AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 12.00’de başlayan toplantıya; Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Keşan Tuhafiyeci ve Manifaturacılar Odası Başkanı İsmail Yüksel,  Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkârları ve Elektrik Tesisatçıları Odası Başkanı Bülent Gezer, Keşan Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Kudret Kalkan katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Helvacıoğlu yaptı.

Helvacıoğlu, “İş Camiası olarak parkomat sistemini destekliyoruz. Uygulamadaki eksiklikleri gidermeliyiz. Özendirici ve kolaylaştırıcı tarifeler bekliyoruz. Parkomatın, ticarete ve alışverişe katkısı olacak düşüncesi içerisinde bu sistemi desteklediğimizi tekrar ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

ORTAK BİR FİKİRDE BULUŞACAĞIMIZA İNANIYORUZ

Helvacıoğlu’nun ardından konuşan Çakmak, “Belediye Başkanımızın aldığı bu parkomat sistemi Keşan’ımıza hayırlı olsun. Esnaf camiası olarak bunu destekliyoruz. Yıllardan beri de önerimizdi. Mustafa Helvacıoğlu Başkanımın da belirttiği gibi sistemde bazı eksiklikler var. Gerek parkomat sisteminin patronu, gerek belediyemiz, gerekse iş camiası ve esnaflar olarak ortak bir fikirde buluşacağımıza inanıyoruz. Bu sistem Keşan’ımıza hayırlı olsun. Yeni bir sistem bu ama olmazsa olmaz olan bir sistem, Keşan’ımız büyüyor, bir şehir havasına girmek için bu sistemi destekliyoruz.” dedi.

KEŞAN HALKINA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Parkomat sistemini desteklediklerini belirten Erkan, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sistem çok güzel. Keşan halkı olarak, yurtdışından gelecek vatandaşlarımıza misafirperver olmalıyız. Yurtdışından gelen misafirlerimizin araçlarının korunup, kollanması olarak destek olmalıyız. Keşan halkına da büyük iş düşüyor.”

TRAFİK AKIŞINDA ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLDUĞUNU HEPİMİZ GÖRÜYORUZ

Trafik akışında rahatlama olduğunun altını çizen Demirkan, “Parkomat uygulamasının olduğu caddelerde düzenli bir park sistemi olduğu için trafik akışında çok büyük değişiklikler olduğunu hepimiz görüyoruz. Vatandaşlarımız bu rahatlığın farkına vardılar. Aynı zamanda parkomat ile birlikte sistemde bölgesel bir istihdam söz konusu oldu. Halkımızdan çalışan yaklaşık 25 kişilik personel var. Bununla birlikte başka sıkıntılar doğdu, 65 bin nüfuslu bir yerde parkomat uygulaması devreye girdiğinde bir dakikalık ücret alınması gibi olaylar oldu. Bu konularda belediyemizi de yalnız bırakmayıp, işletme sahibinin de zarar etmeyeceği şekilde bazı tekliflerimiz olacak.” dedi.

KISA SÜRELİ DURMALAR İÇİN BİR DÜZENLEME YAPILMASI GEREKLİ

Uygulamanın faydalı olduğunu söyleyen Yüksel, şöyle konuştu: “Ben trafiğin rahatladığını görüyorum. Bu uygulamanın çok faydalı olduğunu da görüyorum. Çevremizdeki il, ilçe ve yurtdışından gelen misafirlerimiz daha öncesinde yer bulamadığı için alışveriş merkezlerine gidiyordu. Ancak geçtiğimiz cumartesi günü çarşıda daha fazla misafirimiz olduğu gözümüze çarptı. Parkomat sistemini destekliyoruz. Kısa süreli durmalar için bir düzenleme yapılması gerekli.”

TRAFİKTEN BİNLERCE ARAÇ ÇEKİLDİ

Caddelerde iki sıra parkların önüne geçildiğini belirten Gezer, “Parkomat uygulamasında şunun farkında vardık; görüyoruz ki araç yoğunluğu ortadan kalktı. Trafikten binlerce araç çekildi gibi bir ortam oldu. Sokaklarda eskisi kadar 2 sıra, 3 sıralık parklar görmüyoruz. Yürüyerek alışveriş yapan vatandaşlar daha rahat ediyorlar. Keşan dışında uygulanan parkomat uygulamalarında belli bir sürenin ücretsiz olduğunu ve bunların tanımlı cihazlara tanıtıldığını görüyoruz. Sözleşmenin ne şekilde yapıldığını bilmiyoruz ancak yüklenici firma ile bunun bir daha gözden geçirilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

KEŞAN’A HAYIRLI OLSUN

Konuyla ilgili Kalkan da şu cümleleri kullandı: “Parkomat sistemi Keşan’a hayırlı olsun. Şirketimizden bir istirhamımız olsun; parkomat sisteminin başında duran arkadaşlara öncelikle eğitim verirseler çok daha iyi bir şekilde kişilere anlatabilirler. Başkanlarımın dediği gibi 10 dakikalık bir süreyi iyi bir şekilde anlatabilirseler vatandaşlar daha rahat eder.”

FİRMAMIZ İLE OTURUP KONUŞMAK İSTİYORUZ

Toplantıda kapanış konuşmasını da yapan Mustafa Helvacıoğlu, sistemi desteklediklerini belirten ifadelerin yanında kısa süreli parklar için çözüm önerilerinde bulundu. Helvacıoğlu, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Çağdaş yöntemler ile uygulamaya konulan “Parkomat Sistemi”nin Dünya’da da örnekleri olup, bu uygulamanın Keşan ekonomisine, esnafına ve ticaretine canlılık getireceği inancındayız. Parkomat uygulaması; bir aracın park edeceği alana birden fazla aracın park etmesine imkan sağlıyor. Böylece sürücüler rahatlıkla park alanlarını kullanabiliyorlar. Parkomat uygulamasının bulunduğu caddelerde daha düzenli bir parklaşma olduğu için trafik akışı da buna paralel olarak rahatlamıştır. Sistem, aynı zamanda bölgesel istihdama da katkı sağlıyor. Uygulama ile birlikte yeni bir iş sahası doğmuş ve bu sahada çalışacak birçok kişiye de iş imkânı sağlanmıştır. Büyüyen bir şehiriz, bu anlamda parkomat sistemini destekliyor ve yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Esnafa yardımcı olacak, alışverişi ve ticareti arttıracaksak, bu tür sistemli uygulamalara destek olmalıyız. Fakat uygulamadaki bazı eksiklikleri gidermeliyiz. Firmamızdan da kolaylaştırıcı ve özendirici tarifeler bekliyoruz. İşletmesine mal indiren, bindiren esnafımıza yardımcı olunması anlamında, çok kısa süreli parklara izin verilmeli ve çok kısa süreli parklar sistemin bir parçası olmalı. Bunun yanı sıra; işyeri araç aboneliği ve kademeli indirim uygulamasının olması gerektiği kanaatindeyiz. Örnek verecek olursak; 1 araç 300 TL ise, 5 araç aboneliği bin TL olmalı gibi çalışmaları geliştirmeliyiz. Yine özendirici ve kolaylaştırıcı tarifeler olması gerektiği konusunda, ilk yarım saat 1 TL tam saat 3 TL veya 0-10 dakika ücretsiz olmalı. Uygulama ile birlikte yeni otopark ihtiyaçları da doğacaktır. Gerek Belediyemizin kendi bünyesinde gerekse özel otoparklar üretmemiz gerektiğine bundan sonra inanıyoruz. İlk dakikaların ücretsiz olmasını firmamız ile oturup konuşmak istiyoruz.”