Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün Güney Edirne Katı Atık Birliği’nin Paşayiğit yakınlarındaki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ni yerinde inceledi ve yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Özcan’ın saat 11.00 sıralarında başlayan inceleme ziyaretine, bir süre önce Keşan’a mahalle olarak bağlanma kararı alan Paşayiğit’in Belediye Başkanı Mehmet Zeki Engin de katıldı.

 

PROJEMİZİ TAMAMLAMA AŞAMASINA GELİYORUZ

20 Mayıs 2013 tarihinde başlayan çalışmaların 2,5 aylık kısa bir süre geçmesine rağmen hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, “Zemin membran döşemeye hazır bir hale geldi neredeyse. İhaleye göre işin bitiş tarihi 2015 ama ihaleyi alan firma işi daha önce teslim edecek. Bu projeyle Birlik olarak 2004’ün Ekim ayından beri çalışıyoruz. Çok uzun bir yoldan geçtik ama artık bitme aşamasına geldik. Konu hakkında çevre mevzuatları çok sıkı bir şekilde yürütülüyor. Bir engelleme ile karşılaşmadan projemizi tamamlama aşamasına doğru geliyoruz. Hatta  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projemizle ilgili olarak 1 milyon 900 bin TL hibe para aldık” dedi.

EDİRNE’NİN ÖRNEK PROJESİ

 

Müteahhit firmaya hak edişlerin ödenmeye başladığına vurgu yapan Özcan, “Yaptığımız proje şu anda

Edirne’de örnek bir proje ve bunu biz gerçekleştirdiğimiz için gurur duyuyorum. 6 milyon TL’ye yakın bir proje bedeli var. Çok çalıştık ama bugünleri de gördük Allah’a şükür. İnşallah kısmet olur da işletmeye başladığımız günü de görürüz” diye konuştu. Tesisin hizmete girmesinin ardından halen kullanılmakta olan ve bir çok şikayete neden olan çöplüğün rehabilite edilmesi çalışmalarının başlatılacağını da kaydeden Özcan, şöyle konuştu: “İnşallah buradaki çalışmayı da tamamlar rehabilitesi yani iyileştirilmesi yapılmış, üstü yeşil bir alan haline dönüştürülmüş ve terk edilmiş şeklini de görürüz.”

TESİSTE EN AZ 25-30 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

 

Özcan, tesiste başta Paşayiğit’te yaşayan vatandaşlar olmak üzere 25-30’a yakın istihdam olanağı da yaratılacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Birlik olarak tesiste; çevre mühendisi, kimyager, bekçi, makine operatörleri ve ayrıştırma tesislerinde de 25-30 kişi çalıştırmayı planlıyoruz. ÇED süreci safhasında tesiste çalışacak personelin en az yarısının Paşayiğit’ten alınması konusunda zaten söz vermiştik.”

Yenimahalle yakınlarındaki vahşi depolama sahasında meydana gelen yangınlar nedeniyle uykularının kaçtığını ancak rehabilite çalışmalarına kısa zaman sonra başlanacağı için artık rahatladığına işaret eden Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Alanın ıslah edilmesi için çok az bir zaman kaldı. Paşayiğit’teki tesisi kullanmaya başlamadan önce vahşi depolama alanında iyileştirmelere başlayamıyorsunuz.” 

 

GÜLMEZ. YENİ MAHALLE DEĞER KAZANACAK

İhaleyi alan firmanın GÜNEKAB Saha Teknik Sorumlusu Mimar Fırat Gülmez de Yenimahalle yakınlarında kalan ve vahşi depolama yapılan çöplükte rehabilitasyon yapılması işinde ön çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti ve şunları söyledi: “Paşayiğit’teki tesis işler hale gelip mevcut vahşi depolama alanı rehabilite edilip kapatıldıktan sonra Yenimahalle’deki o bölge yeni bir değer kazanacak. O bölgedeki yenilenme, vatandaşlar tarafından çok daha ciddi şekilde algılanacak.” 

Özcan, Engin ve Gülmez, açıklamaların ardından alanı gezerek incelemelerde bulundu.