AYŞİN SEÇİL GEZER

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde saat 10.00 sıralarında başlayan törene; başta muhtarlar olmak üzere, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve bazı vatandaşlar katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara gönderdiği mesaj programın sunucusu Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik tarafından okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı, Yayla Köyü Muhtarı Mehmet Onur yaptı. Onur, konuşmasında şunları söyledi: “19 Ekim Muhtarlar Günü kutlamalarına hoş geldiniz. Ülke ve millet olarak muhtarlara verilen değerin bilincindeyiz. Bu buluşmaların çok önemli olduğuna inanıyorum. Muhtar devlet ile vatandaşlar arasında köprü görevi görmektedir. Muhtar vatandaşın, köylünün sorunlarıyla ilgilenen, çözüm için çare üreten, köyünün, mahallesinin hakkını, hukukunu, düzenini koruyan devlet memurudur. Muhtar deyince kimi zaman arabulucu, kimi zaman kötü günde köylüsünün sığınacağı bir liman, kimi zaman kazma kürek elinde bir inşaat işçisidir. Bayramlarda çocukların ailesinden sonra ilk el öpecekleri, düğünlerde, cenazelerde gözlerin aradığı, acıların ve mutlulukların paylaşıldığı her yerde biz muhtarlar oluruz. Bu güzide kuruma 19 Ekim Muhtarlar Günü olmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, gazi meclisimizde grubu bulunan tüm siyasi partilerimize teşekkür ederiz. Burada toplanmamızın belli noktalara yarar getirmesi amacıyla konuşmaya bir soruna değinerek başlamak istiyorum. Büyükşehir Yasası’yla birlikte köylerimizi tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahallelere dönüştürme çalışmaları ve köy varlıklarının büyükşehre devriyle köyün her türlü gelirden yoksun bırakılması bizi tedirgin etmektedir. Muhtarların arkasında hiçbir siyasi parti bulunmamaktır. Muhtarlar tamamen bağımsız köy ve mahalle temsilcilikleridir. Bizlerin sizlerin emrindeyiz, sizlerin de bizlere eskiden olduğu gibi sahip çıkacağınıza inanıyoruz. Muhtarın sözlük manası seçmek, tercih etmek, seçilmiş, seçkin ve mümtaz demektir. Tarihimizde muhtarlık hizmeti devamlı olmuştur. Cumhuriyet idarelerinde ve demokratik idarelerde mahalle ve köy birimlerinin birinci nesil idaresi daima muhtarlıklarca yapılmaktadır. Muhtarlar hiçbir siyasi parti ismi belirtmeksizin mahalle ve köy halkı tarafından ismen seçilir. Bu nedenle muhtarlar, insanların güvenini kazanmış, çalışkan, dürüst, adil, hukukun üstünlüğüne inanmış kişilerdir. Bizler halkın istek ve arzularını, sıkıntılarını ilk elden bir üst makama bildiren insanlarız. Eğer toplum yararına bir yararımız oluyorsa, bunda sayın devlet büyüklerimizin katkıları da çok büyüktür. Bu sebeple devlet büyüklerimizin bize vermiş oldukları destek ve yardımlar küçümsenemez. Konuşmamı bitirirken şunları dile getirmek isterim. Muhtarlar, devletin vatandaşa dokunan sıcak elidir ve vatandaş nezdindeki ilk kapısıdır. Muhtarlarımız her daim devletinin, vatandaşının ve köylüsünün yanında olacaktır. Bu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, saygı ve minnetlerimi sunar, 19 Ekim Muhtarlar Günümüzü kutlarım.”

Onur’un konuşmasının ardından Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç ve bazı öğrenciler günün önemine yönelik şiirler okudu. Atatürk Anıtı önündeki tören Rezidans Sanat Atölyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle son buldu. Halk oyunları ekibine muhtarlar da eşlik etti. Muhtarlar daha sonra kurum ziyaretlerinde bulundu. 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle muhtarlar öğle yemeğinde de bir araya geldi.