GİZEM GÖRÜR

Saat 12.00 sıralarında başlayan toplantıya İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, CHP İl Genel Meclisi Üyeleri, Abdülaziz Çıkıkçı, Erdinç Can, Mehmet Ali Yetim ve partililer katıldı. 

Toplantıda ilk olarak söz alan Erdoğan Gümülcineli, “Öncelikle Mehmet başkanıma bölgenin ve İl Genel Meclisi üyelerinin çalışma programları hakkında ilçemizde bilgilendirme yaptığı için teşekkür ediyorum. İl Genel Meclisi Üyesi ve AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ın bir takım açıklamaları var. Bahsettiği konuların muhatapları burada. İlimizde milletvekili sayısı 4’e çıktı. 15 yıldır bu ülkeyi yöneten bir partinin ilçe başkanı bölgemize dev projeler getirip istihdam sağlayıp, ekonomik canlılığı yaratsaydı o zaman kendisine gerçekten teşekkür ederdik. Her şeye rağmen yapılan bu ufak tefek hizmetlere de teşekkür ediyoruz. Belediyeyi de zaman zaman eleştiriyor. ‘Arıtma tesisini biz yaptık diyor’ Eyvallah. Devletin bu projeleri üreten insanlara bu kredileri vermeye eli mahkûm. Bu kredileri de babasının cebinden vermiyor. Tüm toplumun verdiği katma değerlerle, vergilerle yöreden toplanan gelirlerle yapılan hizmetlerdir bunlar. Bu projeler sadece CHP’lileri ilgilendirmiyor. Tüm Keşan’ı ilgilendiriyor. Benim kendisine önerim hükümeti temsil eden ilçe başkanına daha büyük projelerin altına imza atmak yakışır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Geçmiş ise İl Genel Meclisi’nin çalışmaları hakkında bilgi vererek “İl Genel Meclisi ile ilgili bir takım eleştiriler duyuyoruz. Yaptıklarımız var, yapamadıklarımız var. Bazıları kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor.” 

İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ HALKIMIZ İÇİN ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENMEKTEDİR

Mehmet Geçmiş sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde geleneksel yönetim anlayışında ve klasik bürokratik yapılanmalarda başlayan köklü değişim yeni bir kamu yönetim anlayışını ortaya çıkarmış ve yönetim kavramı çerçevesinde anlam kazanmaya başlayan katılımcılık, şeffaflık, hesap verilebilirlik bu temel anlayışın temel ilkelerini oluşturuyor. Modern dünyada yaşanan bu gelişmeler paralelin de ülkemizde de çok ciddi bir sosyo-ekonomik değişime girilmiş ve başlangıçta sosyal, siyasal alanda yapılan reform çalışmaları kamu yönetim sistemi ile onun ayrılmaz parçası olan kamu mali yönetimini de değişime zorlamıştır. Kaynakların rasyonel paylaşımı ve kullanımı suretiyle başta kırsal alt yapı hizmetleri olmak üzere toplumun yerel ve ortak nitelikli ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak biz il genel meclisi üyelerinin başlıca görevleri arasındadır. Temel değerlere bağlı, toplumsal sorunlara karşı duyarlı çözüm üretme süreci kısa, bilimsel verilerle karar alıp nitelikli hizmet sunan İl Özel İdaresinin karar organı olan İl Genel Meclisi bir yerel yönetim birimidir.  İl Genel Meclisinin başlıca görevleri arasında il sınırları içerisinde gençlik, spor, sağlık, tarım, sanayi, ticaret, ilin çevre düzeni planı, bayındırlık ve iskan, toprağın korunması, kültür, sanat, turizm, sosyal hizmetler, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binaların yapım-bakım-onarımı, diğer ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin hizmetler her ayın başında toplanan il genel meclisi toplantılarında karar alınarak bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlamaktır. Diğer görevlerimiz de bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarında ödeneği il özel idaresine aktarılan yapım, bakım ve onarım işleri, devlet ve il yolları, içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon, enerji nakil hattı. İl Genel Meclisi Üyeleri halkımız için önemli görevler üstlenmektedir. İl, ilçe, belde ve köylerdeki yatırımlarda önemli sorumlulukları yükleniyorlar.”

İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİNİN ALANLARI ÇOK GENİŞ

2017 yatırım programlarının 55 milyon TL olarak belirlendiğini ifade eden Geçmiş, Yeter mi yetmez 254 tane köy var. Bu 254 köyün yalnız yol, su, gölet yapımı değil ayrıca tahsisli ödeneklerle yapılmaya çalışılan ilköğretim onarımlarının tümü İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi tarafından yapılmaktadır. Mesela burada yapılan İmam Hatip Lisesi’nin çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık olarak yüzde 60’lara geldi. Yılbaşı itibari ile bu okul bitme noktasına gelecek. Keşan Raşit Efendi İlkokulu 4 milyon 885 TL bedelle yapıldı.  İl Genel Meclisi üyelerinin alanları çok geniş.

SORULAR YANITLANDI

Mehmet Geçmiş, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Yayla köyü Muhtarı Mehmet Okur,Öğrencilerimiz taşımalı eğitim ile Orhaniye köyüne gidiyor. Başkanın anlattığı gibi okullarımız bakımlı değil. Mehmet Geçmiş’i Orhaniye İlkokulunu görmeye davet ediyorum, gelin beraber gezelim, inceleyelim.’ şeklinde eleştirileri oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Geçmiş, Muhtarıma teşekkür ediyorum. Ancak herkesin bir görev ve yetki alanı vardır. Hiç kimse kendini il genel meclisi üyesi yerine koymayacak, ben de muhtar yerine koymayacağım. Herkes görevini bulacak. Muhtar sorunlarını tespit ederek ilçe milli eğitim müdürlüğüne götürecek. İlçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdürlüğüne yöneltecek. Biz her yıl Mayıs ayında il milli eğitim müdürlüğünden hangi ilçedeki okulların onarılacağına dair bilgi istiyoruz. Biz onların işine karışamayız. Sadece okullarda bize gösterdikleri eksiklikleri yapmakla yükümlüyüz. Bu süreçte il genel meclisine böyle bir talep gelmediyse bizim sorunumuz değil. Başta o bölgede görev yapan muhtarımızın ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün sorumluluğudur. Baştan sorun bize gelir yapmazsak onun vebalini karşılarız.” şeklinde cevap verdi.

Okur’un “Yollarda yapılan yamalara baktığımızda, yol yaması mı pamuk helvası mı anlayamıyoruz.” şeklindeki eleştirilerine de cevap veren Geçmiş, sözlerini şöyle sürdürdü: Asfalt programlarını il genel meclisimiz yapıyor. Biz de 400 tane personel çalışıyor. Söyledikleri doğru da olabilir. Elamanlar bakımı yanlış yapmış olabilirler. Keşke sorunu bir fotoğraf çekip bize gönderseydi. İl özel idaresi 2005 yılında hizmete başladı. 2005’ten 2009’a kadar AK Parti’nin mecliste çoğunluğu vardı. Edirne’de bin 871 km köy yolu ağımız var. 5 yılda rahmetli Unakıtan döneminde 70 milyon dolar yol için para gönderilmiş. Kayıtlarda senede 800 kilometre yol yapmışız. Bizde 800 kilometre yol yapacak ne makine var ne personel. En fazla 200 kilometre yol yapabiliriz. Son 4 yıldır yaptığımız yollarda bozulma yok. Elemanlarımız tecrübe sahibi oldu. Bir de mecliste hesap soruyoruz. Yanlış yapmış olabilirler. Bu konuyu inceleyeceğim.”

Abdullah Kemik’in, kendisinin “Köylerimizin kendi hayatlarını idame ettirecekleri alanlarda herhangi bir sorun bulunmuyor ya da bana ulaşan bir sorun yok” şeklindeki ifadelerini talihsiz olarak değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Mehmet Geçmiş, şunları söyledi: “Köylerdeki yaşam standartlarımız belli. Hangi açıdan baktığımıza bağlı. Ekonomik açıdan bakarsak büyük sorunlar var. Muhtarımın bu gibi konularda il genel meclisi üyesi arkadaşlarımla iletişim halinde olması lazım. Her yıl kasım ayında 1 ay köylerin yatırım programlarını görüşüyoruz. Bir gün o muhtar il genel meclisini ziyaret ederek, sorunlarını bize iletmiş mi? Bize ulaşan ve öncelikli olan sorunlarını sıraya koyup, ödeneklerini temin ederiz. Arkadaşımız bize gelmediyse, sorundan haberimiz yoksa bir de sorunun ne olduğunu bilemiyorsak çözüm odaklı olmamız mümkün değil.”

Köyleri ziyarete etmedikleri yönünde eleştirilere değinen Geçmiş, “Böyle bir eleştiriyi kabul edebiliriz. Ama siz de takdir edersiniz ki 254 köy var. Herkese aynı anda yetişmemiz mümkün değil. Muhtarım bizi 1 gün ziyaret etmiş mi? Ben ondan ziyaret bekliyorum.” dedi.

“Sazlıdere ve Gökçetepe köyünde yaşanan imar sorununun çözülemeyeceği yönünde bilgi aldık. Bunun doğruluk derecesi nedir?” sorusuna cevap veren Mehmet Geçmiş, şöyle dedi: “Doğru. Çevre Sahil Yetkisi Planı’nı ilgili bakanlık İl Özel İdaresi’nin yetkisinden aldı. Bundan sonra planı Kültür ve Turizm Bakanlığı yapacak. Bu konuda 3 yıldır ya yapın ya da yetkiyi bize verin diye söylüyoruz. Ne yetki veriyorlar ne plan yapıyorlar. Bizim vekillerimiz de Hüseyin ve Adnan arkadaşlarımızda defalarca sorunu ilgililere ilettiler, Edirne’ye geldiğinde Mehmet Müezzinoğlu’na bizzat söyledim. Çalışmaların devam ettiğini söyledi. En büyük sıkıntı vatandaş ev yapmak için ruhsat istiyor, imar planları olmadığı için ruhsat veremiyoruz. Vatandaş kaçak ev yapıyor sonra biz gidip ceza kesiyoruz ve evini yıkmasını istiyoruz. Böyle bir keşmekeşlik olur mu? Biran önce bu iş çözülmeli. Hüseyin Boyalık Kozköy yoluna bakacağına bu bölgenin en büyük sorununu çözsün.”

Basın mensuplarının sorusu üzerine Mecidiye köyünde yaşanan taş ocakları sorununa değinen Geçmiş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni ocak açılması için olumlu rapor vermiş.  Bize de işletme ruhsatını verin diye emir göndermiş. Yasa gereği vermek zorundayız. Geçtiğimiz günlerde Mecidiye’ye gittim ve kamyon trafiği çok fazla. Sorunu Valiliğe ilettim.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ