Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, geçen Cumartesi günü İbrice Limanı’na giderek Samsun’dan getirilen ve Yapay Resif Projesi kapsamında batırılacak olan gemiyi gezdi, projeyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Salim Şevik, Keşan Belediye Meclis Üyesi Bayram Şeker, Proje Gönüllü Danışmanı Savaş Yapman,Erikli Turizm Hotelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa İşçimen ile birlikte saat 17.30 sıralarında İbrice’ye giden Özcan, gemiyi gezdikten sonra yaptığı açıklama şunları söyledi: “İlk göreve başladığımda işte bu tral avcılığı konuları gündeme gelmeye başladı. Saros’a batık konusunda öneriler gelmeye başladı. Mustafa İşçimen vasıtasıyla Savaş Yapman hocamla tanıştık. Olayın bilimsel temellerini anlatınca ben hocamı bırakmadım ve buraya kadar geldik. Buradaki hedefimiz şu, kaçak avlanmayı mümkün olduğu kadar önleyebilmek, gelen balıkçıya katkıda bulunmak, bölgemize gelen dalgıç sayısını arttırabilmek ve ekonomiye katkıda bulunabilmek. 2002 yılında bölgemize 1000 dalgıç gelirken bu rakamın bu yılarda 500’e düştüğünü öğrendik, bu sayıyı yapacağımız bu projeyle arttırabilmek için su altı görselliğini geliştirmek adına çalışmalarımız oldu. Uçak batırmayı yaptıktan sonra da projemiz tamamlanmış olacak. Çanakkale Tarihi Su Altı Projesi kapsamında geminin batırılması da projenin bir parçasıydı. Çanakkale Savaşları ile ilgili heykelleri suyun altına indirdik. Gelen gemiyi de Nusrat Mayın Gemisi nostaljisi üzerinde bazı düzenlemeler yapıp batıracağız. Gemi konusunda Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan bir talebimiz olumlu karşılandı. Bu gemi bize tahsis edildi. Samsun Limanı’ndan bu gemiyi İbrice Limanına getirdik. Gemimizi 30 Ağustos tarihinde batırmayı hedefliyoruz. 30 Ağustos tarihine kadar burada gemi üzerinde bir takım çalışmalar yapılacak bazı aksamları üzerinden alınacak yüzdürerek batırılacak noktaya getirilecek ve batırılacak. Bu arada batırılması hedeflenen uçağımızı da bulduğumuzu Savaş Yapman bize müjdeledi. Ben projenin başından bu yana bize gönüllü danışmanlık yapan Savaş Yapman’a ve Yapman’ı benimle tanıştırarak bu projeye başlamamıza aracı olan Mustafa İşçimen’e teşekkür ediyorum. Sayın Yapman, Edirne Saros Turizm Atyapı Hizmet Birliği (ESTAB)’nin gönüllü ve ücretsiz olarak danışmanlığını yürütmektedir. Kendisi Saros aşığı bir adam”

Özcan’dan sonra söz alan Yapman da bu projenin en kapsamlı proje olduğunu ve Su Altı Tarih Müzesi anlamında da bir ilk olduğunu belirterek “Diğer projelerde su altına batırılan objeler belli bir süre sonra çıkarılıyor, bizim projemizde objelere sürekli su altında kalacak. Bu yüzden de dünyada ilk proje olacak. Batırılacak uçakla ilgili de bir anlaşma yapıldı. Türkiye Su Altı Federasyonu’na hibe edilen bu 3 uçaktan birisi için proje doğrultusunda talebimiz kabul edildi. Protokol yapıldı. Öncelikle bu gemi batırdıktan sonra da bu uçakla ilgili çalışmalara yöneleceğiz..” şeklinde konuştu