Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği, kumsalların kiraya verilmesi yönünde yapılan açıklamalarla ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Yayla köyü muhtarı Mehmet Onur, Keşan Sazlıdere Köyü Sahili Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serdar Durak ve bazı dernek üyeleri katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Mehmet Onur, Kumsalların kiraya verilmesi amacıyla daha önce muhtarlıklara söz verildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Ne oldu da bu durum değişti? Buralar kiralandıktan sonra mı açıklama yapılıyor. Biz bunları öğrenmek istiyoruz. 2009’da ben müracaat ettiğimde bu yerleri bize verdiler. Gelip ölçümünü yaptılar burasını size mesire alana olarak vereceğiz dediler. Daha sonra bu yerler ölçüldükten sonra dediler ki, bunun planı projesini kendimiz yapacağız. Plan proje yapıldıktan sonra size devredeceğiz. Bizim sunduğumuz plan proje dâhilinde buraya kır kahvesi, kır lokantası, iki tane büfe yapabilirsiniz dediler. Hatta bana o bölgeyi tel örgüye almamı söylediler. İyi ki tel örgüye almamışım.  Sonradan değişti ormandan alındı. Çevre ve şehircilik bakanlığına verildiğini söylediler. Şuan da kiminle muhatap olacağımızı bilemiyoruz. Adnan Vural’ın açıklamasını da çok abes karşılıyorum. İlk önce basında duyurmadan muhtarlara söylemesini bekliyorduk. Adnan Vural yanlış yaptı.”

Yolların yapılmasının ek bütçeye bağlı olduğu yönünde yapılan açıklama hakkında da konuşan Mehmet Onur, şunları belirtti: “Bütçeyi tamamlayamadıkları için mi? Şimdi ek bütçe koymaya kalkıyorlar. Neredeyse sezon bitiyor.”

KİRALAMA OLAYININ ARKASINDA PİS KOKULAR HİSSEDİYORUM

Sonrasında söz alan Gökçetepe köyü muhtarı Abdullah Kemik, şunları kaydetti: “ ‘Kumsalların kiralanması’ bu söylem bile köylerde bunu ilgilendiren muhtarlık ve kahvehanelerde kötü şeylere neden oldu. Nasıl kötü şeylere neden oldu? Şimdi halk nasıl kumsalı kiralayacak? Herkes kumsaldan 1 metre yer mi kiralayacak? Bizim muhtarlıklarımız o zaman neden var. Orada ki çöpler ne olacak? Burasının alt yapısı var mı? Kumsalı neye göre kiralayacaksınız? Bakın herkes ağzından çıkana dikkatli telaffuz etmeli. Bunların sıkıntılarını muhtarlar çekiyor. Bir küçük kumsalı kiralama muhabbetinden sonra bile köydeki vatandaş muhtara saldırıyor. Sen neden kiralamıyorsun diye. Ben buradan yetkililere, Gökçetepe köy muhtarı olarak sesleniyorum. Kiralanacaksa muhtarlara kiralayın. Burada herkes kiralarsa sonuçları kötü olur. Herkes gider kiralama müracaatında bulunur. Böyle bir karar varsa bu karar kimlere sorularak alındı. Bu kararı kimler için çıkardınız. Bu kararın arifesinde neler gelecek. Biz sıkıntı çekiyoruz. İl genel meclis üyeleri sesimizi duymak zorunda. Onun için herkes aklını başına alsın. İl genel meclis üyelerinin asıl takip etmesi gereken konu 1/25000’likler, biraz önce söylediğimiz ek bütçe konusudur. Ben bu kiralama olayının arkasında pis kokular hissediyorum. Kesinlikle ben karşıyım asla ve asla sahildeki kumsalın kiralanması diye bir şey söz konusu olamaz. Çevre şehircilik müdürü böyle bir konunun olmadığını söyledi. Nasıl bir iştir bu? En büyük sıkıntıyı muhtarlar çekiyor. Böyle bir şey varsa da bundan dönülmesi gerekiyor.”

ÇÖPLERLE BAŞLADIK, ŞU ANDA KUMLA UĞRAŞIYORUZ

Daha sonra söz alan Mecidiye köyü muhtarı Mesrur Sözbir, bu konuların iki sene önce patlak verdiğini ifade ederek şöyle devam etti: “O gün patladı. Bugün kanaya kanaya bir yara haline geldi. Çöplerle başladık. Şuanda kumla uğraşıyoruz. Dernek Başkanımın da az önce bahsettiği gibi daha önce buralar köy tüzel kişiliklerine, muhtarlıklara verilecek diye söylenmişti. Bu konuda bazı çalışmalarda yapılmıştı. O günden bu güne ne değişti de şuanda herkese açık şekilde kiralanmaya gelindi. Ben de Gökçetepe muhtarımın söylediğine katılıyorum. Bunun arkasında başka kokular mı var. Bu iyi bir olay değil. Köydeki vatandaşlar sahili başkaları kiralamış, sen köy muhtarlığı adına neden kiralamıyorsun diye soru soruyor. Ve muhtarın haberi de olmuyor. Eğer köy muhtarları bu işi yapacaksa burada 8-10 kişiye de ekmek verecek. Eğer bu özel kişilere verilirde gelen gelir çöpünü atar gider ve köy muhtarları bu çöpü toplar diyorsalar yanılıyorlar. Biz bu çöpü toplayamayız. Ben iki seneden beri kendi köyümün çöpünü toplamaya çalışıyorum. Bu güne kadarda topladım karşılığında da hiçbir şey beklemedim. Ama bugünden sonra oralar kiraya verilirse alt yapısı yok. Tuvaleti yok. Duşu yok. Suyu yok. Burada nasıl yaşanacak?”

NE YAPACAKLARINI YERİNDE BİZE ANLATSINLAR

Sonrasında tekrar söz alan Abdullah Kemik, şunları ifade etti: “İki yıl önce Turizm İl Müdürü geldi ve dedi ki iki yıl içerisinde buraları cennet olacak. Basında da yazıldı. Tuvalet bile yok şu anda orada imar yolları açılmamış. O kadar kötü bir durum var ki burada birilerine burayı kiralamaya çalışıp, sahil kumsal senin derseler oradaki pislikleri de o adama bırakırsın. O pislik de oraya verenin yüzüne bulaşır. Bütün muhtar arkadaşlarımızla birlikte bir teklif sunuyoruz. Gelsinler yerinde bir çalışma yapsınlar. Ne yapacaklarını yerinde bize anlatsınlar. Nasıl olacağını ifade etsinler.”

ÇÖP VE YOL SORUNLARI VAR

Son olarak söz alan Keşan Sazlıdere Köyü Sahili Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serdar Durak, İki senede cennet olacak denilen yerlerin hala alt yapısı olmadığını ifade ederek, “Çöp ve yol sorunları var. Yolları taş toprak içerisinde oraların. Buraya gelecek insanlar büyük şehirden gelen insanlar ve geldiklerine de pişman oluyorlar. Turizm cenneti olacaktı. Ama maalesef hepsi söylemlerde kalıyor. İnsanları bir şekilde kandırıyorlar gibi düşünüyorum. Ayrıca imar sorunu var. Bölgede bu ne zaman çözüm bulacak. İstanbul’dan gelen arsa almaya giden kişiler gittikleri yerlerden hiçbir açıklama almadıklarını belirtiyorlar. Bu konularda da açıklama yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.