AK Parti Keşan İlçe Teşkilatı Yerel Yönetimler Başkanı Savaş Pekdemir, dün yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimlerinin ardından açıklanan eylem planında sosyal güvenlik hakkında yapılan değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

Pekdemir, şunları kaydetti: “1 Kasım seçimlerinin ardından açıklanan eylem planında yer alan gençlerimizin 25 yaşına kadar olan genel sağlık sigortası prim borçlarının tamamı siliniyor. İşverenlerimiz, işyerlerinde sigortalı olarak çalıştırdıkları işçilerin işlemlerini e-bilgilendirme ile elektronik ortamda yapabilmektedir. Daha önce işverenler bu işlemleri yapabilmek için şifrelerini şahsen ya da vekilleri ile kuruma müracaat etmek durumundaydı. Yapılan düzenleme ile şifre teminde bulundukları yerlerden elektronik olarak yapılabilecektir.”

19 YAŞINA KADAR SOSYAL GÜVENCELİ OLACAK

Kadın memurlara yarı zamanlı çalışma hakkı getirildiğini dile getiren Pekdemir, şöyle devam etti: “Doğum izinlerinin bitiminden sonra çocukları ilkokula başlayana kadar bayan memurlarımız yarı zamanlı çalışabilecekler. Ayrıca doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir. Sigortalı burada 15 gün çalışmakta 15 gün primi ödenmekteydi. Artık sigortalı doğum ya da evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu karşılayacaktır. Bir diğer konu lisede öğrenimlerine devam eden öğrenciler, velilerinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sigortalı olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanımaktaydı. Yapılan düzenlemeyle sigortalı olup-olmadığına bakılmaksızın erken mezuniyet durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave 2 yıl daha sosyal güvenlik hakkı tanındı. Örnek verirsek 18 yaşında mezun olan bir kişi 20 yaşına, 17 yaşında mezun olan bir kişi ise 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacak. Aynı şekilde üniversite öğrencilerimizi de 25 yaşını geçmemek kaydıyla iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi.”