Cengizhan AKTAN

 

Keşan'ın Mecidiye Beldesi sahilinde birkaç aydır Jandarma tarafından sürdürülen “Toprak Kanununa Muhalefet” operasyonu, sahil sakinlerini tedirgin etti.

Bir süredir, sahildeki işyeri ve konut olarak kullanılan yapılar için tutulan tutanakların ardından bölgeye gelen Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin, 1989’a kadar yapılan yapılara dokunulmayacağını, 1989-2005 yılları arasında kurulan yapılara yıkım, 2005'in 7. ayından itibaren yapılanlara ise hem para cezası hem de yıkım uygulanacağını söyledikleri iddia edildi.

1998 yılında da Mecidiye Sahili’ndeki yapıların bazıları yıkılmış, geriye kalanına dokunulmamıştı.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar, bölgede yaşananları doğrulayarak, “200’e yakın tutanak tutulduğunu biliyoruz. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de sık sık geliyor. Toprak Koruma Kanunu’na muhalefet gerekçe gösteriliyor, ancak bu kanun 2005 yılında çıkan bir kanun. 2005’ten bu yana neden kimsenin aklına bunu uygulamak gelmedi de şimdi bu yola başvuruluyor?” diye sordu.

Halen imar planı dışında bulunan ve askeri yasak bölge konumunda olmasına rağmen yıllardır yapılaşması süren Mecidiye Sahilinde yaşayan vatandaşların, bulundukları arazinin tarla vasfından çıkarılması amacıyla Mecidiye Belediyesi’ne başvurdukları da öğrenildi.

Belediye Başkanı Recep Çınar, kendilerinin böyle bir yetkisi bulunmadığını, ancak konuyu, bugün toplanacak Belediye Meclisi’ne getireceğini ve onaylandığı takdirde, sahilin tarla vasfından çıkarılması için İl Tarım Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacağını kaydetti.

Öte yandan, bir iddiaya göre ise, Mecidiye Sahilinde bulunan askerî kampın girişine yakın yerlere konteyner koyan vatandaşların, buraya konteyner konulmaması konusunda uyarıldığı, buna rağmen koymalarının ardından Jandarma tarafından bu operasyonun başlatıldığı da ileri sürüldü. Ancak, tutanakların sadece askerî kamp yakınlarında değil, Erikli Sahili’ne yakın kesimlerde de tutulduğu biliniyor.

Sahilde gerek bina vasfında, gerekse baraka, konteyner vb. şekillerde konut ve işyeri bulunan binlerce kişiyi ilgilendiren konunun nasıl sonuçlanacağı merak ve endişeyle bekleniyor.