AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 11.30 sıralarında başlayan toplantıda konuşan Çıkıkçı, “2018 Ocak ayı toplantılar 8 Ocak 2018’de bitti. Gündemimizde 20 madde vardı. Kasım ayında valilik tarafından gelen ve meclis üyelerince verilen önergelerin komisyonlarca raporlandırılmış halleri görüşüldü. İl Özel idaresin yapmış olduğu çalışmaları denetlemek üzere seçilen il genel meclisi üyelerimiz oluyor. Bu seçimi gerçekleştirdik. Buna göre CHP’den Erdal Akgün, Fedai Işık, Halil İbrahim Bulak, AK Parti’den de Adnan Vural, Secaattin Uyur seçilmişlerdir. Bu arkadaşımız 40 gün görev yapacak ve 2017 yılına ait İl Özel İdaresi’nin çalışmalarıyla ilgili denetimleri yapıp meclise rapora ne soracaklar. Edirne merkez ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma mütevelli heyeti seçim yapıldı. Buna göre Keşan’dan mütevelli heyetini Sait Kalan ve İbrahim Karagöz seçilmişlerdir. Bu arkadaşlarımıza yapacakları çalışmalarda başarılar diliyoruz.” dedi.

İNCE ELEYİP SIK DOKUYARAK OLUŞTURULMUŞ FİYATLARDIR

2018 mali yılı yatırım programı konulu teklifin mecliste görüşüldüğünü dile getiren Çıkıkçı, “Meclis Başkanlığınca yatırım programı teklifi plan bütçe Komisyonu’na havale edildi. Plan bütçe Komisyonu çalışmalarından sonra kesin şeklini alacak. 2018 yılı atık su ve katı atık toplama asgari ücret tarifesinin belirlenmesi konusunda Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun ortak raporu sunuldu. Buna göre 2017 yılı için abone başı 5 TL olarak ön görülen fiyatın 6 TL’ye çıkarılması meclisin oy birliği ile kabul edildi. İçme suyu asgari ücretin belirlenmesi konulu Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu raporu da sunuldu. Her yıl su ücretlerinin taban fiyatını il genel meclisi belirliyor. Bu geçen yıl 1,6 TL idi. Bu yıl da %10’luk zam yapıldı. 1,8 TL’ye çıkarılmış oldu. Bunun üzerine spekülasyonlar yapıldığını duyuyoruz. Bunlara gerek yok. Gerçekler neyi gerektiriyorsa onun peşindeyiz. Taban fiyattan su veren sadece birkaç muhtarımız var. 1,8 TL’nin altında su veren muhtarlarımız belki de cazibeli su kullanıyorlardır. Bizim de onlara tavsiyemiz İl Genel Meclisi kararına uymalarıdır. Bir arıza olduğunda il genel meclisi üyelerimize koşuyorlar. O zaman ince eleyip sık dokuyarak oluşturulmuş fiyatlardır.” şeklinde konuştu.

YOL VE ULAŞIM HİZMETLERİNE 15 MİLYON

Açıklamasının devamında İl Özel İdaresi 2018 yılı yatırım programına değinen Abdülaziz Çıkıkçı, şunları söyledi:“Yol ve ulaşım hizmetlerine 15 milyon, tarımsal hizmetlere 5 milyon 160 bin, kırsal üst yapı için 1 milyon TL, zorunlu eğitim payı 8 milyon 775 bin TL, destek hizmetlerine 9 milyon 230 bin TL, AFAD’a 552 bin TL, birliklere yardım için de 1 milyon 200 bin TL ayrılması sonucu yatırıma ayrılan payımız 40 milyon 919 bin TL’dir. Yol ve ulaşım hizmetlerinde 78, içme suyunda 15, kanalizasyonda 17, atık su arıtma tesislerinde 14, gölet yapımında 6, köy üst yapıda 13 proje var. bu yıl ön görülen proje sayısı 143’tür. Keşan olarak baktığımızda; yollardan başlarsak Karlıköy-Yeşilköy birinci kat asfalt sathi kaplama 5 km, mezbaha işletmesi ile Boztepe arasında kalan stabilize olan yolun birinci kat asfaltlanması düşünülmüş. Lalacık-Pazardere arasındaki yolda bizi ilgilendiren 2 km’lik kısım var. Edirne yolu ile Çobançeşme arasında stabilize 4 km. yol var. Erikli yolunda da 4 km yapılacak yol var. Toplam 24 km yol yapılacak. İkinci kat asfaltlardan Kızkapan, Enez yolu arasındaki yol 2 kilometre, Karacaali geçen seneden yapmak istedik, bir bölümü kalmıştı. Altıntaşa giden yoldan köye doğru 2 kilometrelik bir yol, Çamlıca-Gökçetepe arasında 10 kilometre, Mahmutköy yolunda da 3 kilometrelik bir ikinci kal asfaltımız mevcut. Buna göre birinci kat asfalt 24 kilometre, ikinci kat asfalt 17 kilometre olmak üzere, 41 kilometrelik bir asfalt programlanmıştır. Stabilize yollara baktığımızda Orhaniye, İpsala arasında 3 kilometre, Maltepe- Karacaali arasında 2 kilometre, Gündüzler’de 3 kilometrelik stabilize yolumuz var, Türkmen- Akçeşme 5 kilometre, Seydiköy-Mahmutköy arasında da 3 kilometre olmak üzere 16 kilometrelik stabilize yolumuz var. Bunun yanında başka stabilize yollarımız da var. Stabilize yolların programa girip girmemesi çok önemli değil, bakıma ihtiyacı olan yollarımız zaten yapılıyor.”

YATIRIM PROGRAMINDA EN FAZLA PAYI KEŞAN ALMIŞTIR

Keşan’ın toplam yatırım bütçesinden almış olduğu payın %19,5 olduğuna dikkat çeken Çıkıkçı, şöyle dedi: “Bunu %18 buçuk ile Uzunköprü, %13.5 pay ile Edirne Merkez takip etmiştir. Bu seneki yatırım programında en fazla payı Keşan almıştır. Keşan’ın nüfusuna göre hakkaniyetli olan bir paydır. Özel idareden çeşitli istişareler sonucu gelen bu yatırım teklifleri, bütçe plan komisyonumuzun gördüğü değişiklikleri yaptıktan sonra Şubat Ayı toplantılarında son şeklini alacaktır. Programda görüldüğü gibi ilk defa ikinci grup yol diye bilinen Boztepe-Keşan ve Çobançeşme’den- Edirne yoluna çıkan stablize yollarında asfaltlanması tasarlanmıştır. Bunlara benzer Mecidiye- Suluca, Yeşilköy- Beyköy, Büyükdoğanca- Kılıçköy yollarımız da bulunmaktadır. Yol ağımızda olan İstanbul yolundan, Yenimuhacir beldesine giden 3 kilometrelik yolunda asfaltlanması elzemdir.”

YOLUN EL BİRLİĞİ İLE YAPILMASINDA YARAR VARDIR

Abdülaziz Çıkıkçı, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl İktidara mensup arkadaşlarımızın bir sıcak asfalttan bahsettiklerine tanık olmuştuk. Edirne Özel İdaresi ilk defa sıcak asfalt ile tanışacak, Keşan’da 8-10 kilometre bir asfalt alacak diye dillendirilmişti. Bu maalesef olmadı. Bu günlerde bu söylemleri duymamakla beraber geçen yıl söylenenleri de unutmuş değiliz. İnşallah önümüzdeki dönem farklı kaynaklardan İktidar Partisine mensup arkadaşlarımızın da girişimleri ile sıcak asfalt ile tanışırız. Yenimuhacir Beldemizde günde yüzlerce aracın geçtiği yol içimizi sızlatmaktadır. Sıcak asfalt olacaksa Yenimuhacir yolumuz da sıcak asfalt ile tanışır diye bir beklentimiz var. Yenimuhacir yolunun daha fazla bekletilmemesi gerekir. Oradaki Belediye Başkanı kim olursa olsun buna bakılmaksızın tüm insanların hizmetine sunulacak bu yolun el birliği ile yapılmasında yarar vardır. Önümüzdeki ay bu bütçenin kesin halini almasında arkadaşlarımız bizimle konuştuğu yerde dururlar, bu programın olması gerektiği biçimde oluşturulmasına hep beraber katkı veririz ve Keşan için en doğru olan ne ise onu yaparız.”