Oto cam ustası Osman Yıldırım, dün yaptığı açıklamada, araçlarında kasko sigortası bulunan ve aracının camlarını değiştirecek olan araç sahiplerinin bilmesi gereken hususlara dikkat çekti.
Oto-cam sektöründe anlaşmalı cam servisleri şeklinde bir uygulamanın söz konusunu olmadığını ifade eden Yıldırım, “Anlaşmalı cam servisi diye bilinen uygulama fabrikaların, sigorta şirketleriyle anlaşıp otomobil camlarını daha uygun fiyata satmasıdır. Şuanda kasko poliçesi olan kişiler her yerde camını taktırabilir. Sigorta şirketlerinin yönlendirdiği sözde anlaşmalı cam servislerine gidildiğinde camın birebir orijinali takılmıyor. Kişilerin, sigorta şirketleri tarafından anlaşmalı cam servisi olarak yönlendirildiği yerlerde araçlara orijinal ürün değil de yerli camlar takılıyor.” dedi.
ANLAŞMALI CAM SERVİSİ DİYE BİR UYGULAMA SİSTEMİMİZDE YOKTUR
Osman Yıldırım, kaskolu araç sahiplerinin istedikleri yerde kasko poliçeleri ile hasar gören camlarını değiştirebileceklerini belirterek, “Kişi herhangi bir oto-cam işi yapan işletmeye gittiğinde orijinal cam talebinde bulunabilir veya yerli cam takılmamasını isteyebilir. Anlaşmalı cam servisi diye bir uygulama sistemimizde yoktur. Bu uydurulan uygulama firmaların ve fabrikaların kendi kafalarına göre çıkardığı bir uygulamadır. Sigorta şirketleri de bu yaşanan durumdan faydalanıyor. Bugün etrafımıza baktığımızda kullanılan araçların çoğu yüksek model araçlardır. Bunların orijinal cam fiyatları daha yüksek olduğundan sigorta şirketleri de daha ucuz olanın takılmasından yana oluyor. Bu sebeple müşterileri orijinal değil de yerli camların takıldığı bu yerlere yönlendiriyor. Ayrıca yerli camların takıldığı aracın sahibi ikinci kez camını değiştirmek istediğinde daha önce yerli cam takıldığından dolayı sigorta şirketlerinden orijinal cam talebinde bulunamıyor. Sigorta şirketlerinin poliçelerinde yerli cam takılan araçlara orijinal cam talebinde bulunulamayacağı yönünde bir düzenleme mevcut.” diye konuştu.
LOGO ARAŞTIRILDIĞINDA YERLİ VEYA ORİJİNAL OLDUĞU NET OLARAK ORTAYA ÇIKAR
Sigorta poliçelerinde  %20 muafiyet bedeli şeklinde bir madde olduğunu söyleyen Yıldırım, “Muafiyet bedeli diye konulan madde de özünde aslı astarı olmayan müşteriyi yerli cama, anlaşmalı cam servislerine yönlendirmek için koyulan bir maddedir.” dedi.
Yerli cam ile orijinal cam arasındaki farkın nasıl ayırt edileceği hakkında bilgi veren Yıldırım, “Camları ayırt etmek için cam üzerinde bulunan marka logosuna bakılıp bu camların yerli şirket mi yoksa orijinal mi olduğu anlaşılabilir. Cam üzerine bulunan logo araştırıldığında yerli veya orijinal olduğu net olarak ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.