Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi 2014 yılı yaz kararnamesi ile Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na atanan Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Tamer Ünüvar, dün Keşan’da günlük olarak yayımlanan yerel gazeteleri ziyaret etti. Bu kapsamda gazetemizi de ziyaret eden Ünüvar, Keşan ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşırken, bazı bilgiler de aktardı.

3 buçuk yıldan beri Keşan’da görev yaptığını hatırlatan Başsavcı Tamer Ünüvar, “Keşan, hayatımda en uzun görev yaptığım yer oldu. Devrek, Doğanhisar, Tatvan ve Niğde’den sonra Keşan, 5. görev yerim ve Başsavcılık anlamında ise ilk görev yerim oldu.” dedi.

Keşan’a tayini çıktığında Edirne hakkında bilgisi olduğunu ancak Keşan’ı haritadan bulduğunu söyleyen Ünüvar, Keşan’ın bu kadar güzel bir ilçe olduğunu ise gelince anladığını belirtti.




KEŞAN’IN GÜZELLİĞİNİ GELİNCE GÖRDÜM

Keşan ile ilgili duygu ve düşünceleri hakkında Tamer Ünüvar, şunları söyledi:

“Bu kadar güze bir ilçe, bu kadar güzel, sahilleri olan ve yeşil ile mavinin birarada bulunduğu bir yer olduğunu gelince gördük. Bodrum, Marmaris gibi Türkiye’de nam yapan yerleri biliyorduk ama Keşan’ı birçok yeri aratmayan çok bakir bir yer olarak gördüm. Tanıtım eksikliği mi desek ama inşallah tanınmaz da bu haliyle kalır. Hakikaten çok güzel koyları var, balıkçılık da yaptığımız için denize açılıp o güzel yerleri görme imkanı buldum.”

SUÇ ORANI NÜFUSA GÖRE FAZLA

Keşan’ın suçla mücadelede ikinci bölge ve nüfus oranı göz önüne alındığında suç oranının fazla olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “57 bin nüfuslu bir ilçe merkezi ya da toplam nüfusu 80 bin civarında olan bir yerde emsallerine göre suç oranı biraz fazla. Her geçen gün bu artıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre şu an 500 fazla suç işlendi. Bir önceki yılda da artış vardı. Sadece göçmen olayları azaldı o da sınır politikası nedeniyle olabilir. Suç oranları; hakaret, tehdit, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, alkollü araç kullanma, hırsızlık, uyuşturucu kullanımı. Özellikle de uyuşturucu kullanmada bir artış var. Hırsızlık geçen yıllara göre özellikle 2006-2007’ye göre kıyasladığımızda biraz daha az. Faillerin yakalanma olayları daha önceki yıllara göre artmış durumda ve emniyetin başarılı olduğunu düşünüyorum bu anlamda. Bir de dönemsel olarak işlenen suçlar var. Kış aylarında özellikle çocukların yaz aylarında ise dışarıdan gelenlerin işlediği hırsızlık suçları var. Kimileri çözümsüz kalabiliyor, faili meçhul deyip zaman aşımı süresi içerisinde takip ediyoruz. Parmak izi ve görüntü gibi delil elde edilebilirse onları da zamanla yakalamaya çalışıyoruz. Faili meçhul olan ama ileriki dönemde aydınlatılan hırsızlık olayları da var. Ancak ‘bütün suçların failleri bulunuyor’ diyemem.” şeklinde konuştu.

KAPALI CEZAEVİ ARAZİSİNİN YEŞİL ALAN VASFI KALKACAK MI?

Kapatılan Keşan Kapalı Cezaevi’nin arazisi ile ilgili de Tamer Ünüvar, şu anda Milli Emlak ile Malmüdürlüğü’nün bir çalışma yaptığını ve o yerdeki yeşil alan vasfının kaldırılması ile ilgili talepleri olduğunu kaydetti. Ünüvar, alanın normal konut alanına dönüşmesi ve Malmüdürlüğü’nün değerlendirmesi konusunda çalışma yapıldığını belirtti.

KEŞAN’A BİR ADLİYE BİNASI KAZANDIRMIŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM

Keşan’a yapılan yeni adliye binası ile ilgili de Tamer Ünüvar, şunları ifade etti:

“Adliye inşaatı 1 ay gecikme ile devam ediyor. Hava şartları ve zemindeki durum nedeniyle. Ama süresinde teslim edileceği söyleniyor çünkü belirtilen takvimden 1-1 buçuk ay önce teslim ederiz demişlerdi. Görmek isterdik ama nasip olmadı ancak Keşan’a bir adliye binası kazandırmış olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Yolum düşerse mutlaka yeni binayı görmeye geleceğim.”

BANA ZARAR VERİLMEYE ÇALIŞILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Ünüvar, Keşan’da kendisine etkileyen en önemli konu hakkında da, “En güzel hatırlayacağım şey; oğlum burada yürümeye başladı ve şu anda koşuyor. Mevki olarak da haksız şikayetlerle, haksız ithamlarla iftiralarla karşı karşıya kaldım, yüzümüze karşı soruşturmalar yapıldı ve hiçbirinden sonuç alınamadı. Bundan çok etkilendim, ilk kez burada bana zarar verilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Bu beni derinden yaraladı.” dedi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ KESİNLİKLE GEREKLİ

Keşan’a Ağır Ceza Mahkemesi açılması ile ilgili de talep yazısını gönderdiklerini hatırlatan Tamer Ünüvar, “Gerekli araştırmalar yapılıyor, hakikaten Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükünü taşır mı? Çünkü Edirne’de de 2 tane Ağır Ceza Mahkemesi var. Var olan bir şeyi kapatıp onu Keşan’a taşırlar mı? Bu bakanlığın ve kurulun kendi tasarrufu olacak ama kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum.

İnsanların 28 kilometreden gelip buradaki bir ağır cezadan işlerini takip etmesi ile gidip 200 kilometreden takip etmesi farklı. İnsanlar burada daha kısa vakitte sonuç alabilecekken niye uzak yere gitsinler?” şeklinde konuştu.

PERSONEL DÖNÜŞÜ OLMAZSA SIKINTI VAR

Keşan Adliyesi’ndeki personel yetersizliği ile ilgili de Ünüvar, şunları dile getirdi:

“Şu an 2 personelimiz askere gidiyor, 9 personelimiz tayin talebinde bulundu. Zaten yetersizdi, eğer bunların tayin talepleri yerine getirilir ve dönüş olmazsa sıkıntı var. Sıfırdan atama yapılıyor, o insanların yetişmesi uzun bir süreç. Katiplikler, Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu olsalar bile mahkemeyi, sistemi öğrenmeleri gerekiyor, işleyişi öğrenmesi gerekiyor. Bu bir süreç ama insanların öğrenmesi 1 yılı buluyor. Ve 2 yılı dolduran zaten Keşanlı ve bu yörenin insanı değilse haklı olarak tayin istiyor, bunun da Keşan için bir dezavantaj olduğunu düşünüyorum.”