BÜLENT SAYLAM

NOT İNDİRİMİ GELECEK GİBİ DURUYOR

Döviz ve altın piyasalarındaki dalgalanmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini söyleyen Özbek, “Çünkü önümüzdeki hafta kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemiz hakkında görüşleri var ve onların da pek olumlu bir görüş bildireceklerini düşünmüyoruz. Ekonomik anlamda öyle düşünüyoruz. Onların olumsuz not indirimlerinden ötürü öyle bir beklenti var. Enflasyon, yüksek cari açık var. Mali disiplinden ödün verilmiş, hepsi üst üste gelince biraz not indirimi gelecek gibi duruyor.” dedi.

ARADAKİ FARKLAR BAYA AÇILMAYA BAŞLADI

Özbek, altınla ilgili de açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ama onsta da bir hareketlilik olur Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşları başladı.  Karşılıklı olarak vergilerini indiriyorlar, ek vergi koyuyorlar; o da bence altının onsunda olumsuz etki yaratacak diye düşünüyorum. Onsta da bir artış olursa altınlar daha ileri seviyeleri görmemiz mümkün gibi duruyor. O yüzden alınacak olanlara veya satacak olanlara temkinli araştırarak iyice düşünerek işlem yapmalarını tavsiye ediyorum çünkü aradaki fark baya bir açılmaya başladı. Akşam kapatıyoruz 185 lira sabah açıyoruz 192 lira aradaki farklar baya açılmaya başladı.” 

14 AYAR ÜRÜNLERDE TAKIDA DAHA FAZLA KAYIPLAR OLUR

Altında ve dövizde yükselişin devam edeceğini düşündüğünü ancak herhangi bir rakam söylemenin zor olduğunu ifade eden Özbek, “Seçim geçtikten sonra dolar 4.40’a gelecek dendi. Ben 4.50’nin altına geleceğine bile inanmıyordum ve şu an beklenen oldu; 4.70’lerde önümüzdeki günlerde ben dövizde de altında da yükseliş olacağı kanaatindeyim. Bununla birlikte altın alacak olanlar yatırım anlamında düşünüyorlarsa ekonomik alım satımında az kaybı olacak altınları tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Ata lira, çeyrek altın, külçe altın, 22 ayar tel bilezik bunlarda alışverişlerde kayıplar oldukça azdır ama 14 ayar ürünlerde takıda daha fazla kayıplar olur. Bu durumu göz gönünde bulundurarak alışveriş etmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

ALTIN SADECE KUYUMCUDAN, DÖVİZ BÜROSU VEYA BANKADAN ALINIR

Altını kesinlikle kuyumculardan almalarını tavsiye eden Özbek açıklamasında şu önerilerde bulundu: “Yaz aylarında hep böyle oluyor işte istasyonda duruyorlar bazı insanlar ‘param kalmadı benzin almam gerekiyor yüzüğümün değeri beş yüz lira ama yüz elli liraya veririm’ diye insanlarımızın kandırıldığını da görüyoruz. Bunlara itibar edilmemesini öneriyorum. Altın sadece kuyumcudan, döviz bürosu veya bankadan alınır; başka bir yerden alışveriş etmemelerini güvenlik açısından öneriyorum.” 

GRAM ALTIN TERCİH EDİLİYOR

Düğün alışverişi yapanlar için tavsiyelerde bulunan Tarık Özbek, “Alışveriş kültürü biraz değişmeye başladı çeyrek altın üç yüz liraya geçince insanlar onun yerine gram altın almayı tercih ediyorlar. O da şu an asılabilecek gibi bir altındır alışverişte ekonomiktir kaybı azdır.  Altında da 0,50 yarım gramlar var onlar tercih ediliyor bunlar askıda tercihler edilen altınlar.”

ÇARŞIDAKİ HAREKETLİLİK DÜĞÜN EKONOMİSİNE BAĞLI

Çarşının son günlerde hareketsiz olduğunu o da tarıma dayalı bir ekonomimiz olduğu için çiftçinin buğday harmanından istediğini bulamadığını söyleyen Özbek, şöyle konuştu: “Esnafımız biraz geçen yılı arar pozisyonda çarşıdaki durgunluk gözle görünür vaziyette. İnşallah ayçiçeği harmanında bir şeyler olur çeltik harmanın da bir hareketlilik olur çarşımız canlanır diye düşünüyorum. Çarşıdaki hareketlilik biraz da düğün ekonomisine bağlı altı ay bir hareketler oluyor o da düğün mevsiminin olduğu aylarda hareket oluyor altı ayda durağana geçiyor bunu aşmamız gerekiyor. aslında bir indirim günleri alışveriş festivalleri o tarz etkinliklerle 6 ay durağan olan işsiz günlerimizi daha hareketli günlere çevirebiliriz onunla ilgili de odamızdan bir etkinlik bekliyoruz.”

ÇARŞIDA TUVALET YOK

Çarşıyı hareketlendirmek için Yunanistan gelen soydaşlarımızın ve Yunan müşterilerinin alışveriş yapmalarının önemli olduğunu, bunun için de gerekli fiziki şartların düzenlemelerin yapılması gerekliliğinin önemli olduğunu kaydeden Özbek, “Keşan’da Yunanistan’dan bize müşteri getirmek en mantıklısı. Alışverişlerin belki %25 i Yunanistan’dan gelen müşterilerimizin katkılarıyla oluyor. Biz özellikle kendi sektörümüz adına Yunanistan’daki soydaşlarımızla alışverişimiz güzel, biz onlara iyi hizmet ettiğimizi düşünüyoruz ama bazı eksiklerimiz var. Onlara da oturup hep beraber karar verip onları da halletmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bazı hizmet yönünde eksiklerimiz var. Otobüslerine yer gösterme, güvenliklerini sağlama ve çarşıdaki sosyal imkanların olmaması konusunda ben hep bunu dile getiriyordum. Çarşıda tuvalet yok. Her Cumartesi en az beş müşteri geliyor ‘tuvaletinizi kullanabilir miyim?’ diyor gönül rahatlığıyla kullandırıyorum ama bu olmaması lazım bir kendini düşün alışverişe gittiğini tuvalet yok oturmaya bank yok düşünebiliyor musun yıl 2018 olmuş?”