CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Barış Antlaşmasıyla ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Pekcanlı’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamayla ‘Bize Sevr’i gösterdiler, Lozan’a razı ettiler’ demektedir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Sevr antlaşmasının tarafı birilerinin yere göğe sığdıramadığı Osmanlı Devletidir.
Türkiye Cumhuriyeti Sevr Antlaşmasının tarafı olmadığı gibi bu antlaşmayı yırtıp atan ve kabul etmeyip Kurtuluş Savaşını başlatandır. Yedi Düveli Lozan’a mecbur etmiştir. Lozan’ı zafer saymayanlar, Bağımsız Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni içine sindiremeyenlerdir. Lozan’ı kabul etmeyen anlayış, ‘Yunan Ordusu İslam’ı korumak için Anadolu’ya geldi, İngilizler İslam sancağını yüceltmek için var’ diyenleri savunan anlayıştır.
Lozan, Sevr antlaşmasıyla kendi saltanatları uğruna düşmana terk edilen vatanı geri kazanma başarısıdır. Lozan Kurtuluş Savaşının imzası, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş metnidir.
Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin zaferidir. Lozan’ı Vahdettin zafer saymaz, Enver Paşa zafer saymaz, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni istemeyenler, Laikliği sindiremeyenler zafer saymaz. Çünkü Lozan onların kara düşüncelerini, kirli saltanat oyunlarını tarihe gömmüştür.
Lozan Türkiye Devletini ve onun halkını tüm dünya halkları ve devletleriyle eşit saymıştır. Lozan, Osmanlı’yı sömüren Kapitülasyonları ortadan kaldırmış ve saltanat ve emperyalizm arasında sıkışıp sömürülen Anadolu halkına özgürlüğünü kazandırmıştır.
Lozan’ın başarılarını eleştirmek, Lozan’la kurulan Cumhuriyetin Cumhurbaşkanına yakışmaz. Bu aslını inkar etmektir.
Biz Lozan’ı savunuyoruz, onlar Sevr’i savunuyor.
Biz Cumhuriyeti savunuyoruz, onlar hilafeti savunuyor.
Kimsenin tarihine ihanet hakkı yoktur.
Türkiye’nin gündemi Lozan değildir. Cumhurbaşkanının açıklaması gereken OHAL ile ortadan kalkan hukuk düzeninin ne zaman tekrar düzeleceğidir.
Açıklaması gereken paralel yapının devletin kurumlarına nasıl sızdığının açıklanmasıdır. AKP içinde bu örgütün mensuplarını açıklamasıdır.”