu anda köyde herhangi bir sıkıntımız köyde kalmadı yol anlamında. Yarın bir greyder çalışma yapacak ve tamamlanacak.” dedi.

Yeniden söz alan Mustafa Mercan, İl Özel İdare ekipleri ve Köy Hizmetleri ekiplerinin gerekli çalışmayı yaptıklarını, İl Genel Meclisi üyelerinin de olayın ilk anından beri bölge halkının yanında olduğunu ve tamamlanana kadar da birlikte olacaklarını kaydetti.

HELVACIOĞLU DA “GEÇMİŞ OLSUN” DİLEĞİNDE BULUNDU

Gün içerisinde Mahmutköy’e KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da giderek, “Geçmiş olsun.” dileğinde bulundu.