Keşan Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uslu, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve döviz kurlarındaki yükselişle % 40'a kadar artan sıfır kilometre otomobil fiyatlarının ilgiyi ikinci el piyasasına yönelttiğini söyledi.

Otomobilini satıp sıfır kilometresini almak isteyenlerin, ÖTV ve döviz kurlarındaki artışla modeline göre 20 bin lirayı bulan fiyat farkı sebebiyle tercihlerini ertelediğini ifade eden Uslu, "Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının artması ikinci el satışlarına hareket getirdi ancak piyasaya yeteri kadar araba girmediği için temiz ikinci el otomobil bulmakta zorluk yaşıyoruz. İkinci el piyasasına otomobilin gelmesi için sıfır otomobil satışlarının iyi olması lazım. Sıfır otomobil satışları şu anda çok durgun. Dolayısıyla ikinci el piyasasında 1 ile 3 yaş arasında yeterince otomobil bulunmuyor. 2012-2013 model ikinci el otomobillerin fiyatı daha fazla yükseldi." dedi.

SIFIR ARAÇ SATIŞLARININ ARTMASI, İKİNCİ EL PİYASASINI DA HAREKETLENDİRİYOR

Ali Uslu, ikinci el otomobil piyasasında fiyatların sıfır otomobil satışlarına endeksli olduğunu dile getirerek, piyasaya giren sıfır kilometre araç sayısı fazlalığının ikinci el piyasasını da hareketlendirdiğini ve arttırdığını kaydetti.

İkinci elde ilginin fiyata ve modele göre değiştiğini, 10-20 bin TL arasında ve 1-2 yaş sınırındaki araçların daha çok rağbet gördüğünü belirten Uslu, şunları söyledi: "Fiyatı 10 ile 20 bin TL arasında olan orta segment otomobil bulmakta zorlanıyoruz. Sıfır otomobillerle birlikte 1-2 yaşındaki araçların fiyatlarının da artması insanları daha ucuz ancak binilebilen modellere yönlendirdi. Fiyatların yükselmesi piyasayı da kilitliyor. İyi bir arabanın fiyatı ev fiyatı gibi oldu. Bayiler kampanya yaparak sıfır araba satışlarını artırırlarsa ikinci el piyasasında da satılık araba sayısı artar. Şu anda yeterince satılabilecek iyi model araba bulunmuyor."