ORMAN YANGINLARINDA SÖNDÜRME VE SOĞUTMA İÇİN NELER KULLANILMALI?

Bu konuyu işleme anlatma fikri de nereden doğdu? Bu işin altında buzağı arıyorlar diyecekler de çıkacaktır! Fakat ben bu konuyu anlatıp ta kamuoyunu bilgilendirmekten de kaçınmamaktan yana bir kişiyim.

Dostlar son günlerde Ülkemizde olan “ORMAN YANGINLARI” beni o kadar çok derinden üzdü ki bu konunun acilen anlatılıp yapılan yanlışlardan dönme zamanın kaçırılmaması için bu konuyu sizlere anlatıyorum.

Havacılık teknolojisi geliştikten sonra taşımacılık haricinde;

1.     İnsan sağlığı.

2.     Orman yangınları.

3.     Petrol Rafinerileri ve Platformlarında çıkan yangınlarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Bu olayı en son olarak İlçemiz de Sazlı dere ve Gökçe tepe arasında ve Antalya Kumluca arasında ki ormanlık bölgede çıkan yangınlarda da gördük.

Peki kullanılan hava araçları doğru yerlerde mi kullanılıyor du ? Tabi ki bu konunun tartışılması hep daha sonralara bırakılmış. Hadi yaa şimdi de sırasımı “ Şimdi burada ormanlarımız yanıyor” diyerek geçiştirilmiştir.

Ben Emekli bir havacı olarak bu işin uygulamasında bir yanlış olduğunu teknik olarak ve dünyanın diğer yerlerinde de kullanımlarına göre yanlış olduğunu söylemek istiyorum. Neden mi?

Yangın söndürme işleminde bizde olduğu gibi dünya da da  iki çeşit hava aracı kullanılmaktadır.

1.     Bunlar sabit kanatlı olanları (Yangın Söndürme Uçakları) THK da mevcut olan CL 215 tipi Denize inmeden alçalarak su tanklarını 9 saniye gibi kısa sürede doldurabilen uçaklar. Bunlar uçabilmelerini sabit olan kanatlarını hava akımlarını kullanarak havada kalabilmelerini sağlayan hava araçlarıdır. İşte bu nedenle de Orman yangını gibi yangın olaylarında verimli bir çalışma ile diğer hava araçlarına göre daha kısa sürede yangın söndürme işini gerçekleştirebilmektedir. Bu tip hava araçları tüm dünyada ki orman yangınlarında zorunlu olmadığı takdirde 1nci öncelikle kullanılmaktadır. Nedeni de sabit kanatlı uçaklar hareketli kanlı olan (HELİKOPTERLER) gibi hava da tutuna bilmeleri için dönmekte olan pervane(Kanatları) nın zemin de yaratacakları rüzgâr girdapları yaratmadan yere yaklaşarak yangın üzerine bırakacakları suyla daha sağlıklı söndürme işini yapacakları içindir. Helikopter pervanelerinin yangın bölgesi üzerinde durabilmekleri için (Havır) denen havacılık uçuş tekniğini kullanırken zeminde yaratılacak çok güçlü hava girdabının oradaki orman da ki yangının daha da yayılabileceği göz önünde bulundurulmamaktadır. Bu konu diğer dünya ülkelerinde daha detaylı düşünülüyor olmalı ki orman yangınlarında Sabit kanatlı hava araçları yani uçaklar kullanılmaktadır.

2.     Hareketli kanatlı hava araçları(HELİKOPTERLER) ise dünya ülkelerinde genellikle deniz üzeri petrol platformlarında ve Kimyasal madde üretim tesislerinde genellikle yangın söndürmede yangın çabuk genişlemesin diye suyla değil de ileri teknoloji ürünü olan kimyasal yangın söndürme maddelerinin kullanılarak yangın söndürme işlerinde kullanılmaktadır. Bu gibi yangınlarda da sabit kanatlı hava araçları da kullanılmaktadır fakat birinci öncelikli değildir hem de yangın yangına müdahalede geç kalınıp istenilenin dışında çevre felaketine sebebiyet vereceğindedir.

Bütün bu anlatılanlardan sonrada ilçemizde bundan sonrada gelişebilecek Orman, Anız ve Hububat tarlarında oluşabilecek yangınlarının hem çevre felaket oluşturmaması hem de ekonomik olarak gelişecek zararların büyümemesi için İlçemiz sınırları içindeki Erikli sahili yolu üzerindeki Boşaltılmış Hava alanının Keşan Kent Konseyi- THK- Trakya Üniversitesinin Eğitim ve Yangın Söndürme Uçaklarının da sürekli kullanımını sağlayabilecek projenin önemi ortaya çıkmıştır.

Bu amaçla ve gelecekte olabilecek yaşamımızın sürdürüle birliğini sağlayan Ormanlarımızın yanmasının önüne geçilebilecek üretici çiftçimizin daha büyük zararlara girmemesi için bu projeye tüm Keşan ve Çevre halkının destek vermenin zamanı geldiği de açık olarak ortaya çıkmıştır.

Haydi tüm Kurumlar, kuruluşlar, dernekler, sivil toplum örgütleri ve halkımız gelin bu davamıza sahip çıkalım geleceğimiz ve yaşamımız olan ormanlarımıza sahip çıkmak için bu KEŞAN KENT KONSEYİNİN projesine desteğimizi arttırarak projenin gerçekleştirilmesine destek olarak daha güçlü bir Keşan daha sağlıklı bir gelecek bırakmaya imza atalım. Kaybedecek bir şeyimiz yok. Kazanacak yaşamımız var.

Kalın Sağlıcakla diyeceğim fakat bu kadar vurdumduymazlıklar içinde nasıl kalabilecekseniz.

 

                                                                                                           Eyyup KAVAZLAR

                                                                                        Emekli Hava Astsubayı-THK Keşan Şube Bşk.Yrd.