Sonay CAN

 

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan geçen hafta içerisinde Afyonkarahisar ve Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaretlerle ilgili olarak, 12 Temmuz 2014 Cumartesi günü basın mensuplarına değerlendirmede bulundu.

CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ile CHP İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli’nin basın toplantısına katılan Özcan, toplantının ardından basın mensuplarına şu bilgileri verdi: “7 Temmuz 2014 Pazartesi günü Afyonkarahisar’a yola çıktım. Geceyi orada geçirdikten sonra 8 Temmuz 2014 Salı günü, bu ilde 4 yıl önce hizmete giren Katı Atık ve Düzenli Depolama Tesisleri’nde incelemelerde bulundum ve çalışma sistemi hakkında bilgiler aldım. Afyonkarahisar ili ve ilçelerinin genel anlamda %60’ı bu hizmetten faydalanıyor.% 40’ı ise faydalanmıyor. Afyon ve Ankara bozkır bölgelerde bulunuyor ve bu tür katı atık bertaraf depolama tesisleri için alan bulmak çok kolay. Bizden daha sonra bu iş için çalışmaya başlamışlar ama şu anda tesis faal halde. Bugün bu işe başlasanız 6 ayda ÇED Raporu dahil devrini gerçekleştirebilir ve sorunları çözebilirsiniz. Yer bulma açısından Afyonkarahisar  çok şanslı. Gittik nasıl işletildiğini gördüm. Yanına metan gazı dönüşüm tesisi koymuşlar. Manuel çalışan ambalaj ayıklama ünitesi de yapmışlar. Sonra, daha modernini kurabilmek için manuel kısmını iptal etmişler. Tesisin işletmesini de özel bir firmaya vermişler. İşte bu tür örnekleri görüp inceledik. Bizdekinin bitmesine de ramak kaldı. Türkiye’de de bu tür tesisler yeni yeni kurulmaya başladı. İşletme konusunda, tecrübesi olanlardan görüş almamız lazım. Mevzuatlarla bunu çakıştırıp kendi bölgemizdeki tesise de ideal bir yönetim sistemini kurmamız lazım. Bu arada belki birkaç örnek daha göreceğiz.”

Mehmet Özcan, sözlerinin devamında, Keşan GÜNEKAB tesisi inşaatının kısa süre içerisinde tamamlanacağının altını çizerek, “Bu sonbaharda işletme ile ilgili kuralları ve yönetmeliği belirleyeceğimize inanıyorum.”  dedi.

“GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANACAĞIZ”

Özcan, daha sonra Ankara ziyareti hakkında da şu bilgileri verdi:  “Afyonkarahisar’daki incelemelerimizi tamamlayarak, 8 Temmuz 2014 Salı günü akşamı Ankara’ya geçtim. 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü İller Bankası ve birkaç enerji kuruluşu ile görüştüm.10 Temmuz 2014 Perşembe günü, CHP Genel Merkezi’ne geçtim, burada Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla ve Sendika ve Sivil Toplum Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla görüştüm. Ankara’da enerji ile ilgili görüşmelerimize ağırlık verdik. Burada rüzgar ve güneş enerjisi için görüşmelerde bulunduk. Bizim Katı Atık Arıtma Tesislerimiz 30 dönüm, Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’mizin teras çatıları 5 dönümdü. Bu iş için Kumdere civarını ve Kadıköy Barajı’ndaki alanları gösterdik. Şimdi buraların fizibilite raporlarını hazırlıyorlar. Bana göre verimli bir ziyaret oldu. Enerji konusuna da ciddi derecede eğiliyorum.”

“ESKİ ÇÖPLÜK, REHABİLİTE EDİLECEK”

Mehmet Özcan son olarak halen kullanılmakta olan Keşan Çöplüğü’nden son zamanlarda şikayetlerin arttığını belirterek, burasının rehabilite edilmesine de en kısa zamanda başlanacağını belirtti. Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ankara’da, halen kullanılan ve GÜNEKAB tesisi faaliyete geçince atıl durumda kalacak olan eski çöplüğün rehabilitasyonu konusunda da görüşmem oldu. Onu da muhtemelen yakın zamanda ihale sürecine getireceğiz. Ardından da finansmanını arayacağız. Katı Atık Bertaraf Tesisimizi yapan firma, birçok ilde çöplüklerin rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalar yapmış. Vatandaşlarımız bazen, <Çöplüğü belediye yakıyor.> diyor. Bu çöplük 1980 yılından bu yana zaman zaman yanıyor. Bu yangınlar metan gazının, çatlaklardan dışarı çıkması ve poyraz rüzgarın olmasıyla meydana gelmektedir. Buraya 5 veya 6 tane metan gazı sondaj kuyusu açtıracağım. Bu çalışmalara önümüzdeki hafta içerisinde başlayacaklar. Onu yapıp oradaki yangını kontrollü hale getireceğiz. Bu rehabilitasyon projesinin bir an önce ihalesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Muhtemelen güneş enerjisinden faydalanacağımızı düşünüyorum. Tabii bu uzmanların hazırlayacağı raporlara bağlı. Biz rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanma anlamında bazı noktaları yetkililere ilettik. Üretilecek enerjiyi devlete satacağız. Devletle bir anlaşma yapılacak.”