GİZEM GÖRÜR

Roman çocukların eğitimi konusunda çok ciddi sıkıntıların olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Yalaza, şunları söyledi: “Eğitimde en büyük sıkıntıların başında, roman çocukların okullarının ayrılması gelmektedir. Bu sıkıntı sadece Keşan’da değil, Türkiye’nin birçok okulunda yaşanmaktadır. Geçmiş yıllarda bazı okulların isimlerinin değiştirilmesiyle birlikte, eğitimde bir ayrımın olacağının işaretlerini almıştık. Dolayısıyla bu ayrımcılığı şu andaki mevcut hükümete mal edilemez. Çünkü bu sürecin alt yapısı çok eskilere dayanmaktadır. Şu anda roman çocukların sadece belirli okullarda eğitim görmesini doğru bulmuyoruz.”

EŞİTLİK İSTİYORUZ

Ayvaz Yalaza sözlerine şöyle devam etti: “Demokrasi, insan hakları, düşünce özgürlüğü, yaşam ve eğitim hakkı denildiğinde mangalda kül bırakmayanların, gerçek yaşamlarında ne kadar ayrımcı olduklarını görmekteyiz. Bu kişiler, mevcut adreslerini değil farklı adresler göstererek, başka okullara çocuklarını göndermeye çalışıyorlar. Ben 1975 yılı mezunuyum ve o dönemlerde karma eğitim vardı. Şu anda, bu arkadaşlarımızın birçoğuyla halen görüşüyoruz. Bu karma eğitim sayesinde, çocuklar arasında belli bir etkileşim yaşandığından ötürü kültürel ve sosyal anlamda değişimler yaşanmıştı. Ama şu anda roman çocukların sadece belirli okullarda toplanmasından ötürü eğitim anlamında çok fazla ilerleme kat edemediklerini görmekteyiz. Hatta ilkokulu bitiren birçok çocuğumuz, doğru düzgün okuma-yazma bilmiyor. Keşan Belediyesi tarafından roman çocukların eğitimine katkı sunmak amacıyla destekleme kursları açılmıştı. Kurslarda genç idealist öğretmenlerimiz vardı. Bu öğretmenlerimiz, çocukların okuma-yazmasının olmadığını ifade etmişti. Buna rağmen çocuklarımıza bir şeyler vermek için mücadele ettiklerine şahit olduk.”

EĞİTİMDE EŞİTLİĞİN OLMASI İÇİN KARMA EĞİTİM ŞARTTIR

Keşan’da sadece roman çocukların eğitim gördüğü okulların kapatılması gerektiğini belirten Yalaza sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuklarımızın diğer okullara eşit şekilde paylaştırılmasını istiyoruz. En azından karma eğitim konusunda bir adım atılmış olunur. Biz yıllardan bu yana karma eğitimin hayata geçirilmesini istiyoruz ancak bir türlü yetkililer bunu beceremedi. Bu konuda sesimizi duyurma adına okullar açıldığında tepkimizi göstereceğiz. Bu çerçevede roman camiasına okullar açıldığında 3 gün boyunca göndermeme yönünde teklifte bulunacağız. Tepkimizi gösterdikten sonra yine karma eğitim konusunun takipçisi olacağız. Bu yıl karma eğitime geçiş mümkün gözükmüyor ancak, gelecek yıl mutlak suretle geçmemiz gerekiyor. Bizim derdimiz kavga etmek değil, birlik ve beraberliğin oluşmasını sağlamaktır. Eğitimde eşitliğin olması için karma eğitim şarttır.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ