Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün Keşan Belediyesi’nin çevreci projelerinden olan Keşan Atık Su Arıtma Tesisleri’ni yerinde inceledi, çalışmalar hakkında bilgi aldı ve proje tamamlanınca ortaya çıkacak eserin Keşan ve çevresine faydaları üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

TESLİM KASIM AYINDA

Keşan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü görevlileri ile tesislere giden Özcan, Haziran ayı sonu itibarıyla tesisteki yapılaşmanın kaba inşaat seviyesinin biteceğini dile getirerek şunları söyledi: “Kaba inşaatın ardından ince işçiliğe geçilecek. Daha sonra mekanik ve elektrik işleri ile işe devam edeceğiz. Kasım ayında yüklenici firma tesisi bize çalışır durumda teslim edecek.”

“BELEDİYEMİZ, Şehiriçi kanalizasyon şebekesini bitiren nadir belediyelerden bir tanesi”

Projenin yerini dahi birçok kişinin bilmediğine ancak proje bittikten sonra bölgenin en önemli ihtiyaçlarından birine daha Keşan Belediyesi’nin çözüm bulmuş olacağına vurgu yapan Mehmet Özcan, “2011 yılında DSİ ile yaptığımız protokol gereği Keşan’ın Atık Su Arıtma Tesislerini yapıyoruz. Bu projeyi Keşan’ın şehiriçi kanalizasyon şebekesini bitirmemizden dolayı hak ediyoruz. Şehiriçi kanalizasyon şebekesini bitiren nadir belediyelerden bir tanesi Keşan Belediyesi. Evsel atık sularımız yağmur sularıyla karışan bir şebeke değil. Böyle bir tesisle evlerden çıkan pis sular arıtılacak.” dedi.

“PROJE BİTTİĞİNDE çevreyi korumuş olacağız”

Keşan’ın bütün kanalizasyon sularının Cevizlik Deresi’ne aktığını, Siğilli ve Türkmen ovalarının bu sular nedeniyle yazın çok kötü koktuğunu ve çevreye kötü sonuçlar doğurduğunu aktaran Özcan, “Neredeyse çevre katliamı. Keşan Belediyesi olarak 2004 yılından bu yana altyapı işiyle uğraşmamızın esas amaçlarından biri de bu. Keşan Atık Su Arıtma Tesisi bittiği zaman Keşan’ın bütün pis suları tek bir noktadan şebekeye girecek, tesiste birtakım işlemler gördükten sonra tarımsal sulama maksatlı olarak alıcı ortam dediğimiz dereye deşarj edilecek. En geç 2 sene içerisinde Cevizlik Deresi eskiden olduğu gibi yine balık tutulur bir dere olacak. Balık tutmayı da bırakın bu proje ile çevreyi korumuş olacağız. İnsanoğlunun dünyadaki en büyük duyarsızlığı çevreye karşı. Bizler gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmalıyız. Tüm mücadelemiz bunun için. Ergene’nin durumu ve sonuçları ortada. Burası da küçük bir Ergene. Bu sular nerelere gidiyor: çeltik sahaları ve diğer tarımsal amaçlı sulamalara. Buralarda yetişen ürünleri de evlerimizde gıda olarak tüketiyoruz. Çünkü bu pis sular bir şekilde toprak aracılığıyla ürüne geçiyor. Projemiz ile tarım alanlarımızı ve çevremizi koruyacağız.” şeklinde konuştu.

BAKAN VEYSEL EROĞLU’NA TEŞEKKÜR

Tesisin ödemesinin 30 yılda DSİ’ye yapılacağını ve bazı testlerin ardından işletimin Keşan Belediyesi’ne geçeceğini kaydeden Mehmet Özcan, “Bu tesisin çevreye ve insanoğluna olumlu sonuçlarını hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz. Projede büyük emeği olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da çok teşekkür ediyorum. Ergene ile ilgili de katıldığımız her toplantıda aklımızın yettiği dilimizin döndüğünce fikirler ürettik ve ortaya güzel sonuçlar çıktı.” dedi.