GİZEM GÖRÜR

TMO’nun geçen yıl çeltik alımıyla ilgili göstermiş olduğu politikanın üreticiyi memnun ettiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Meriç, şunları söyledi: “TMO, o dönem alım yapmamış olsaydı, ürünümüz para etmeyecekti. Üretici perişan olmuş olacaktı. Bundan ötürü de TMO’ya teşekkür etmiştik. Üreticiler olarak bu yıl da aynı politikanın uygulanmasını bekliyorduk. Umarım üretici bu yıl rahat bir nefes alma fırsatı bulur.”

BUĞDAY FİYATLARI BEKLENEN DÜZEYDE DEĞİL

İç Anadolu ve Trakya Bölgesi’ndeki buğday fiyatlarıyla ilgili olarak, bir karşılaştırmada bulunan Meriç, “İç Anadolu Bölgesi’nde hasat bizden önce olduğundan ötürü buğdayın kilogram başına 1-1,20 lira arasında satıldığını gördük. Bu durumdan ötürü son derece mutlu olduk. Aynı politikanın burada da devam edeceğini düşündük. Ama buğdayda açıklanan fiyatlar maalesef beklenen düzeyde değil. Biz 1 liranın üzerinde bir fiyat bekliyorduk ancak olmadı. Tüccar ise şu anda kilogramı 73-78 kuruş arasında bir alım yapıyor. Kısacası üretici perişan durumda. Ayrıca, Trakya’da alımlar çok yavaş şekilde devam ediyor. Üretilen ürünün yüzde 80’i halen üreticinin elinde olduğunu görmekteyiz. Bazı üreticiler, daha sıra alıp, 1 kilogram dahi mal satışı yapamadı. Genel olarak da, sıkıntılar devam ediyor.” dedi.

ÜRETİCİNİN ARTIK DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Mehmet Emin Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yem ve gübrede KDV oranlarında düşüş yaşandı ancak, fiyatlarda ne hikmetse hiç düşüş yaşanmadı. Çeltikte de KDV oranının düşmesi gerektiği ifade ediliyor ancak bunlar bizim üretimimize yansımıyor. Bu durumlar, tüccara ve fabrikalara yansımaktadır. Buradan üreticinin hiçbir menfaati olmuyor. Ülkemizde enflasyon düşsün ama buğdayı kaç paraya veriliyor ve ekmeği kaç paraya yiyoruz? Bunun iyi hesaplanması gerekiyor. Üreticinin artık dayanacak gücü kalmadı.”

VERİMLERİN ÇOK YÜKSEK OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Çeltik üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Meriç, şunları söyledi: “Çeltikte bu yıl beklentiler çok üst düzeydeydi. Ancak yabancı otla mücadelede yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. İzinler çerçevesinde uçakla ilaçlama yapılsa da istenen sonuçlar alınamadı. Bundan ötürü de verimlerin çok yüksek olacağını düşünmüyorum. Bu yıl verimlerde belli bir düşüşün olacağına inanıyorum. Bölgemizde Kadıköy Barajı, Süloğlu ve Malkara’da bulunan barajlarda yeterli suyun olmamasından ötürü yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında ekimlerde bir noksanlık söz konusudur. Ayrıca, çeltikte de buğdaydaki aynı politika uygulanacaksa, şimdiden ‘yandım Allah’ diyoruz.”

İTHAL ÜRÜNLER ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

İthalatta gümrük vergisinin düşürülmesiyle ilgili de konuşan Mehmet Emin Meriç, “Yurt dışından gelen ithal ürünler üreticinin belini büküyor. Bu durum tamamen üreticiyi bitirir. Yapılan uygulamanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Devlet ithalata müsaade edecekse, dengeli bir uygulamanın olması gerekiyor. Dışarıdan ürün gelecekse, yerli üreticinin elinden ürününü çıkarmasının ardından gelsin.” dedi.

Ankara’da, TMO’da bugün düzenlenecek toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve bakanlık yetkililerinde katılacağını belirten Meriç, “TMO’da düzenlenecek toplantı, saat 10.00’da başlayacak. Toplantıya, bölgeden de katılımlar olacaktır. Üreticilerin yaşadığı sorunları yetkililere birebir anlatma fırsatımız olacak.” şeklinde konuştu.

2 TL’NİN ALTINDAKİ HER FİYAT ÜRETİCİYİ UÇURUMA İTER

Çeltik üreticilerinin fiyat beklentisiyle ilgili de düşüncelerini aktaran Mehmet Emin Meriç, şöyle devam etti: “60 randımanlı çeltik fiyatı 2 liranın altında olursa, üreticinin bu ürünü bir daha ekme şansı olmaz. 2 liranın üzerindeki rakamlar bizi ayakta tutar. Fiyat 2,20-2,30 lira arasında olursa, üretici rahat bir nefes almış olur. 2 liranın altında açıklanacak her fiyat, üreticiyi uçurumun kenarına iter. Fiyat tatmin edici olmazsa, gelecek yıllarda ekim alanlarında da bir azalış söz konusu olur. Devletimizin çeltikte üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyat açıklamasını bekliyoruz.”  

DESTEKLEMELERİN ARTMASINI BEKLİYORUZ

Çeltik ürününe verilen destekleme oranlarının düşük olduğunu ifade eden Meriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltikteki destekleme oranları, ayçiçeği ve buğdaya göre düşük seviyededir. Ayçiçeğinde, kilogram başına 50 kuruş destek verilirken, çeltikte 9 kuruş veriliyor. Bundan ötürü de desteklemelerin daha iyi seviyelere çıkarılmasını bekliyoruz.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ