HABER MERKEZİ

Saat 15.00’te Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan ile birlikte Zabıta Müdürü Yasin Paçaman, Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman, Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, Keşan Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Salih Özkan ile oda üyeleri katıldılar.

Açılış konuşmasını yapan Özcan, oda seçimlerinin yakın sürede sonuçlandığını belirterek, “Yönetim kurulunu kutladık ama sizlere de hayırlı olsun. İkinci görüşmemizde başkanla böyle bir toplantı yapma ihtiyacı duyduk. Seçimler öncesi bazı şeyler rolantiye girer. Seçimler bittikten sonra da yavaş yavaş düzen gelmeye başlar. Bu her seçim için geçerli olan bir şeydir. 14 senedir hep sizlere destek olmaya çalıştım. Keşan’ın özelliğini hiçbir zaman göz ardı etmedim. Bazı konularda bazı il ve ilçelerde davranıldığı gibi sıkı davranmıyoruz. Kendi özelliğimiz var, bu özelliği de göz ardı ederek çok fazla bir laçkalık yapmanın da faydası yok. Sonuçta artısı da eksisi de hepimize yazacak olan şeyler. Son görüşmemizde oda başkanımızın bir takım talepleri oldu. Bugün de bu maddeleri görüşerek sizlerle bunları paylaşıp çözümlerini de beraber bulmaya çalışalım. Ben şimdi sözü oda başkanımıza bırakıyorum.” dedi.

Özcan’dan sonra söz alan Kocaman da şunları söyledi: “Teşekkür ederim başkanım. Toplantımıza katılarak şeref verdiniz. Arkadaşlar hepinize hoş geldiniz diyorum. Çok saygıdeğer belediye başkanım, oda başkanlarım ve oda üyelerim istişare toplantımıza hoş geldiniz. Toplantımızın amacı pazaryerimiz ve esnafımızın sorunları hakkında olacaktır. Keşan Belediye Başkanımızın da bizzat katılımı ve bizlerin de katkıları ile bu sorunlara çözüm üretmek amacındayız. Yönetime yaklaşık 2.5 ay önce geldik ve görevi devraldık. Dersimize iyi çalışarak pazaryerimizin ve esnaflarımızın sorunlarını tespit ettik. Keşan Pazarına bir çeki düzen verilmesini anladık. Tespit ettiğimiz konuları bir rapor haline getirerek Keşan Belediye Başkanımız ve Pazaryeri Komisyonumuza ilettik. Belediye Başkanımız ve Komisyonumuzun destekleri ile bu çalışmalara başladık. Tespit ettiğimiz maddeleri sizlere de sunacağız. Bu çalışmaları yaparken, şahsi ve kişisel bir sorunumuzun olmadığını, amacımızın Keşan esnafımızın ve halkımızın daha rahat bir ortamda alışveriş yapmasını sağlamak olduğunu da belirtmek istiyorum. Bu çalışmaların faydalı olacağına ve halkımızın Pazar yerine daha rahat giriş yapacağına inancımız tamdır. Bu vesileyle ortaya tezgah açarak yolun daralmasına neden olan, hırsızlık ve buna benzer olayların olmasına engel olacağız. Zabıtamızla beraber hareket ederek bu işin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Arkadaşlar gittiğiniz diğer pazarlarda nasıl kurallara uyuyorsanız kendi ilçemizde de bu kurallara uymanız gerektiğine inanıyorum. El ele vererek burayı daha yaşanır bir hale getirebilirsek, evimize bir parça daha fazla ekmek getirebiliriz.”

Daha sonra Oda Yönetimi tarafından oluşturulan 12 maddelik rapor okundu.

Raporda yer alan maddeler şöyle;

1. Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar esnaf odamıza kayıtlı ve Keşan pazarında tezgah açan ama diğer esnaf odalarına da kayıtlı olan yerlerin tamamının güncellenmesi

2. Vergi kaydı olmayıp tezgah açan esnafa 30 gün süre verilmesi ve süre içerisinde gerekli evrakları getirmeyen esnafın yerlerinin iptal edilmesi ve cezai işlem uygulanması

3. Güncellenen yerlere odamızca kimlik kartı bastırılıp esnafa dağıtılması 

4. Belediyede kurulmakta olan Pazar Yeri Komisyonuna oda adına iki kişinin komisyonda görev yapması

5. Giyim Pazarı içerisinde balık satışı yapan ve kokoreç satan arabaların pazarın içinden çıkartılıp başka bir yer gösterilmesi.

6. Esnaflar arasında Pazar yeri devri yapılırken odamızdan görüş alınması ve devir ücretinin % 50’si kadar yeri devir alan esnafın odaya bağış yapması

7. Cumartesi pazaryerinde 2 hafta süre ile yerlerini açmayan esnafın yerlerinin iptaline,

8. Pazaryeri düzenlemesinde çizilen çizgilere esnafın riayet etmesi aksi takdirde uyarı yapılıp ihlale devam eden esnafa cezai işlem uygulanmasına

9. İşporta diye adlandırılan küçük esnafın tespitine işporta adı altında büyük tezgah açıp haksız rekabete neden olan esnafın kaldırılıp cezai işlem uygulanmasına

10. Esnafımızın gitmediği pazarlardan gelen yabancı esnafın tespit yapılıp yerlerinin iptaline

11. İstanbul, Çorlu, Lüleburgaz vb. yerlerden gelip de gelen yabancıya yerlerini kiraya veren esnafın tespit edilip ikaz edilmesine ikazlara uymayan esnafın yerinin iptaline ve cezai işlem uygulanmasına.

12. 31.12.207 tarihiden sonra Keşan’da yabancı esnaf diye adlandırılan grupta yer alan esnaf Keşan’da oda kaydı dahi yaptırsa yer verilmemesine.

Özcan, bu maddelerin okunmasının ardından esnafa kimlik kartı dağıtılacağını ve kira ödemelerinin pos makinası türü bir cihazla esnafın ayağına gidilerek kiraların tahsil edileceğini, yönetmelik gereği 2 hafta değil 3 hafta üst üste yılda 5 defa mazeretsiz tezgah açmayanların yerlerinin iptal edileceğini, yerlerini kiraya veren ve oda tarafından tespiti yapılan esnafın uyarılmasına ve bu kiralamaların devam etmesi halinde bu yerlerin iptal edileceğini, dışarıdan gelen ve uzun yıllardan bu yana Keşan’da tezgah açan 120 esnafın dışında bundan böyle hiçbir yabancı esnafa yer verilmeyeceğini, işportacı tabir edilen esnafın 1 metre gibi bir tezgah açmasına izin verileceğini ama 7-8 metre tezgah açıp ben işportacıyım diyen esnafın işportacı olmadığını ve işportacı esnafına karşı hep iyi niyetli olunduğunu çünkü onların da evlerine ekmek götürmek için uğraştıklarını ancak kurallara da uymaları gerektiğini belirtti.

BELKOOP LE İLGİLİ NE KARARIMIZ NE DE BENİM BİR SÖYLEMİM OLMADI

Özcan, daha sonra esnafların “Başkanım tuhafiyecileri Belkoop veya Çamlıkent’e taşıyacakmışsınız? Sizin ağzınızdan bu tür şeyler bize söyleniyor” şeklindeki sorusunu da şöyle cevaplandırdı “Bu kesinlikle doğru değildir. Bu konuda ne alınmış bir karar ne de benim söylemim olmamıştır. Yılmaz Değer arkadaşımız ve meclis üyemiz de burada kendisine de böyle bir karar alıp almadığımızı soruyorum. Sayın arkadaşım meclis olarak böyle bir kararımız var mı? Sizin pazarınızın yeri yıllardan beri aynıdır. Bazı alışkanlıkları değiştirmek öyle kolay bir şey değildir. Ama benim ağzımdan bunları söyleyenleri de hayretle karşılıyorum. Ama sizin bilmenizi istiyorum ki ben kesinlikle ne böyle bir söz söyledim ne de böyle bir karar alındı. Ben sadece Kapalı Otoparkta pazarınızın kurulması ile ilgili çekincelerimi dile getirdim.” Dedi.

ESKİ İTFAİYE BİNASINDAKİ PROJE İÇERSİNDE SİZE YER AYIRABİLİRİZ.

Özcan, eski itfaiye binası ile ilgili bir projenin olduğunu belirterek “Burada iki kat otopark, iki adet düğün salonu planlarımız var. Ayrıca buranın en alt katında da Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odamıza yer ayırabiliriz. Bu proje içerisinde sizlere yer ayırıp tezgahlarınızı burada açmanızı sağlayacağız.”

ÇÖPLERİNİZİ TOPLAYIN

Özcan, Keşan esnafının dışarıda gittiği pazarlarda, Pazar sonunda çöplerini nasıl toplayıp bir poşet içersinde bırakıyorsa, Cumartesi pazarında da aynı şekilde bırakmaları gerektiğini belirterek “Cumartesi günü Pazar bittiğinde pazaryerinde oluşan görüntü ve kirlilik hiç hoş olmuyor. Bu konuda sizden bir söz istiyorum. Çöplerinizi pazarın sonunda lütfen poşetlere koyup bırakın ve bu çirkin görüntüye sebep olmaya son verin” şeklinde konuştu.

Özcan’ın bu söyleminin ardından esnaflar da çöpleri toplamak için söz verdiler.

Özcan da ele ele verildiği takdirde çözülemeyecek bir sorun olmadığını ve cezai işlemleri son olarak düşündüklerini öncelikle karşılıklı iyi niyetle sorunları çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Toplantı esnafların görüşlerini dile getirmesi ile sona erdi.

Özcan, Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası üyelerinin sorunlarını dinledi