Meydanlar, caddeler, sokaklar günlük yaşamımızın, sosyal ilişkilerimizin yaşandığı, size, bize, ona, buna yani hepimize, tüm halka ait olan “Özgürlük Alanları”dır.

Selamlaşmayı, kucaklaşmayı, şakalaşmayı, tebessüm etmeyi, gülmeyi, küsmeyi, tartışmayı, hak aramayı, yanlış ya da doğru uygulamalara olumlu ya da olumsuz tepki göstermeyi, ailece yada dostlarla vakit geçirmeyi, alışveriş yapmayı tercih ettiğimiz özgürlük alanlarımızdır.

 Demokrasinin, insan haklarının değerleri de masa başında, kapalı alanlarda değil, yaşam içinde sokakta yaşanılır, öğrenilir.

 Çocuklar açısından da sokaklar özgürce oyun oynama, kaynaşma, paylaşma ve kişilik altyapısının oluştuğu alanlardır. Sokaklar, genel önyargıların aksine yaşama tuzak hazırlanan, çıkılmaması gereken yerler değildir. Sokaklar çocukları geleceğe hazırlayan, ev ve okul dışı eğitimin devamı, önemli parçası olan alanlardır.

 Siyasi partiler seçim çalışmaları sürecinde halktan oy almak adına nasıl sokaklara çıkıp seçim çalışması yapıyorsa, çözüm arayan, sesini duyurmak isteyen halkın değişik kesimleri de demokratik yöntemlerle, özgürce sokaklara çıkarak sorunlarını anlatabilmelidir. Demokratik hakları gereği sorunlarını, taleplerini duyurmak, seslendirmek, bu doğrultuda kamuoyu yaratma hakkını siyasi parti temsilcileri gibi kullanmalıdırlar.

 Demokrasi ve şiddetin yan yana, iç içe yaşayabilmesi mümkün değildir. Farklılıklarıyla birlikte aynı şeyleri düşünmeyen insanlar, birbirleriyle mücadele etmeleri de gerekse, demokratik yöntemlerle birbirlerine fiili zarar vermeden, kafa-göz kırmadan, birlikte yaşayabilmeyi becerebildikleri sistemin adıdır demokrasi.

 Yaklaşık 100 yıllık demokrasi tarihimizin ve kazandığımız deneyimlerimizin oluştuğu, yaşandığı en önemli alanlar sokaklardır, meydanlardır.

 Halkın, çok farklı değişik kesimlerinin yaşadığı, özel ve genel sorunlarını özgürce sokaklarda, meydanlarda dillendirdiklerini dinleyebilmek, tahammül edebilmektir demokrasi.

 Bu hak, ülkemizin anayasal güvencesindedir. ‘’Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu açıklama ve yayma haklarına sahiptir.’’ Bu anayasamızın ilgili tarafları bağlayan açık hükmüdür.

 Meydanlar, sokaklar kamunundur, halkındır. İktidarların keyfi uygulamalarına bırakılamayacak kadar toplumsal alanlardır, açık özgürlük mekanlarıdır.

 İnsanlar sokaklarda yürüsün-gezsin, meydanlarda toplansın, eğlensin, oynasın, gösteri yapsın diye vardır.

*****

“İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi, yapmak zorunda olmamasındadır.” 

 Jean Jacques Rousseau

 *****

Hürriyet Kavgası

"Yine kitapları, türküleri, bayraklarıyla geldiler,

Dalga dalga aydınlık oldular,

Yürüdüler karanlığın üstüne,

Meydanları zaptettiler yine."

Nazım Hikmet Ran