AYŞİN SEÇİL GEZER

Ramazan ayı rahmetle, bereketle geldiğini belirten Yiğit, “Peygamber Efendimizin (S.a.v) ‘Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluştur’ dediği ve 11 ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayının artık son günlerine yaklaştık. İnşallah önümüzdeki 15 Haziran Cuma günü bayrama da yetişmiş olacağız. Allah hepimize bu güzel günleri yaşamayı nasip eylesin. Ramazan ayı rahmetle, bereketle geldi. Mübarek Ramazan ayı Kuran ayı olduğu için bol bol bütün camilerimizde, evlerimizde Kuran okundu, dualar yapıldı. Kadir gecesinde bütün vatandaşlarımız, tüm Müslümanlar dualar ettiler. Şüphesiz ki Ramazanın en önemli özelliği de dua etmektir. Allah oruçlunun duasını kabul ediyor, namazlardan sonraki duaları kabul ediyor. Şimdi de Ramazanın son günlerinde yapmamız gereken bir görev daha var. Bu görev fıtır sadakası(fitre) vermektir. Ramazan ayına mahsus olan bu fıtır sadakası bir ibadettir. Bunu Ramazan ayı sonunda müminler verirler. Fıtır sadakası aslında bayram sabahı vaciptir ama fakir kardeşlerimizin imkânlarını iyileştirmek, onlara güç katmak için bayramdan önce de fıtır sadakası verilebilir. Fıtır sadakası zekât gibi değildir. Fıtır sadakası ailedeki kişi sayısı kadar verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fıtır sadakası miktarı 19 TL olarak açıklandı. İsteyen fazla da verebilir. Bir de fidye var. Ramazan ayında hastalığı nedeniyle oruç tutamayan kişilerin vermesi gereken bir yardımdır. Bunun miktarı fıtır sadakası ile aynıdır. Her gün için 19 TL verilir. Fakir vatandaşlarımız eğer oruç tutamadıysalar fidye vermek için kendilerini zorlamasınlar. Vatandaşlarımız Ramazan ayında yapılan ibadetler daha fazla olduğu için zekâtlarını da Ramazan ayına denk getirmeye çalışıyorlar. Vatandaşlarımız kendi ellerindeki mallardan asıl ihtiyaçları dışında artanlardan % 2,5’luk kısmını zekât verebilir. 80.18 gram altına denk gelen bir miktardır. Örneğin 20 bin TL’si olan bir kişi 500 TL zekât verebilir. Bu yardımlar fakirlere, muhtaçlara, ihtiyaç sahiplerine verilir. Bu yardımlar anneye-babaya-dedeye yukarı doğru, aşağı doğru da kıza-erkeğe-torunlara verilmez. Eşler de birbirlerine zekât veremez.  Bunların dışındaki akrabalara fitre-zekât verilebilir.” ifadelerini kullandı.

VERGİ DEVLETE, FİTRE-ZEKAT ŞAHISLARA VERİLİR

Fitre ve zekâtın toplumda sosyal dengelerin sağlanması için çok güzel bir ibadet şekli olduğunun altını çizen Mehmet Yiğit, “Bu ibadetlerimizi yerine getirelim. İmkânı olan vatandaşlarımız fitre ve zekatlarını versinler. Bazen vergi ile fitre-zekâtı karşılaştırıyorlar. Vergi ile bu yardımlar ayrı şeylerdir. Vergi devletimize karşı olan sorumluluğumuzdur. Bunlar farklı şeylerdi. Vergi devlete, fitre-zekat şahıslara verilir. Bunları karıştırmamak lazım.” dedi.

KADİR GECESİ’NDE YÖRÜKER CAMİİ’Nİ İBADETE AÇTIK

Bu yıl Ramazan Bayramı’nın 15 Haziran 2018 Cuma sabahı saat 06.27’de kılınacak Bayram Namazı ile başlayacağını aktaran Müftü Mehmet Yiğit, “Tüm vatandaşlarımızı bayramda camilerimize davet ediyoruz. Geçtiğimiz Kadir Gecesi’nde Yörüker Camii’ni ibadete açtık. Bu camide inşallah 5 vakit namaz kılınacak. Bu bölgenin camiye ihtiyacı vardı, bir ihtiyaç daha karşılanmış oldu. Caminin kalan eksiklerinin de tamamlanmasıyla resmi açılışını yapmayı da arzu ediyoruz. Bayramların sevinç günleri olduğunu unutmayalım. Bayramlarda herkes bir arada olmalıdır. Yıllardır yaşadığımız güzellikleri umarım bu bayramda da yaşarız. Bayramlarda mutlaka büyüklerimizi ziyaret edelim. Uzakta olanlara da muhakkak telefon edelim. Vefat edenleri de mezarlıklarda ziyaret edelim ve oradan ibret alalım. Oruç ibadeti insana nefis terbiyesi kazandırıyor. Bu sayede çok güzellikler kazanıldı. Vücut dinlendi. Peygamber Efendimiz de (S.a.v) ‘Oruç tutun sıhhat bulun’ diyor. Oruç tutamayan kardeşlerimiz inşallah önümüzdeki yıl bunu telafi ederler. Allahın bize verdiği nimetlerin kıymetini bilmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

KÜS OLANLARA BAYRAMLARDA YARDIMCI OLALIM, ONLARI BARIŞTIRALIM

Bayramların küskünlerin ve dargınların barışma zamanı olduğunu söyleyen Mehmet Yiğit, sözlerini şöyle noktaladı: “Küs olanlara bayramlarda yardımcı olalım, onları barıştıralım. Bu büyük bir erdemdir. Kimse kimseyle küs kalmasın, bayramlar sevinç günleridir. Ramazan Bayramı 3 gündür. Cama günü sabahı Bayram Namazını kılacağız. Bu güzel günlere bizi ulaştırdığı için rabbimize hamd ediyoruz. Tüm vatandaşlarımızı camilerimize davet ediyoruz. Bütün Keşanlı kardeşlerimizin Ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum. Allah-u Teala sağlık, afiyet, işlerinde güzellikler, aile mutlulukları versin.”