Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, katıldığı Tekirdağ’daki Tarım Çalıştayı hakkında dün açıklamalarda bulundu. Özcan, yaptıkları Tekirdağ ziyaretinde önemli konuların görüşüldüğü bir toplantıya katıldığını belirtti. Toplantıya 22 Mayıs 2017 Pazartesi günü CHP’nin iki genel başkan yardımcısı, il başkanları, belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri ve bazı STK temsilcileri katıldı. Özcan, toplantının akşamüzeri 17.30’a kadar sürdüğünü ve birçok konunun görüşüldüğünü kaydetti.

HUKUKUN İŞLEMESİ LAZIM

Mecidiye’deki taş ocakları ve yeni kurulacak kalker ocakları konusunda, basın mensuplarının yönelttiği soruya Özcan: “Bölge insanımızın hepsi oradaki manzarayı gördü. Bu tür ocaklara tabii ki ihtiyacımız var. Bunlar yol ve asfalt yapımında kullanılıyor. Etrafta bu malzeme bol iken neden o taraflar tahrip ediliyor. 1. derece doğal sit ilan edilmiş yerlerde bazıları denize 500 metre yakın. Maden kanunlarına göre bir yer maden ocağı olarak ilan edildiğinde burada iş bitirilip terk edildiğinde bunların bir de rehabilitasyon durumu var. Görüyoruz ki terk edilmiş taş ocakları olduğu gibi duruyor. Korkarım yarın öbür gün buralar yerleşim alanına çıkacak. 1. derece sit alanından çıkarıp 3.-4. derece sit alanlına çevrilebilir. Sonrasında da yerleşime açılır. Uzun vadede bunlar olacak gibi görüyorum. Maden kanunlarına göre ruhsat almak daha da kolaylaştı. ‘ÇED gerekli değildir’ maddesi de var. Bu bölgeler hepimizin ortak hazinesidir. Bizden sonra gelecek olan nesillere bu hazineler kalacak. Buraları fütursuzca yok etmek doğru değil. Eğer hukuk devletiyiz diyorsak hukukun işlemesi lazım. Çıkarılan yasalara uyulmalıdır.” şeklinde yanıt verdi.

ORMANLAR TABİATIN AKCİĞERLERİDİR

Bölgemiz halkının konuya daha çok dikkat çekmesini belirten Özcan, konuşmasını şu şeklide sürdürdü:  “Milletvekillerimiz konuyu gündeme taşıyor. Orada yaşayan insanlarımız da duyarlı. İllaki gidelim orada eylem yapalım demiyorum sadece yasalar uygulansın diyorum. Oradaki ormanların halini görüyoruz. ‘Birkaç çalı çırpı yok olsun ne olacak?’ mantığını vatandaşın yorumuna bırakıyorum. Oradaki ormanlar tozdan bembeyaz olmuş. Baktığımız zaman ormanlar tabiatın akciğerleridir. Buradan çıkarılan kalkerler genellikle çimento dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Yol için ideal olan bazalt taşıdır. Bu bölgeden çıkarılan malzemeyi piyasaya sürmesi daha ekonomiktir. Beyendik bölgesinde bazalt yatakları var. Bunlar sert taşlardır ve asfalt için idealdir. Bunlar için çok yüksek ısılar gerekir. Kalker ocaklarından çıkan malzemeleri alt dolgu malzemesi olarak kullanıyorlar. Bazen kalker mıcırıyla asfalt yapılıyor ve birkaç gün sonra beyazlıyor.”

TESİS ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Açıklamasına Atık Su Arıtma Tesisi hakkında bilgilendirmeler ile devam eden Özcan: “İnşaatı yapan firmanın yetkilisiyle görüştüm. Biz DSİ ile Ergene Havzası’nı kurtarma anlamında protokol imzaladık. Bu kapsamda 12 alana Atık Su Arıtma Tesisi yapılacaktı. 2012’de protokolü imzaladık çünkü hazırdık. Tesisi onlar yapacak 1 yıl çalıştırıp çalışır vaziyette bize devredeceklerdi. Daha önce bir zemin etüt problemi olmuştu. Havuzun biri ilk testlerde bir metre kadar yukarıya fırlamıştı. Geçtiğimiz yıl etrafına drenaj hendekleri açılmıştı. Bu iki havuzdan biri yedek biri asildir. Havuzlardan biri sağlam. Sızdırmazlık testleri tekrar yapıldı. Tesiste deneme çalışmalarına başlandı. Arıtma tesisi dün itibariyle çalışır vaziyettedir. Resmi açılış için duyuru yapılacak. Belediye kadrosundan oradaki yapım esnasında tecrübe kazanmaları için birkaç eleman görevlendirdim. Şu anda Keşan Atık Su Arıtma Tesisi fiilen çalışır durumdadır. Bozulan havuzun yenisi de yapılacak. Keşanlılar için güzel bir gelişme diye düşünüyorum. Özlediğimiz bir şeydi.” şeklinde konuştu.

KANALİZASYONU OLMAYAN ŞEHRİ KAZDIM

Göreve başladığı günden beri Keşan’ın altyapı konusuyla ilgilendiğini dile getiren Özcan: “Şu yapmış bu yapmış kavgasından kimsenin menfaati olmaz. Ben 2006 yılında hiç kanalizasyonu olmayan bir şehri kazmaya başladım. İdareci olarak biz planladık, finansmanını devletten aldık. Ben bunları kendi evimin bahçesine yapmadım ki Keşan’a yaptım. DSİ niye bizimle protokol yaptı, Ergene’yi pislikten kurtarmak için. Bizim, Ergene Havzası’nda kirlilik yaratacak bir durumumuz yok. Böyle bir tesisi yapmanız için evlerden çıkan pis sularla yağmur sularının ayrı gitmesi lazım. En hazır belediyeydik. Önce Uzunköprü’ye yapıldı ama oradaki de daha çalışmıyor. Bizde de gecikme oldu ama sonuca bakmak lazım. Keşan’da alt yapı olarak bir tek doğalgaz çalışmaları kaldı. Bunlar da bitince altyapısı tamamen bitmiş bir belediye olacağız. Bir iki ufak tefek noksan haricinde yağmur suyu kanallarımız tamam. Çöp tesisimiz çalışır durumda. Bunlar yapan belediye kaç tane var? Bunları gururlar söylüyorum. Son olarak da 100 bin nüfusa yetecek Atık Su Arıtma Tesisimiz deneme çalışmalarına başladı. Burası güzel bir tesis oldu. Umarım zemin etüdündeki aksaklık tekrar olmaz. Bunlar belediyenin elinde olan şeyler değil. KDV dahil 25 milyon TL’lik bir yatırım. Çok az sayıda personelle iş görecek modern bir tesis oldu.” ifadelerini kullandı.

ALT YAPIMIZ BİTTİ DOĞALGAZIMIZ DA BİTİYOR

Bölgemizdeki diğer il ve ilçeler ile kıyaslandığında Keşan’ın çevre problemlerinin neredeyse hepsinin bittiğini dile getiren Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Alt yapımız bitti. Doğalgazımız da bitiyor. Bir iki ayda asfaltlama süreciyle yaralarımızı sararız. Pis sularımız artık cevizlik deresine akmayacak. Hep bunların hayalini kuruyorduk. Çöplerimiz artık şehrin ortasında değil. Eski çöplüğümüzün rehabilitasyonu yapıldı. Bunlar önemli çevre projeleridir. Bu yazıyı okuyan vatandaşlarıma tavsiyem etraftaki ilçe ve illere baksınlar. En yakın kendi ilimize baksınlar. Edirne’de pis su arıtma tesisi var mı? Eski çöplüğün rehabilitasyonunu yaptı mı? Yeni çöp tesislerini kullanıyorlar mı? İçme suyu şebekeleri sağlam mı? Bizde yılda kaç kez su sıkıntısı oluyor? Anlık, en fazla 6 saatlik sıkıntılarımız oluyor. Doğalgaz çalışmaları yapılırken bazen aksaklık olabiliyor. Bunların hepsi kısa sürede gideriliyor. Bir hafta suları gelmeyen ilçeler var. 13 yıllık çalışmalarımızın semerelerini aldık. Adım adım, gayretle bunları yapmaya çalıştık. Allah’a şükür ki yaptık bitirdik. Bunların hepsi Keşan’a oldu. Kredi desteği veren, teknik destek veren bütün kurum ve kuruluşlara Keşan adına teşekkür ederim. Ancak işin lokomotifinin de Keşan Belediyesi olduğunu kimse de unutmasın.”