Küçükdoğanca Köyü Camii’nin temel atma töreni dün gerçekleştirildi.

Saat 16.30 sıralarında başlayan törene; Sağlık Bakanı AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Keşan İlçe Müftüdü Süleyman Yeniçeri, İstanbul Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, Keşan İlçe Jandarma Komutan Vekili J. Yzb. Tuncay Başar, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hakan Çevikel, AK Parti Keşan belediye başkan aday adayı Mustafa Mercan, resmi daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Sunuculuğunu Keşan Hacı Mehmet Ağa Camii İmam Hatibi İbrahim Kuş’un yaptığı program, Keşan Çamlıkent Camii İmam Hatibi Mehmet Kuzulu’nun Aşr-ı Şerif okumasıyla başladı. Daha sonra konuşmalara geçildi.

SORAN: ZORUNLU BİR YIKIM OLDU


İlk olarak söz alan Köy Muhtarı Hüseyin Soran, köy camii eskidiği için yıkılmak zorunda olduğunu ve en kısa zamanda yapılabilmesi için köy halkı olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Zorunlu bir yıkım oldu. Köy camimiz eski haliyle tehlike saçıyordu. Bu nedenle yıkım kararı aldık. Elbirliğiyle yenisini yapacağız.” dedi.

YENİÇERİ: ESKİSİ TEHLİKE ARZ ETTİĞİ İÇİN YIKILDI


Daha sonra konuşan Müftü Süleyman Yeniçeri, caminin temelini atmanın kendisine kısmet olduğunu belirterek, “Bu nedenle bu ilçenin müftüsü olarak kendimi çok bahtiyar hissediyorum. Camileri açarken ya da temellerini atarken duyduğumuz sevinç ve neşemize diyecek olmaz. Camimiz 1 Mart 2012 Tarihli Edirne İl Çevre Müdürlüğü’nün raporuyla çürüğe çıkmış ve bundan dolayı yenisini yapmak zaruret olmuştur. Bu nedenle hiç ihtiyaç yokken değil, eskisi tehlike arz ettiği için lüzum üzerine yapılmasına karar verilmiştir. İnşallah açılışını yapmak da bize nasip olur. Camimiz her türlü bağış ve yardımlara açıktır.” dedi.

ÜZÜM: CAMİYLE BİRLİKTE KÖYÜN YOLUNU DA YAPIN


Yeniçeri’den sonra kürsüye gelen İl Müftüsü Emrullah Üzüm, konuşmasında caminin yanısıra köyün yolunun da yapılmasını isteyerek, dikkatleri üzerine topladı ve büyük alkış aldı. Üzüm, şunları söyledi: “Hepinizin gönlünün camilere bağlı olduğunu biliyorum. Bu camii şerif inşallah kısa bir sürede yapılır. İnşallah camimiz bitene kadar da bu köyümüzün yolu da yapılır. Cami kadar yol da önemli. Çünkü İslam dininde en değerli varlık insandır. Güneş bile insan için doğuyor ve batıyor. İnsana yapılacak bütün hizmetler kutsaldır. Camiler, Cenab-ı Allah’ın evidir. Bu nedenle bu camimizde bütün çocuklarımız Kuran-ı Kerim ve din eğitimi alsın. Gelecekte ahlak problemi yaşamasın.”

ALTUNAY: TRAKYA KABUK DEĞİŞTİRİYOR


Daha sonra söz alan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, temel atma töreninin hayırlara vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasında şöyle dedi: “Trakya kabuk değiştiriyor. Eskiden ya cami inşaatları hiç başlamazdı ya da başlayanlar da bitmezdi. Uzun sürerdi. Şimdi ise başlıyor ve kısa zamanda bitiyor. Bunun son örneğini Altıntaş Köyü’nde gördük. İnşaat hızla bitirildi. Biz de katkı vermek istedik. Artık insanımız almaktan çok vermeyi kendisine prensip edindi. Trakya’da her şey yenileniyor. Camiler köylerin eseridir. Köyün; okulu, camii ve köy odası çok önemlidir. Bu nedenle hepimizin katkı vermesi gerekir. Öldüğümüzde geride üç şey bırakmamız lazım. Bunlar; hayırlı evlat, ya yazılı bir eser ya da okul, cami gibi eserlerdir.”

KADIOĞLU: SİYASET BÜYÜĞÜMÜZ OLUNCA BİZ FAZLA KONUŞMAYIZ!


Altunay’dan sonra mikrofona gelen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Sayın Bakanım konuşacak. Ben bu nedenle fazla zaman harcamayacağım. Siyaset büyüğümüz olunca biz fazla konuşmayız. Hepinize hayırlı Ramazanlar ve Bayramlar” diyerek sözlerini tamamladı.

DINKIRCI: KÜÇÜKDOĞANCA’DA CİDDİ ANLAMDA TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİ VAR


Kaymakam Bekir Dınkırcı da Keşan geneline bakıldığında tarım ve hayvancılığın öne çıktığını belirterek, “Küçükdoğanca’ya baktığımızda ciddi anlamda tarım ve hayvancılık potansiyeli var. Gururla ve onurla söylüyorum ki bu köyde son derece modern tarım ve hayvancılık işletmeleri var. Tek bir şeye ihtiyacımız var o da birlik içinde bütüncül yaklaşımda bulunmak. Ramazan’da bu birlik beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Camimizin inşaatına emek, katkı ve destek koyacak herkese müteşekkir olduğumuzu bildirerek, hepinize selam ve saygılar sunuyorum.” dedi.  

MÜEZZİNOĞLU: BAYRAM NAMAZINI BU CAMİDE KILACAĞIZ


Son olarak söz alan Sağlık Bakanı Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ise milletlerin güçlü ve başarılı olması için 2 önemli unsurun olması gerektiğine dikkat çekerek, bunların milli değerler ve manevi duygular olduğunu kaydetti ve sahip çıkılmasını istedi. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türk Milleti olarak milli ve manevi değerleri önemseyen ve bunlar için gözünü kırpmadan şehit olabilen halkın mensuplarıyız. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bize bahşettiği bu genç cumhuriyette, ay yıldızlı bayrağımız altında bir yandan özgürlüğümüzü sağlarken, diğer yandan da camilerimizde okunan ezanlarla gönül huzurumuzu sağlıyoruz. Bu nedenle camilerimiz önemli.”

YOLU YAPMA SÖZÜNÜ VERDİ

Mehmet Müezzinoğlu sözlerinin ikinci bölümünde Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm’ün “Camiyle birlikte yanında köyün yolunu da yapın” şeklindeki eleştiri ve önerisini de dikkate alarak, “Siz, Kurban Bayramı’na kadar camiyi bitirin, biz de yolu yapacağız. Biz il Özel İdaresi’yle bu yolu yapacağız. Camiyi bitirirseniz bizler de bu camiye Bayram Namazı kılmaya geleceğiz” dedi. Müezzinoğlu, cami inşaatının hızlanması için de kendisinin 10 bin TL bağış yaptığını ve 10 bin TL de Necmi Kadıoğlu’nun bağış yapacağını söyledi. Konuşmanın ardından çeşitli bağışların yapılacağını da umut ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.

KURBAN KESİLDİ, TEMEL ATILDI

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Süleyman Yeniçeri’nin okuduğu dua eşliğinde kurban kesildi. Mehmet Müezzinoğlu ve diğer konuklar caminin temelini atacak beton mikserinin butonuna basarak ilk harcı inşaat temeline döktü.

TOZLU YOLLARDAN GEÇTİ

Temel atmanın ardından Müezzinoğlu, Küçükdoğanca Köyü’nden ayrılarak programı gereği Uzunköprü’ye hareket etti. Küçükdoğanca Köyü’nü Keşan-Uzunköprü Karayolu’na bağlayan yolun bozuk ve mıcırlı olması nedeniyle, Mehmet Müezzinoğlu’nun konvoyundaki araçlar toz içinde kaldı. Araçların oluşturduğu toz bulutu çok uzaklardan bile görülebildi.