ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)’nin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri; dün Keşan’a gelerek, ilçenin imar ve şehircilik durumu, yapılan projeler hakkında Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’dan bilgiler aldı.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Çağatay Keskinok ve Prof. Dr. Emine Yetişkul Şenbil ve 50’ye yakın bölüm öğrencisi, Mimarlar Odası Keşan Temsilcilik Başkanı Hasan Savranoğlu, Keşan Belediyesi’nin organizasyonunda Keşan’da buluştu.

Köşk Düğün Salonu’nda yapılan ve saat 14.00 sıralarında gerçekleşen ve Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan ve Meclis Üyesi Ercan Ersoylu’nun da katıldığı buluşmada; Keşan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sebahattin Eren ve müdürlüğün ilgili personeli de hazır bulundu.

Buluşmada ilk sözü Keskinok aldı ve Edirne’de Ergene Çevre Planı kapsamında üzere Edirne Merkez ve Keşan başta olmak üzere il ve ilçelerin imar ve şehircilik durumu ile ilgili bilgiler edindiklerini, öğrencilerin edindikleri bilgiler doğrultusunda ödev olarak bölgenin planını çıkaracaklarını anlattı.

Keskinok, konuşmasının ardından sözü Keşan ile ilgili bilgileri almak üzere Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’a bıraktı.   

Keşan’ın merkezde 61 bin toplamda ise 82 bin nüfusa sahip olduğunu anlatan Özcan, nüfusun mücavir alanlardaki turizm potansiyeli ile yaz mevsiminde 2’ye katlandığını belirtti.

İlçenin tarıma dayalı bir ekonomik yapısının olduğunu, verimli topraklara sahip olduğunu anlatarak ve Güney Edirne’nin merkezi olduğunu dile getiren Mehmet Özcan, 2004 yılına kadar Keşan’ın kanalizasyon altyapısı olmadığını, başkan olduktan sonra ilk iş olarak 200 km’lik bir altyapı işine giriştiklerini bildirdi.

Yağmur suyu, atık su arıtma tesisleri, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi, çöp rehabilitasyonu, toplu konut, toptancı hali, balık pazarı ve çok amaçlı pazaryeri kompleksi gibi büyük projelere Keşan Belediyesi olarak imza attıklarını ve hepsinden başarı ile çıktıklarını belirten Özcan, yaptıkları işlerin hepsinin birer program dahilinde ilerlediğini, gelecek planları arasında meydan ve yeni bir otobüs terminali düzenlemesi ile 600 hektarlık bir alanın imara açılması bulunduğunu söyledi.

Özcan, konuşmasında bölgenin avantaj ve dezavantajları konusunda da öğrencileri bilgilendirdi.

Mehmet Özcan, ülkedeki şehirleşmenin Avrupa’ya göre geri olduğunu, birçok şehirde ana caddelerin gelecek planlaması yapılmadığı için çok dar kaldığını ve değiştirilmesinin zor olduğunu bildirdi, Keşan Belediyesi olarak yeni oluşturulan yerleşim yerlerinde geleceği düşünerek geniş caddeler oluşturduklarının altını çizdi.

Trakya’daki belediyeler içerisinde en büyük finansman değerine sahip olan ve kendisinin Esnaf AVM olarak nitelendirdiği Pazar Yeri Projesi’ni öğrencilere anlatan Özcan, Keşan Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan GÜNEKAB ve ESTAB’la bölge ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretilmesine katkı sağladıklarını aktardı.

Devletin, yerleşim yerlerine, nüfusa göre elde edilen gelirden katkı payı aktarımı yaptığını ancak bunda yaz dönemlerinde mücavir alanları hesaba katmadığı için, mücavir alanı olan yerleşim birimlerinin hizmet üretme ve götürmede çok ciddi sıkıntılar çektiğini belirten Özcan, “Hopa’dan Hatay’a kadar ülkede mücavir alan sorunu var. Mücavir alanlardaki tatilcilerin birincil adresleri buralar olmadığı için sıkıntılar çekiliyor. Keşan Belediyesi’ne 61 bin nüfus üzerinden katkı payı veriliyor. Oysaki yaz döneminde hizmet götürülen nüfus bu sayının 2 katına çıkıyor. Biz ülke olarak mücavir alanlarımıza götüremediğimiz hizmetler üzerinden İspanya, İtalya, Yunanistan gibi turizm payı hedefliyoruz. Altyapısı hazırlanmamış bir yere neden tatil için gidilsin ki! Bu durum sadece Keşan Belediyesi’ni değil tüm ülkeyi ilgilendiren bir konu.” dedi.  

Özcan, öğrencileri bilgilendirmesinde SİT alanları sorununa da dikkat çekti ve Turizm Bakanlığı’nın 1/25.000’lik planları 9 yıldan beri bitirememesinin söz konusu sorunun çözümü önünde engel olduğunu ifade etti.

Özcan, konuşmasının sonunda, Keşan’a yeni bağlanan yerleşim yerlerinden olan Paşayiğit Mahallesi’nde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi sayesinde 2025’li yıllarda 25.000’li nüfuslara ulaşacağını dile getirdi.

Özcan, konuşmasının sonunda öğrencilerden günün ihtiyaçlarına göre değil geleceğin ihtiyaçlarına göre planlar üretmelerini istedi.

Öğrenciler, konuşmaların ardından Keşan Belediyesi tarafından DSİ’yle yapılan protokole istinaden yaptırılan ve ilgili müteahhit firmanın plansızlığı yüzünden yaşanan sıkıntıyı yerinde görmeleri ve tecrübe edinmeleri için buraya bir ziyaret gerçekleştirdi.