CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, AKP Hükümetinin kendisinin koyduğu kural ve uygulamaları, sonradan bilinmeyen nedenlerle yine kendisi iptal edip, farklı oluşumlarla benzer uygulamaları tekrar hayata geçirerek birilerine rant yaratma arayışını sürdürdüğünü savundu.

Gürkan, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çıkardığı genelde; alternatif LPG/CNG yakıtı kullanan araçların imalatı, tadilatı ve montajı ve periyodik kontrollerinin uluslararası-ulusal standartlara uygun olarak yapılmasını sağlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 28.11.2008 tarihinde yayımladığı "Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik" hükümlerine açık bir aykırılık oluşturmaktadır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çıkardığı genelgeyle, yakıt sistemi tadilatı yapılan araçların ilk LPG/CNG sistem montajında ve daha sonra araç muayene istasyonlarındaki periyodik muayeneleri sırasında "Gaz Sızdırmazlık Raporu"nun aranmasını neden zorunlu hale getirmiştir? Ve sonradan çıkardığı yeni genelge ile “Gaz Sızdırmazlık Raporu” aranmasına gerek olmadığı kararını neden vermiştir? Bakanlığın çıkarmış olduğu Genelgelerle yapmış olduğu işlemlerden hangisi doğrudur?” diye sordu.

“Eğer böyle bir rapora bugün gerek yoksa Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı böyle bir uygulamayı niye başlatmıştır?” diyen Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ın, konuyla ilgili olduğu soru önergesi şöyle: 

“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü 19/12/2011 tarihinde yayınladığı Genelgeyle araç muayene istasyonlarında LPG ve CNG takılı araçlardan Gaz Sızdırmazlık Raporu aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmaması "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmüştür.

Bu bağlamda;

1-Çıkarılan bu genelge ile amaçlanan, ulaşılmak istenen hedefler nedir?

2-Bu genelge Avrupa Birliği bünyesindeki uygulama ve standartlara ulaşmak için mi çıkarılmıştır?

3-Bu Genelge sonrasında Avrupa Birliği Ülkelerindeki mevzuat ile uyum sağlanmış olacak mıdır? Yeni bazı düzenlemeler yapmak gerekmekte midir?

4-Bu genelge ile imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmaması, araçların LPG`ye dönüşüm tadilatında standart olmayan malzemelerin kullanılması, montajların standart dışılığı, periyodik ve etkin denetimlerin yapılmamasından kaynaklanan kazalar dolayısıyla oluşabilecek can ve mal kayıplarından kim sorumlu olacaktır?

5-Bu Genelge, LPG/CNG yakıtı kullanan araçların imalatı, tadilatı ve montajı ve periyodik kontrollerinin uluslar arası - ulusal standartlara uygun olarak yapılmasını sağlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın 28.11.2008 tarihinde yayımladığı "Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik" hükümlerine açık bir aykırılık oluşturmakta mıdır?

6-Genelge tarihine kadar gaz sızdırmazlık raporu alma konusunda yapılan uygulama ve kararlar yanlış ise bu yanlışlığa neden olan sorumlular hakkında bir işlem yapacak mısınız?”